Author profile picture

De Academic Awards zijn vorige week woensdag uitgereikt aan de onderzoekers van de TU/e die de beste thesis van 2016 hebben geschreven. De winnaar in de categorie beste proefschrift is Jaron Sanders. Hij promoveerde aan de faculteit Wiskunde en Informatica op het proefschrift ‘Stochastic optimization of large-scale complex systems’. Hij vertelt over zijn onderzoek naar het optimaliseren van complexe systemen en over zijn ervaringen in Eindhoven.

Wat houdt jouw onderzoek in?
“Er zijn in onze wereld heel veel complexe systemen, voor mij zijn dat systemen waarin deeltjes onderling lokale interacties hebben, die leiden tot ingewikkelde, systeembrede effecten. Dit maakt de wiskundige analyse zeer uitdagend. Vervolgens kan je je afvragen hoe dat wiskundig werkt en hoe je dat kan verbeteren. Daar gaat in het algemeen mijn scriptie over. Specifiek bestuderen wij daar modellen van verschillende systemen die herkenbaar voor velen zullen zijn. De modellen waar wij naar keken werken bijvoorbeeld voor deeltjessystemen, maar ook voor draadloze netwerken en voor wachtrijsystemen. Mijn scriptie richt zich heel erg op algemene resultaten die breed toepasbaar zijn, onder andere in die systemen.”

Wachtrijsystemen
“Wachtrijsystemen bestaan uit bedienden en klanten die aankomen en dan moeten wachten of onmiddellijk worden geholpen. Hoe meer bedienden je aanneemt hoe korter de klant hoeft te wachten, maar hoe duurder dat is. Ik ben gaan kijken naar wachtrijen die je kritisch kan schalen, er is namelijk een speciaal wiskundig regime waarbij een wachtrij heel groot kan worden en tegelijkertijd economisch heel efficiënt wordt voor zowel de klant als de eigenaar. Dit doe je door verstandig te kiezen hoeveel bediendes je aanneemt. Dat namen wij als basis en daarbovenop heb ik bijvoorbeeld een controlealgoritme weten te plaatsen. Dit beantwoordde de vraag of wij niet nog verstandiger kunnen zijn in de beslissing of we klanten binnen laten en laten wachten, als wij een heel groot wachtrijsysteem hebben dat werkt volgens die economisch efficiënte regels. Hiermee kunnen wij bijvoorbeeld de kans op wachten beïnvloeden en kosten voor zowel de klant als voor het systeem minimaliseren.”

“Voor mij is Eindhoven altijd mijn stad geweest, je ziet dat het de laatste tijd enorm groeit en steeds interessanter wordt, ook op cultureel gebied.”Jaron Sanders, Winnaar Academic Awards


Jaron Sanders

TU/e

Kwantumgassen
“Een ander groot onderwerp waar ik naar gekeken heb is of je dit soort modellen uit de besliskunde ook ergens anders kan toepassen. Dit hebben we gedaan  door te kijken naar bepaalde problemen in de natuurkunde. Wij wisten namelijk van een ultrakoud gas waarin de deeltjes onderling interactie hadden die leek op de interactie die plaatsvindt tussen zenders in draadloze netwerken. Ik ben gaan onderzoeken of onze verbeteralgoritmen en wiskundige analyses daar ook op konden worden toegepast. Dit is met name interessant omdat dit gas bijvoorbeeld bestudeerd wordt door onderzoekers die werken aan het ontwikkelen van een kwantumcomputer.”

Eindhoven
“Ik kom oorspronkelijk uit Eindhoven en heb daar ook altijd gewoond. Ik heb daar ook mijn Bachelor natuurkunde en Masters natuurkunde en wiskunde gevolgd. Na mijn studie ben ik een wiskundepromotie gaan doen en nu werk ik al anderhalf jaar als postdoctoraal onderzoeker aan de KTH Royal Institute of Technology in Stockholm.  Voor mij is Eindhoven altijd mijn stad geweest, je ziet dat het de laatste tijd enorm groeit en steeds interessanter wordt, ook op cultureel gebied. Er is steeds meer te doen en er zijn veel evenementen, dat is ook leuk voor al de onderzoekers die van buitenaf komen. Het studeren op de universiteit vond ik altijd leuk, er kwamen steeds meer internationale studenten en dat was erg gezellig, de culturen die elkaar ontmoetten. De hightech regio is ook erg interessant, er zijn veel R&D-stageplekken en banen te vinden.”

Waarom dan toch Stockholm?
“Als je heel erg van onderzoek houdt moet je ook een cv opbouwen met buitenlandervaring en ik heb altijd in Eindhoven gewoond. Daarnaast wilde ik mezelf ook uitdagen, je gaat er helemaal alleen heen en dat is best wel spannend. Ik kreeg daar een aanbod en mocht gaan onderzoeken wat ik zelf wilde. Dat is niet iets wat bij elke onderzoeksgroep kan en voor mij zeer aantrekkelijk.”