Author profile picture

Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD, kwam gisteren op werkbezoek om te zien wat er allemaal gebeurd in Brainport Eindhoven. Hij bracht onder andere een bezoek aan ASML, Holst Centre en de Automotive Campus. “Het is heel anders dan toen ik hier lang geleden vertrok. Ik heb wel eens eerder een cleanroom gezien hoor, maar dat was toen ik ze schoonmaakte bij Philips.”

Met belangstelling keek Dijkhoff naar een presentatie van het studententeam BlueJay, die vol trots lieten zien wat hun drone kan betekenen voor de zorg. De politicus was onder de indruk van de manier waarop technologie direct wordt toegepast: “Wat mij hier het meeste opvalt is dat er gewerkt wordt aan hee fundamentele ontwikkelingen, maar dat die ook meteen gekoppeld wordt aan een toepassing. Op die manier snap je ook meteen wat je er als samenleving aan kunt hebben. Er wordt hier niet alleen ontwikkeld uit liefde voor innovatie, maar ook om mensen beter te kunnen verzorgen, zuiniger om te gaan met energie of om minder vervuilend te kunnen vervoeren. Voor mij als leek maakt dat het gemakkelijker te begrijpen. Bij ASML ontwikkelen ze een nieuwe machine, waar ik natuurlijk de ballen verstand van heb, maar ik snap nu wel hoe die machine weer bijdraagt aan de versnelling van innovatie en aan concrete ontwikkelingen die ons leven mooier kunnen maken.”

Het is zeker niet de eerste keer dat een politicus uit de hofstad deze kant opkomt. Twee maanden geleden kwam staatssecretaris Mona Keijzer nog naar Eindhoven, om een propositie voor de regio-enveloppe in ontvangst te nemen. Het eerste resultaat van deze aandacht zal vrijdag pas bekend worden. Burgemeester Jorritsma is blij met deze aandacht vanuit Den Haag. “Ik vind het heel belangrijk dat die interesse vanuit Den Haag steeds verder aan het toenemen is, omdat wat hier gebeurt van belang is voor heel Nederland. Het zet Nederland zowel Europees als mondiaal op de kaart. Er komen bedrijven vanuit de hele wereld hier naartoe, omdat we een innovatienetwerk hebben waar oplossingen op maatschappelijke vraagstukken worden gecreëerd. Wij focussen ons in deze regio heel erg op gezondheid, mobiliteit en de energietransitie. Laten dat nou net de thema’s zijn die de hele politieke agenda bezighouden. Het mooie is dat Den Haag nu ook eindelijk het gevoel heeft dat dit toch wel een belangrijke regio is. Daarom zijn we ook tot economische kernregio verklaard en daarom worden we nu zes keer genoemd in het regeerakkoord. Deze aandacht moet echter niet ervoor zorgen dat de landelijke politiek zich inhoudelijk gaat bemoeien, maar wel zorgen dat deze regio interessant blijft voor de expats die hier naartoe komen. Dat is de discussie die we met het rijk aan het voeren zijn en ik moet zeggen dat ik daar erg hoopvol over ben.”

Als het gaat om hoe Brainport het beste geholpen kan worden, ziet ook Dijkhoff voor de landelijke politiek vooral een ondersteunende taak liggen. “Je moet mee helpen om voor de juiste omstandigheden te zorgen, zodat de regio kan blijven groeien, maar je moet je er niet al te veel mee bemoeien. Het mooie is namelijk dat het ecosysteem hier nou juist ontstaan is met een mentaliteit van: ‘We regelen het zelf wel. We gaan niet wachten en afhankelijk zijn, we gaan gewoon uit eigen kracht die motor laten draaien.’ Als het dan zoveel oplevert voor de samenleving, is het op een gegeven moment ook zaak om dat te erkennen. En in plaats van je ermee te bemoeien juist te vragen wat we als Nederland kunnen doen om mee te helpen.” Een van de grootste uitdagingen voor Eindhoven is het aantrekken van talent uit het buitenland. Volgens de VVD’er moet er in Den Haag goed geluisterd worden naar de behoeften van deze doelgroep. “We moeten niet Den Haag voor die mensen gaan denken. Wat je merkt is dat het meestal niet alleen gaat om fiscale regels, of inkomsten, maar vooral ook om kinderen die naar goede scholen moeten kunnen en dat ze zich in het weekend ook kunnen ontspannen. Er moet genoeg te doen zijn. De burgemeester houdt niet op mij eraan te herinneren dat die steun vanuit Den Haag hard nodig is.”