Author profile picture

In Eindhoven wonen, studeren en werken mensen afkomstig uit veel verschillende landen. E52 bespreekt elke week met een international wat hen hier heeft gebracht en hoe het leven in Eindhoven is.

Naam: Marisol Velasco Montanez
Land van herkomst: Mexico
Studie: PhD student Industrial Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven

Het is een drukte van belang, wanneer we binnenkomen bij de Innovation Space op de TU/e campus. Op de benedenverdieping volgt een groep een cursus, boven bespreken groepen studenten hun project en in een aparte ruimte werken mensen in stilte. Marisol is verbonden aan de Innovation Space voor haar PhD: “Dit is mijn opdrachtgever waar ik mijn onderzoek voor doe. Er gebeurt hier altijd iets en mensen van verschillende studierichtingen werken samen. Ik ontmoet voortdurend nieuwe mensen.” Studenten kunnen hier cursussen volgen, presentaties organiseren of prototypes maken voor de projecten van de studententeams. “Iedereen is erg gemotiveerd, dat geeft veel energie.”

Marisol studeerde in Mexico en werkte voor een Coca-Cola-bottelbedrijf, een bedrijf dat deel uitmaakte van een grotere bedrijfsgroep. “Ik kreeg de kans om een ​​innovatieproject op te zetten met de overheid, de academische wereld en het bedrijf. Ik was samen met het team aan het pionieren. Ik raakte geïnspireerd om meer te leren over innovatie en besloot dat ik een master in innovatiemanagement wilde doen. Ik heb een jaar onderzoek gedaan naar waar ik naartoe zou willen. Ik was op zoek naar een studieprogramma waarin startups en grote bedrijven samenwerken. Dat is moeilijk te vinden. Ik vond twee opties voor de master: hier en in Denemarken. Ik koos de TU/e voor het programma en de locatie en ik werd toegelaten.”

“Ik kwam in de winter aan. Ik zou het niemand aanbevelen een studie halverwege het academische jaar te beginnen. Je krijgt namelijk te maken met onhandigheden die je niet hebt als je in september begint. In het begin voelde ik me alleen. Het opstarten van een sociaal leven was best moeilijk omdat ik geen introductieweek had gehad, dus ik kende niet veel mensen. Ik probeerde contact te leggen met Nederlandse studenten, maar dat kostte veel tijd. Uiteindelijk werd ik vrienden met Nederlanders die eerder in andere landen hadden gestudeerd, zij begrepen me. Ik probeerde naar sommige evenementen te gaan, maar dat is best uitdaging als je alleen gaat. Toen ik betrokken raakte bij Innovation Space, explodeerde mijn sociale leven.”

“Ik zou het niemand aanbevelen een studie halverwege het academische jaar te beginnen. Het is heel onhandig”Marisol Velasco Montanez, PhD student Industrial Engineering

“Het meest stressvolle wat me overkwam in mijn tijd hier, had te maken met mijn collegegeld. Mijn beurs was voor twee jaar, van februari 2015 tot februari 2017. Maar volgens de Nederlandse wet moet je een heel jaar collegegeld betalen en als je in februari afstudeert, betaalt de universiteit de helft van het geld weer terug. Je moet weten dat wij als niet-EU-studenten veel meer betalen dan Nederlandse of EU-studenten. Ik had niet ineens zoveel geld extra tot mijn beschikking. Dus mijn tweejarige studie kostte twee en een half jaar collegegeld. Ik wist dat niet van tevoren. Iemand heeft me geholpen met alles uitzoeken en samen hebben we het opgelost. Voor mij is dit een systeemfout.”

“Dingen zoals de situatie met mijn collegegeld gebeurden vaker. Zoals toen ik een brief kreeg waarin stond dat ik niet genoeg studiepunten had verdiend om mijn studie in het tweede jaar voort te zetten en dat ik daardoor niet in het land mocht blijven. Als dit in het begin was gebeurd, zou ik helemaal gestrest zijn geraakt. Maar deze keer belde ik gewoon de instantie die de brief had gestuurd en stelde ik vragen, want ik wist dat er iets niet klopte. Het bleek dat de regel over de studiepunten niet op mij van toepassing was omdat ik in februari was begonnen. Vervelend dat deze dingen gebeuren, maar ik leerde wel meer pragmatisch denken en dat mensen hier luisteren en logisch nadenken. Ze maken echt gebruik van ‘gezond verstand’, dus alles kan worden besproken en geregeld. Ik hou daarvan. Tenslotte is ‘gezond verstand’ niet zo gebruikelijk als het lijkt.”

In mijn vrije tijd ga ik graag naar Natlab met vrienden. Ik hou ook van de Down Town Gourmet Market. Ze hebben echt goed eten en de sfeer is erg leuk. En ik hou ook erg van Strijp S. Ik voel me aangetrokken tot dit gebied. Er worden veel verschillende evenementen georganiseerd, zoals de supergezellige Feel  Good Market, maar ook hardrockshows. Toen ik een paar maanden geleden naar huis liep, zag ik wat gothic mensen lopen.  Ik dacht: ‘Wat is hier aan de hand?’ Er bleek een concert van Marilyn Manson in het Klokgebouw te zijn.” En wat zijn de plannen van Marisol voor de toekomst? “Ik weet niet wat ik wil: hier blijven of niet. Ik hou echt van Eindhoven en het voelde als thuiskomen na een bezoek aan Mexico. Ik leer Nederlands, dus als ik besluit te blijven, ken ik de taal al een beetje. De grootste uitdaging als het op het Nederlands aankomt, is de uitspraak van woorden. Maar ik ben aan het leren en hier bij de Innovation Space leer ik ook door te luisteren.”

Lees hier alle verhalen in deze serie.
Fotografie: Diewke van den Heuvel