Author profile picture

Lex Hoefsloot won onlangs de Global Impact Challenge van Singularity Netherlands en kreeg daarmee de kans om zich 8 weken onder te dompelen in de innovatieve krachten in Silicon Valley. De voorman van de Eindhovense startup Lightyear doet geregeld verslag van zijn bevindingen in de Valley. Vandaag zijn eerste bijdrage. Hier de hele serie.

De klimaatverandering is een uitdaging van onvoorstelbaar grote omvang. De oplossing van het probleem doet een beroep op de creativiteit, vindingrijkheid en moed van de mensheid op een manier die we nog nooit eerder hebben gezien. De bestrijding van de klimaatverandering is moeilijk, zo niet bijna onmogelijk, aangezien het een herverdeling van zo’n 5% van de wereldeconomie vereist, die nu draait om olie en gas. En bijna evenveel in banen. Fossiele brandstoffen zijn iep geworteld in onze cultuur en infrastructuur. Vandaag de dag is het eigenlijk de bron van energie voor bijna alles wat beweegt, denkt en stroomt. De energietransitie kun je daarom het best vergelijken met een harttransplantatie, maar zonder dat de patiënt even onder narcose kan. De wereldeconomie moet verder vooruit, het dagelijkse leven moet doorgaan.

 

“Wij mogen onze hersenen breken om oplossingen voor klimaatverandering te vinden”Lex Hoefsloot,

Het aantal drempels die de hernieuwbare energie moet overwinnen voordat het wordt beschouwd als een waardig alternatief, is enorm: het moet goedkoop zijn (goedkoper dan fossiele brandstoffen), altijd beschikbaar, compact, gemakkelijk te integreren in onze bestaande systemen, gemaakt van breed toegankelijke (niet-schadelijke) materialen, gemakkelijk te installeren, niet te lelijk en snel schaalbaar. Kijkend naar deze lijst van voorwaarden kan ik niet anders dan me nederig te voelen over mijn eigen kansen om bij te dragen aan het daadwerkelijk veranderen van de loop van de klimaatverandering. Ik besef terdege dat we voor een enorme intellectuele uitdaging staan waarvoor we allemaal onze hersenen aan elkaar moeten knopen om de juiste oplossingen te kunnen aanbieden.

Maar tegelijkertijd maakt de ervaring met gemotiveerde en hoogwaardige teams als Solar Team Eindhoven, Blue Jay Eindhoven en Lightyear me ook weer hoopvol. Het vermogen van juist kleine teams om nieuwe infrastructuren, producten en systemen te realiseren, kan schokgolven door de wereld sturen, waar miljoenen en misschien wel miljarden mensen inspiratie van krijgen.

Ik schrijf dit alles terwijl ik in een vliegtuig naar San Francisco, Silicon Valley, USA, zit. Deze regio is niet alleen de thuisbasis van een van de grootste inspirators op dit gebied, Tesla Motors, maar ook voor een instelling die onder meer door Google werd gefinancierd: Singularity University. Samen met ruim 40 zeer getalenteerde mensen uit alle continenten mogen wij onze hersenen breken om oplossingen voor klimaatverandering te vinden tijdens het Global Solutions Programma 2017. Wij zijn het aan de planeet en aan onze continenten verschuldigd. Hoewel er geen garantie is voor een positief resultaat, geloof ik echt in dit soort inspanningen om inzichten van over de hele wereld samen te brengen. We zullen er nieuwe ideeën bedenken en uitwerken die ons uiteindelijk op de goede weg zullen brengen naar een duurzaam menselijk ras.

De komende weken zal ik, als vertegenwoordiger van Lightyear, schrijven over mijn ervaringen tijdens dit 8-weekse programma dat een aantal van ‘s werelds grootste denkers bevat, onder wie Ray Kurzweil en Peter Diamandis.

Lightyear is een startup-initiatief van de mensen die Stella en Stella Lux hebben gebouwd. Lightyear ontwikkelt auto’s op zonne-energie. Belangrijkste kenmerk daarvan is dat ze een belangrijke hindernis aanpakken in onze overgang naar elektrische auto’s. De afhankelijkheid van een laadpaal-infrastructuur vertraagt ​​namelijk de invoering van elektrische auto’s, omdat het een kip-en-eiprobleem tussen auto’s en laadpunten veroorzaakt.

Hoofdfoto: Lex Hoefsloot (links) bij de toekenning van zijn prijs van Singularity Netherlands. Rechts op de foto Jonathan Breemhaar (TU Delft) – Foto (c) Singularity Netherlands