Author profile picture

Eindhoven heeft er een nieuw accelerator programma voor startups bij. LUMO labs. E52 nam een kijkje op de vijfde verdieping van het videogebouw waar op dit moment drie veelbelovende startups zich klaarstomen voor de markt. Pillow’s Willow, een VR-gamestudio, VRee een VR-platform en BikeClip, een fietsenstandaard, allemaal worden ze onder de hoede genomen van het nieuwe accelerator programma. In twee jaar tijd moeten de startups zo gegroeid zijn dat ze zonder hulp van de vier oprichters van LUMO kunnen.

Bron: Lumolabs.io
Jordie Geuyen. Bron: Lumolabs.io

Op de vijfde verdieping spreken we met Jordie Geuyen en Sven Bakkes, net als de twee andere oprichters Koen Maas en Andy Lürling zijn het ondernemers in ‘hart en nieren’. Geuyen: “Lang heb ik niet Europese startups en bedrijven geadviseerd over hoe ze bepaalde zaken moesten aanpakken, dan sta je toch een beetje aan de zijlijn. Wij vinden alle vier een bedrijf opbouwen en naar de volgende fase brengen het mooiste dat er is. Dat heb ik altijd gedaan en ik miste het echt. De energie die je krijgt van de onvoorwaardelijke drive van mensen met een goed idee.” Lachend: “Stiekem miste ik zelfs het leven op tosti’s en pizza, want ook dat hoort erbij.”
De vier founders merken dat startups tegen verschillende problemen aanlopen. “Startups hebben nooit geld en als ze dat probleem hebben getackeld, ontbreekt het hen vaak aan het netwerk en ervaring om door te kunnen groeien. Dat bedoel ik niet neerbuigend, het is voor first-time startups gewoon heel erg lastig.”

Wij hebben het proces al meerdere malen doorlopen. Ik durf wel te zeggen dat we weten hoe het werkt.

sven
Sven Bakkes. Bron: Lumolabs.io

En dat is waar de heren van LUMO om de hoek komen. Ze steken zo’n honderd tot honderdvijftig-duizend euro in iedere startup, allemaal eigen geld. “Dat hebben we opgebouwd met ondernemen. Waar ‘onze’ startups nu zitten, daar zijn wij ook geweest. En zonder heel erg op de borst te kloppen, wij hebben die ervaring en het netwerk wel. Wij hebben het proces al meerdere malen doorlopen. We hebben veel gezien en ik durf wel te zeggen dat we weten hoe het werkt. Maar dat is ook niet altijd even goed gegaan, door vallen en opstaan leer je ontzettend veel.”  Dat ze er met eigen geld ‘vol’ ingaan vinden ze naar eigen zeggen niet vreemd. Vertrouwen in de bedrijven die ze begeleiden is hierbij het toverwoord. “Als we dat niet hadden dan waren we niet eens met ze in zee gegaan natuurlijk”, lacht Bakkes.

Er zit nog veel potentie in deze startups en dat gaan we er samen uithalen.

Andy Lürling. Bron: Lumolabs.io
Andy Lürling. Bron: Lumolabs.io

“BikeClip haalt binnen no-time hun goal op kickstarter, Pillow’s Willow wint een prijs voor beste VR-game en VRee sleept een investering van de BOM binnen. Dat geeft denk ik wel aan dat ons vertrouwen terecht is. Er zit nog veel potentie in deze startups en dat gaan we er samen uithalen.”
Want wat ze bij LUMO anders doen dan bij High Tech XL bijvoorbeeld, is dat ze zelf ook in de startups stappen, een manier om van dichtbij betrokken te zijn. Geuyen: “Het is heel erg mooi dat je kunt bijdragen aan een goed idee van iemand anders, dat je dat kunt uitbouwen. Andy  (Lürling –ml) zit met zijn ervaring in de VR bij VRee en Pillow’s Willow, hij steekt daar flink wat uren in. Iedereen zit bij één van de startups, zo verdelen we dat. Op een gegeven moment ben je zo nauw betrokken dat het een stukje van jezelf wordt.”

Na drie maanden begint het pas net, daarom kiezen we voor een periode van twee jaar.

