Author profile picture

“Er gebeurt zoveel moois en slims op sportgebied, dat het zonde is om dit niet in het dagelijks leven toe te passen.” Arno Hermans start in januari 2016 met Sport eXperience, Nederlands eerste versnellingsprogramma voor startups die zich richten op de sport. “We starten met het programma maar uiteindelijk willen we een fysiek stadion bouwen als broedplaats voor sportinnovatie.”

“Ik zie veel mogelijkheden om de innovaties door te vertalen naar maatschappelijke vraagstukken wat weer een interessant businessmodel oplevert.” Hermans noemt de hardloopzool van Arion als bijvoorbeeld. “Deze zool met druksensoren kan heel goed voor revalidatie in het dagelijks leven worden gebruikt. Revalideren kan dan de hele dag in plaats van een keer per week bij een revalidatiecentrum. Je integreert het eigenlijk in het dagelijks leven en daar zit ook de kracht van sportinnovatie.” Andrew Statham, CEO van Arion, treedt in Hermans programma op als specialist.

Een andere specialist is Joost Verhoeks, van Led Expert. Verhoeks hielp een voormalig ingenieursadviesbureau naar een productiebedrijf, AAA-LUX, dat momenteel hun led-verlichting niet alleen aan sportvelden verkoopt maar ook aan havens en vliegvelden. “Vanaf 2010 hebben we ons gericht op het product sportveldverlichting en nu exporteren we dit aan 27 landen, we zijn een goed lopend bedrijf. Mijn taak zit er voor AAA-LUX op.” Zijn kennis en ervaring wil de adviseur delen, “het Sport eXperience programma is hier een mooi platform voor”.

Zelf is Hermans ingenieur en werkte hij tot een half jaar geleden op de High Tech Campus, waar hij verantwoordelijk was voor het Conference Center. “Naast technologie heb ik altijd al een passie voor sport gehad.” Zo richtte hij binnen het Koninklijk Instituut van Ingenieurs KIVI de afdeling Sports Engineering op. “Startups zijn hot en happening en ik wil de energie die daarvan afspat combineren met de sport.” Elf maanden geleden had hij het eerste idee en sindsdien praat hij met startups, investeerders, coaches, bonden, NOC*NSF, grote en kleine bedrijven om zijn idee te toetsen. “Eigenlijk ben ik een startup voor startups.”

“Waar sportstartups behoefte aan bleken te hebben was direct contact met andere startups die zich in de sport begeven. Ik bied hen een platform om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren. Ze willen bijvoorbeeld meer weten over hoe de distributie van hun product en over marketing.”

“We starten in januari met de eerste deelnemers. Gedurende vijf weken komen we op maandag bij elkaar. Per keer geven de specialisten, als Andrew Statham en Joost Verhoeks, invulling aan een thema. Zij creëren echt de meerwaarde dat het programma uniek maakt.” Thema’s zoals visie, waard propositie, business model, strategie en financiën passeren de revue. “Binnen het thema strategie gaan we concreet met distributie en marketing aan de slag. Startups zeiden daar enorm veel behoefte aan te hebben.”

Hermans weet nog niet hoeveel startups er aan het programma meedoen. “Tien zou heel mooi zijn. Ik heb vier innovatiecoaches die de startups begeleiden. Krijgen we meer aanmeldingen dan kan ik makkelijk opschalen. En als een startup maar aan een thema wil deelnemen kan dat ook.” Drie van de vijf bijeenkomsten zijn in het SX-gebouw in Eindhoven en twee in Den Haag. “Dit om de mensen uit de Randstad tegemoet te komen.”

“Na afloop van die vijf weken is er een investeerdersevent in een Dragons’ Den setting. Hiervoor hebben zich nu al zeven investeerders gemeld. Uiteindelijk hopen we op ongeveer tien sportinvesteerders. Sommigen hebben zich al verbonden aan Sport eXperience als supporter.” Het vervolg hangt van de deelnemers en nieuwe aanmeldingen af. “Startups zitten nooit allemaal in dezelfde fase. Wij gaan logische momenten aanbieden waarop ze in kunnen stappen. Dat moet ook aansluiten op de fase waarin ze zitten.”

Sports-Innovator-stadium-1024x555

Uiteindelijk wil Hermans met zijn programma een start maken met de ontwikkeling van een broedplaats voor sportinnovatie in Nederland. “Ik wil thuisbasis creëren waar we ook events organiseren en faciliteren. Voordat we zover zijn moeten we eerst de broedplaats ontwikkelen om vervolgens het fysieke stadion te bouwen. Voor ons is Eindhoven momenteel de meest logische plek, vanwege de technologie, SX gebouw, gemeentelijke ambities en de bereikbaarheid. Maar of het stadion hier komt, dat moet nog blijken. Eerst de startups begeleiden in hun ambities.”