Author profile picture

SMART-Photonics heeft zeven miljoen euro weten te halen uit een tweede investeringsronde. Het geld wordt gebruikt voor verdere groei, onder meer via een nieuwe fabriek en extra personeel. Verschillende locaties in Eindhoven zijn in beeld voor de uitbreiding.

Volgens Robert Feelders, financieel directeur van SMART-Photonics, is de huidige ontwikkelingsfase van de fotonica vergelijkbaar met de vroege fases van de micro-electronica. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen, zeker omdat Eindhoven een van de hotspots is voor deze nieuwe technologie. “Vorig jaar zijn we voor het eerst in onze eigen fabriek gaan produceren voor de markt, maar we weten dat we nog helemaal in het begin van deze ontwikkeling staan. Er zijn meer klanten in aantocht, het is een heel spannende tijd voor ons.”

Feelders is afkomstig van de fotonica-activiteiten aan de TU/e, waar ook SMART-Photonics zelf is ontstaan. Het bedrijf specialiseert zich in de ontwikkeling en (massa-)productie van geïntegreerde fotonische chips. Deze chips zouden op termijn de electronische kunnen vervangen, omdat ze sneller en nauwkeuriger zijn. De capaciteitsproblemen die in het dataverkeer worden verwacht, zouden met fotonische chips kunnen worden opgelost. Ook zijn ze geschikt voor andere telecomtoepassingen.

Feelders: “Wij maken onze chips met indiumfosfide. Met deze technologie kun je bepaalde metingen wel duizend keer nauwkeuriger maken. Dat is bijvoorbeeld belangrijk in de luchtvaart waar je de geringste verbuiging in het materiaal kunt meten. Maar je kunt er ook de kleinste haarscheurtjes in metaal mee uitlezen in andere industrieën waar dat van belang is.”

SMART-Photonics combineert op hun “Multi Project Wafer” (een schaaltje met ruimte voor diverse chips) opdrachten van verschillende klanten. Op die manier wordt de productie goedkoper en daarmee ook voor kleinere bedrijven interessant.

Studies wijzen uit dat de wereldmarkt voor fotonica nu al 600 miljard euro bedraagt. Die markt zal sterk groeien en in 2025 de 3000 miljard euro passeren,

De verwachtingen voor de fotonica industrie zijn hooggespannen. Studies wijzen uit dat de wereldmarkt voor fotonica nu al 600 miljard euro bedraagt. Die markt zal sterk groeien en in 2025 de 3000 miljard euro passeren, zo is de verwachting. De markt voor geïntegreerde fotonica, de troef van de Brainportregio, komt in 2020 wereldwijd uit op 50 miljard euro en zal daarna eveneens sterk groeien. Prof. Ton Backx  van de TU/s trekt daarom hard aan Photon Delta: dat is de naam van het ecosysteem in Nederland waarin hightech-bedrijven, kennisinstellingen en overheden samenwerken om een toppositie in te nemen. Photon Delta zorgt ook voor een lobby richting Den Haag en Brussel. Op beide plekken staat het thema inmiddels hoog op de agenda.

SMART-Photonics, gevestigd op de High Tech Campus, heeft inmiddels ruim 30 mensen in dienst. Volgens Feelders moet dat in de loop van volgend jaar meer dan verdubbelen. Daarnaast verwacht hij veel extra banen in de bedrijven rondom zijn onderneming.