Het programma van LUMO duurt twee jaar, dat is volgens Bakkes en Geuyen niet lang. “De eerste vier maanden gebruiken we om alles op papier te krijgen. Het businessmodel. Wat voor bedrijf wil je worden? Waar richt je je op? Dus de branding en positionering. Zonder af te doen aan het programma van High Tech XL, want zij doen het erg goed. Maar in onze optiek is drie maanden te kort. Na die drie maanden begint het pas net, daarom kiezen wij voor een periode van twee jaar.”

Vanaf de vijfde maand gaat het vooral om prototypes testen. “Een proof of market, met consumententesten. Het produceren van hardware kost kapitalen en je wil absoluut voorkomen dat daar iets misgaat. Dus voordat een product klaar is voor massaproductie moet het perfect zijn.” legt Bakkes uit. Geuyen vult aan: “Samsung praktijken zoals de recall door ontploffende batterijen willen wij niet, dat moet een aardige duit hebben gekost. En dan heb ik het nog niet eens over de imagoschade die je daarmee oploopt gehad. Dus daarom blijven we in deze fase tot de elfde maand.”

Uitzoeken hoe de markt werkt en hoe de distributie werkt, kost een first-time startup jaren.

De startups gaan na één jaar onder de hoede van LUMO op zoek naar extra investeerders of starten een crowdfunding. “Ons doel is om in het eerste jaar zoveel mogelijk waarde toe te voegen. Alles klaarleggen voor de grote productie. Hier komt ons wereldwijde netwerk goed van pas, we weten hoe de markt werkt en kennen de distributielijnen. Dat kost een first-time startup normaal jaren om uit te zoeken en op te bouwen. Timing is hierin ook erg belangrijk, daar moet je een beetje geluk bij hebben.” Als voorbeeld noemt Bakkes Red Bull: “wat bijna niemand weet is dat deze jongens tot twee keer toe bijna failliet zijn gegaan, zij hebben echt geluk gehad, maar ze zijn wel blijven geloven ins succes en hebben volgehouden. Moet je kijken waar ze nu zijn.”

LUMO stelt als voorwaarde dat de startups op de vijfde verdieping van het videogebouw komen. “Zo zitten we met zijn allen bij elkaar, dat werkt beter dan begeleiding op afstand. Door echt fysiek bij elkaar aanwezig te zijn ontstaat een goede samenwerking. Niet alleen tussen ons als founders en startups, maar ook tussen de startups onderling. Voorheen was het nog weleens lastig met de ruimte, ons voormalige kantoor zat op de zesde verdieping, een heel stuk kleiner dan de 400 vierkante meter die we nu hebben. Kwamen we terug van een afspraak stond heel de ruimte vol met 3D-brillen, computers en andere apparatuur. Het leek wel een hack-up party, dan ging VRee iets testen en zochten ze ruimte.” Lachend gaat Geuyen verder: “dat hoort erbij, moet kunnen toch?”

Startups moeten overtuigd zijn van hun product, dat gevoel moeten ze over kunnen brengen op ons.

Achter de schermen wordt nog druk gesleuteld aan het programma en er wordt zelfs al gezocht naar investeerders voor de volgende ronde. “Nee dat houdt niet op, het blijft allemaal doorlopen. We hopen in 2017 de financiering voor 2018 rond te hebben, als we nieuwe startups gaan begeleiden. Het wordt een leerzaam programma. Vol workshops, bekende mensen uit ons netwerk en goede mentoren.” vertelt Bakkes. Het team van LUMO heeft nog plek voor één of twee startups en roept geïnteresseerden op zich te melden.

Logo-RGB-04-300Voorwaarde is wel dat zij beschikken over een team van minstens twee founders, een demonstratie van hun product kunnen geven en het aan het team van LUMO kunnen pitchen. “Ze moeten er zelf van overtuigd zijn dat het iets kan worden, dat gevoel moeten ze over kunnen brengen op ons. We zoeken momenteel hardware startups. Creatieve content of software is minder risicovol, maar aan de andere kant is de concurrentie moordend.” aldus Bakkes. Na twee jaar is het de bedoeling dat de startups op eigen benen verder kunnen gaan. “Maar ze zijn natuurlijk altijd welkom voor advies of om anderen weer verder vooruit te helpen.”

Eind januari wordt het nieuwe onderkomen van LUMO labs feestelijk geopend.