Author profile picture

In Eindhoven wonen, studeren en werken mensen afkomstig uit veel verschillende landen. E52 bespreekt elke week met een international wat hen hier heeft gebracht en hoe het leven in Eindhoven is.

Naam: Jorge Alves Lino
Land van herkomst: Portugal
Werk: Lector Media, Interactie en Storytelling bij Fontys

We arriveren iets te vroeg in de grote hal van gebouw R3 van Fontys. We nemen plaats naast een gigantische boom en kijken rond. Fontys Rachelsmolen is de locatie waar ik zelf studeerde en het heeft een flinke upgrade gekregen sinds ik afstudeerde. Een aantrekkelijke koffiebar, een muur met mos, kleurrijke stoelen en een trap annex auditorium. Jorge ziet ons al van een afstand en komt naar ons toe. “Hallo, leuk jullie te zien, laten we koffie halen en een plek vinden om te praten,” verwelkomt hij ons. En weg is hij, op weg naar de koffie met ons vlak achter zich aan. We vinden een mooie vergaderruimte en beginnen te praten over Jorge’s leven in Eindhoven.

“Laat ik gelijk een voorbeeld geven van wat ik leuk vind in Eindhoven: mijn man Rick werkt op een basisschool waar hij als vrijwilliger is begonnen. Samen met een team studenten van Summa en Fontys organiseert hij buitenschoolse activiteiten voor de leerlingen en buurtkinderen. Hij maakte eerst een plan, trok sponsors aan en was betrokken bij de buurt. De schooldirecteur, Yvonne van Mierlo, is een zeer vooruitstrevend persoon en ondersteunde dit vanaf het begin. De school werd door het project het centrum van de buurt. Kinderen kunnen na school blijven; ze leren over dingen die belangrijk zijn in het leven en die niet per se deel uitmaken van het officiële schoolprogramma. Hun ouders kunnen meer uren werken en de ouders hebben meer contact met elkaar, via hun kinderen. Deze uitkomst verhoogt de kwaliteit van leven en de verwachtingen van het leven van deze kinderen.”

Het concept start nu in een tweede school. “Het was in het begin moeilijk om de middelen te vinden, omdat er geen directe financiële return-on-investment is. Gelukkig is de mentaliteit in Eindhoven om verder te kijken dan de waarde in geld: het gaat allemaal om het menselijke kapitaal en de sociaal-culturele dat dit programma biedt. De reden waarom dit voorbeeld mij zo dierbaar is, is omdat het laat zien dat Eindhoven een stad die ziet dat die niet-monetaire waarden ons helpen groeien als gemeenschap. Het verhaal van betrokkenheid, participatie, samen groeien in de toekomst.”

“Alles wat je wilt doen, kun je in Eindhoven doen”Jorge Alves Lino, Lector Media, Interactie en Storytelling bij Fontys

“Rick’s werk helpt me mijn voeten op de grond te houden. Gedurende mijn tijd in Eindhoven, heb ik gewerkt in de culturele en academische sector. Ik erken dat ik deel uitmaak van een bepaalde elite en voor mij is het heel inspirerend om mijn werk als ontwerper en onderzoeker te kanaliseren om de kloof tussen verschillende groepen in de samenleving te overbruggen. De samenleving  polariseert meer en meer, met verschillen in digitale vaardigheden , opleidingsniveaus en toegang tot kansen.”

Jorge vindt dat de culturele sector in Eindhoven niet altijd het publiek aanspreekt. “Ik vind taal essentieel en het is een van de dingen die ons met elkaar kan verbinden. Helaas is de taal van cultuur en de academische wereld niet altijd taal die mensen over het algemeen in staat stelt er deel van uit te maken. Het creëert een soort van bubbel en ik geloof dat dit een gemiste kans is. Deze sector moet zichzelf eraan herinneren waarom ze doen wat ze doen. Mensen zien de culturele sector als iets heel belangrijks, in plaats van de sector die hen kan inspireren, hen doen nadenken over de dingen die gebeuren en ons leven veranderen en er kritisch over zijn. Als voorbeeld: ik denk niet dat mensen zien hoe belangrijk kunstruimtes als MU zijn. We hebben de luxe om zo’n plek in Eindhoven te hebben, een van de beste in het land. Als je daarheen gaat, is het niet alleen voor de kunst als zodanig, maar ook wat die kunstwerken belichamen, wat ze vertegenwoordigen en hoe je erover nadenkt. Het vormt de manier waarop je naar de wereld kijkt. Om een ​​of andere reden denk ik echter niet dat het grootste deel van de bevolking ooit hier van heeft gehoord of contact mee heeft gehad. Mijn aanname: ik denk dat taal een van de barrières kan zijn en we moeten manieren vinden om duidelijker te communiceren om die barrière weg te nemen en men deze plekken laten omarmen. Maak mensen meer betrokken.”

