Author profile picture

Lifesense, de start up achter Carin, heeft na een korte dag online op Kickstarter al 28% van het totale bedrag voor de ‘funding’ binnenghaald. In de Kazerne gaf kickstarter senior directer strategy and insight Jonathan Leland het startschot voor de campagne op het Amerikaanse crowdfundingsplatform. Hij was zo te spreken over het product – een wearable die zorgt dat vrouwen na een zwangerschap geen last meer hebben van urineverlies – dat hij het back in the States voordraagt aan het editorial team, zeg maar de staff picks van kickstarter. “Dit is een product dat sowieso het benodigde bedrag binnenhaalt no matter what, maar dat is niet het belangrijkste. Het is veel meer dan het geld alleen. Even net zo belangrijk zijn de mensen die je om je heen verzamelt. Daar probeert kickstarter mee te helpen.”


Lees hier wat we eerder al schreven over Lifesense


(fotos: Jonathan Marks)

Leland lanceert de kickstarter voor Carin
Leland lanceert de kickstarter voor Carin

Crowdfunding day
Leland is in Nederland vanwege Crowdfunding day, dat wordt georganiseerd door Douw&Koren, een crowdfundingbureau in Amsterdam. Vorig jaar kreeg de Amerikaan een rondleiding door de stad, dit jaar is hij te gast in de Kazerne en luistert naar pitches en ideeën. “Het is goed om de mensen achter het product in het echt te ontmoeten, hierdoor leren we van elkaar. Ideeën kunnen daar alleen maar beter van worden.”

‘Oude bekende’ Andrew Statham van Ato-gear kreeg vorig jaar tijdens Lelands’ rondleiding bij High Tech XL de kans om zijn idee bij Leland te pitchen. Toen nog onderdeel van het startup accelerator programma. Leland krijgt een update, Statham heeft met zijn team een zool ontwikkeld die hardlopers tijdens het lopen voorziet van feedback. In september wil hij een kickstarter campagne starten. Na de enthousiaste pitch van Statham is Leland positief: “Ik houd zelf helemaal niet zo van hardlopen, maar wat het voor mij – en een heleboel anderen die niet vaak hardlopen – interessant maakt is het feit dat het blessures kan voorkomen. De live feedback heeft iets unieks.”

Welk probleem lost het op? en wie wil het gebruiken? Op deze vragen moet je een rock solid antwoord hebben.

Welk probleem los je op?
Maar Leland is ook kritisch. Wanneer Kai Köhn en Shu-Meng Chang hun ontwikkelde tool voor timemanagement presenteren bijvoorbeeld. “Wat is het probleem dat je oplost? En wie wil het gebruiken? Dat zijn dingen die je je moet afvragen en waar je een rock solid antwoord op moet hebben. Het is een heel erg goed idee, maar zoiets werkt niet via kickstarter.” Leland vertelt dat hij heeft gewerkt als jurist en dat zij behoefte zouden hebben aan zulke software. “of grote bedrijven die inzichtelijk willen krijgen waar het meeste tijd in gaat zitten”, vult iemand vanuit het publiek aan. Dan Leland weer: “Precies, probeer het via corporates in de markt te brengen, dit wordt geen consumentenproduct.”
Ondanks de kritische noot, is hij bereid te helpen. “Tuurlijk, hiermee kom je als starter alleen maar verder. Het is belangrijk om ideeën te delen.”

4Y3A1909

Deze gedachte sluit mooi aan bij wat de Kazerne uitdraagt. “Het is een ontmoetingsplek voor creatieven, hier kunnen ze van gedachten wisselen, nieuwe inzichten opdoen en een nieuw netwerk aanboren”, vertelt Annemoon Geurts van de Kazerne. “De komst van Jonathan draagt hieraan bij, goed om te zien dat het vanmiddag zo druk was.”

Dat deze ontmoetingen zinvol kunnen zijn bewijst Tingle; vorig jaar presenteerde zij hun digitale muziekinstrument aan Leland – gegevens werden uitgewisseld – en sindsdien zijn ze contact blijven houden. Dat was niet gebeurd als de Kazerne Leland niet door Eindhoven had rondgeleid. “Het is natuurlijk een mooie bevestiging om te horen dat Tingle ons daar dankbaar voor is”, vertelt Margot de Haas. Samen met Geurts organiseert ze dit pitchevent.

4Y3A1883

Nuttige feedback
De meeste pitchers kunnen iets met de feedback die ze krijgen, ook degenen die niet speciaal voor kickstarter komen, maar advies willen. Eén van hen is Jeroen Hol, hij onderzoekt voor mediamarkt de mogelijkheid om start ups een podium te bieden om zich te presenteren met hun producten. “Vaak zie je dat ze een crowdfunding rond krijgen, maar wat dan? Hoe moeten ze verder? Ik ben heel benieuwd hoe iemand in de crowdfunding hierover denkt.”

Leland ziet wel mogelijkheden voor zo’n podium. Hij onderstreept het gat dat er nu nog zit tussen crowdfunding en het grote publiek. “Een product kan in de community erg bekend zijn, maar nog totaal onbekend bij de massa. Een grote winkel als mediamarkt producten laten showen zal dit gat verkleinen. Er is nog niet veel op dat gebied gedaan. Ik ben benieuwd naar de resultaten.” En weer worden er emailadressen uitgewisseld. Wordt vervolgd?