Author profile picture

Onderzoekers van de TU/e hebben een manier gevonden om materiaal van kleur te laten veranderen door luchtvochtigheid. Deze techniek kan toegepast worden voor de sier in auto’s en decoraties, maar ook bij echtheidskenmerken op bankbiljetten.

Licht heeft een bepaalde kleur als het weerkaatst op microscopische gelaagde structuren, door vochtigheid kan dat gelaagde materiaal uitzetten, waardoor een andere kleur weerkaatst wordt. Onderzoekers Monali Moirangthem en Albert Schenning wilden dit effect, dat in de natuur voorkomt, nabootsen.

De wetenschappers begonnen hun onderzoek met een laag gestructureerd polymeer, waar met een printer op verschillende plekken calcium werd aangebracht. In droge toestand reflecteert dit alleen blauw licht, maar na toevoeging van water zet het polymeer uit en zie je andere kleuren.

Op plaatsen waar geen calcium aanwezig is zet het polymeer maximaal uit, deze gebieden kaatsen het licht anders terug en worden oranje. Plaatsen met lage concentraties calcium zetten iets uit, waardoor een groene kleur verschijnt. Bij hoge concentraties calcium zet het polymeer helemaal niet meer uit, waardoor deze gebieden hun blauwe kleur behouden. Door de concentratie calciumnitraat aan te passen, konden de onderzoekers alle zichtbare kleuren maken.

Foto: A. Schenning / TU Eindhoven