In 2007 kwam Jorge naar Eindhoven om aan de Technische Universiteit Eindhoven te werken nadat hij een uitnodiging om te promoveren kreeg van een professor die hij op een mediafestival in Duitsland had ontmoet. Jorge deed onderzoek en werkte door heel Europa in verschillende hoofdsteden. “Ik wist niet of ik in Eindhoven wilde wonen. Ik kende de stad en de dynamiek niet. Ik besloot om eerst op de universiteit te werken zonder een lange termijn afspraak en te beslissen of ik hier wilde wonen. Ik leerde het STRP Festival kennen, de Dutch Design Week, Glow. Ik voelde de energie die me het gevoel gaf: hier gebeuren geweldige dingen! Niet veel later besloot ik te blijven. Ik hield ook erg van de mensen hier. Mensen waren oprecht geïnteresseerd in mij en ik voelde me het meest op mijn gemak van alle plaatsen waar ik ooit heb gewoond. Het was mijn eerste keer in een kleinere stad. Alles wat je wilt doen, kun je hier doen. Nederland is een supergeorganiseerd land. Wanneer ik iemand hoor klagen over Nederland, vind ik dat grappig. Ze weten niet hoe het is om in andere Europese landen te wonen.”

“Sinds ik hier ben, zie ik een verschuiving in ontwerp van productgericht naar sociaal. We kijken naar de toekomst en kunnen de veranderingen die technologie gaan brengen, voorspellen, vooral op de arbeidsmarkt. Kritisch zijn is belangrijk, maar ook proactief zijn in het reageren in ons onderwijsprogramma en onderzoek. Professionals voorbereiden voor morgen voor een wereld waarin automatisering en kunstmatige intelligentie veel van de taken die we doen, vervangen. Wat zijn de vaardigheden die machines niet kunnen vervangen? Wat maakt ons uniek? Hoe kunnen we die vaardigheden verder verbeteren voor een toekomst waarin technologie geen reden is om onze baan te verliezen, maar een hulpmiddel dat we in ons dagelijks leven gebruiken om hopelijk een betere levenskwaliteit te hebben? Bij Fontys is een van de dingen waar we op grote schaal naar kijken, hoe kruisbestuiving en structurele samenwerkingsplatformen tussen scholen en disciplines ons kunnen helpen de vaardigheden van de toekomst te bepalen en te versterken. Bijvoorbeeld, sociale studies werken samen met artistieke studies. Binnenkort zal Fontys alle ‘eilanden’ aan elkaar verbinden met een grootschalige gezamenlijke onderzoeksmogelijkheid bij alle Fontys-instituten. Dit wordt binnenkort gelanceerd en ik heb de eer gehad om hier aan bij te dragen.”

Jorge heeft een advies voor mensen die willen komen wonen in Eindhoven. “Als je hier aan een studie begint, kom je hier met een doel. Als je hier een baan hebt, kom je hier met een doel. Dan ben je al verbonden aan de school of het bedrijf en kom je in contact met veel mensen. Voor mensen die besluiten hun geluk te beproeven en hierheen te komen, is dat echter niet zo eenvoudig. Je hebt een netwerk nodig om niet alleen werk te vingen, maar ook je leven te starten. Daarvoor moet je ook de taal een beetje spreken. Als je begint in de technische wereld, is het geen probleem om geen Nederlands te spreken, je redt het dan prima in het Engels. In andere domeinen moet je toch echt Nederlands kunnen spreken.”

Lees hier alle verhalen in deze serie.
Fotografie: Diewke van den Heuvel