Author profile picture

Demo Day is net achter de rug, dus beginnen de reacties uit de markt binnen te druppelen. Hoe verstandig is een investering in een van de negen finalisten? Tijdens demo day kreeg elke deelnemer de kans dat de wereld duidelijk te maken, maar nu zijn ze weer op zichzelf aangewezen. Vanzelfsprekend is iedereen op zoek naar investeerders en dan kan het helpen als er positieve reviews over jouw bedrijf verschijnen. Brite Solar kreeg vrijdag een hele mooie van Willem van den Berg, managing partner van Value Creating Capital, een fonds dat investeert in IT en high-tech bedrijven met Nederlandse wortels. Hij deelde zijn oordeel in het FD.

“Doorlatende zonnepanelen vormen een kansrijke investering, maar vragen ondernemerschap en diepe zakken. Met een geschatte omvang van €7 mrd is de markt groot, maar er is veel concurrentie. In Nederland bijvoorbeeld onderzoekt TNO de mogelijkheden van gebruikte micro- en nanomaterialen, en ook in Japan is men daar mee bezig.

Het mooie aan de technologie van Brite Solar is dat er geen cleanroom nodig is voor de productie. En ik neem aan dat er patent is aangevraagd voor het gebruik van vaste, en daardoor stabiele elektrolyten die op het glas geprint worden, en op het printproces zelf. In een YouTube-filmpje uit 2012 zegt Kanopoulos dat zijn ruiten ook kunstlicht kunnen recyclen. Dat zou mooi zijn: dan kan de ’s nachts gebruikte energie deels worden teruggewonnen. Maar daar heb ik tijdens zijn presentatie in Eindhoven niets meer over gehoord.

Kanopoulos is een ervaren ondernemer en een terugverdientijd van drie tot zes jaar is mooi. Dat geldt zelfs als Brite Solar drie keer zoveel geld nodig heeft als wat nu wordt gevraagd, en ik weet uit ervaring hoe die dingen lopen. Investeerders moeten zich wel afvragen of dat ook voor hen geldt.”

Tot zover Willem van den Berg.

Er is dus nog wel wat werk te verzetten voor Bright Solar, maar de seinen staan duidelijk op groen. Het FD schrijft dat er tot op heden 2,8 miljoen euro in Brite Solar is geïnvesteerd en dat er op korte termijn nog 1,5 miljoen nodig is.