Author profile picture

Waar je normaal alleen mannen verwacht, kijken vandaag tientallen meisjes verbaasd om zich heen. Van een klimaatkamer, waar wordt getest hoe bijvoorbeeld autodeuren op extreme temperaturen reageren, tot het verkeerscontrolepunt van Zuid-Nederland, waar Rijkswaterstaat uitkijkt over de snelwegen van Brabant, Limburg en Zeeland. Op de IMG_1963Automotive Campus in Helmond, normaal gesproken het hart van de mannenwereld, vind je het allemaal.

Maar daar is het vandaag niet om te doen. Vandaag is het Girlsday. Een landelijk initiatief van expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek (VHTO). De dag is bedoeld om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met de wereld van techniek, bèta en ICT.

Zo’n 160 meisjes van het Strabrecht college en het Varendonck college krijgen te zien dat deze wereld helemaal niet saai hoeft te zijn. De meiden programmeren robots, bouwen bruggen en testen hoe sterk botten zijn. De workshops worden gegeven door studenten van de TU/e en Fontys Techniek. Allemaal onder het thema: De zeven werelden van Bèta en Techniek.

Voeding en vitaliteit
Een van deze werelden is Voeding en Vitaliteit, waar de kinderen een voedingsmeter te zien krijgen. Het apparaat herkent maar drie fruitsoorten en het is aan de IMG_1950leerlingen om een betere meter te bedenken. Ze beginnen met een mindmap. ,,Waar denken jullie aan als je het woord voeding hoort?” Anne Wil Burghoorn is tweedejaars student Industrial Design aan de TU/e en begeleidt vaker dit soort projecten. ,,Op hun leeftijd dacht ik ook dat techniek saai was, daarom is het van belang om ze het tegendeel te bewijzen.”

Dat is ook precies de bedoeling van TU/e Junior en Fontys Junior Academy die deze Girlsday in samenwerking met Automotive Campus in Helmond organiseert. ,,Het algemene beeld onder meisjes is vaak nog dat je niks met zo’n technische opleiding kunt, of dat je er vieze handen van krijgt”,  vertelt Sanne Janssen van TU/e Junior. ,,Hier proberen we de meiden te laten zien dat het veel meer is.” Janssen studeert werktuigbouwkunde aan de TU/e en hoopt op meer vrouwelijke toestroom. ,,Nu is het zo dat 5% vrouw is. Veel te weinig natuurlijk.”

Meer Ricken dan meisjes
Meander van der Weijst beaamt dit. Ze is derdejaars student IMG_1958technische natuurkunde en ook zij biedt vandaag een kleine workshop aan. Ze zuigt met een vacuüm pomp lucht uit spekjes, die eerst opzetten en dan weer krimpen. De meiden kijken verbaasd. ,,Kun je die nog eten?”

Van der Weijst: ,,In mijn eerste jaar zaten meer Ricken dan dat er meisjes waren.” Dan richt ze zich weer tot de kinderen: ,,Hoe komt het dat het spekje eerst opzwelt en erna krimpt?” Het blijft stil en de acht dames om de vacuümpomp kijken vragend. IMG_1960Eén meisje steekt haar vinger op en begint te roepen: ,,Omdat de lucht eruit wordt gezogen!” Het is de dertienjarige Marlijn Bierhoff. Zij wil na de middelbare school een bèta opleiding gaan volgen. ,,Tegen mensen die zeggen dat techniek saai is zeg ik meteen doeoei. Ik heb vandaag al heel erg veel dingen gezien en geleerd. Ik wil iets in de zorg doen of met voeding.”

Strabrecht college
Robbert Kluijtmans regelt al enkele jaren dat het Strabrecht college meedoet aan Girlsday. ,,Ik vind het belangrijk dat leerlingen ervaringen buiten de school opdoen. Daar leren ze van. Dus heel de school doet eraan mee, van vmbo tot vwo. Meisjes denken vaak dat techniek alleen maar uit formules bestaat, nu zien ze dat het ook anders kan. De laatste jaren kiezen steeds meer dames voor een bèta-profiel, ik ben van mening dat initiatieven als deze daar echt aan bijdragen.”IMG_1955

Aan een andere tafel zitten twee meisjes druk te klikken achter een computer. Ze programmeren een robot die een parcours moet afleggen. ,,Heel moeilijk hoor, maar echt cool!”  roept Anna Verberne (13). Op de vraag of ze een technische vervolgopleiding wil gaan doen, moet ze even nadenken. En na een hele hoop ‘ehms’ komt het antwoord: ,,Ik vond techniek eigenlijk heel stom, maar na vandaag vind ik het alweer wat leuker.”

En de jongens?
,,Die zijn aan het gymmen of al naar huis.”