Author profile picture

Metalot3C in Budel is een van de 22 kandidaten voor de titel “Circulaire Werklocatie van het Jaar”. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Plug-In-City uit Eindhoven. De ABN AMRO Circular Economy Awards gaan naar de beste circulaire werklocatie en de beste circulaire regio van Nederland. Voor die tweede categorie zijn geen kandidaten uit Zuid-Oost Brabant. Bedoeling van de verkiezing is om “de voorlopers op het gebied van de circulaire economie in de fysieke leefomgeving” aan te wijzen.

Circulair Friesland en Plug-In-City werden vorig jaar bekroond tot beste circulaire regio en werklocatie van Nederland. Het publiek en de jury bepaalden via een stemming de winnaars. Voorafgaand aan de stemming selecteerde de vakjury (onder leiding van Fontys-lector Cees-Jan Pen) drie finalisten per categorie.

Het Metalot Circularity Center Cranendonck (Metalot3C) is een research & development center gericht op de revolutionaire ontwikkelingen in duurzame energie en circulair gebruik van metalen. Een plek waar de TU Eindhoven, Nyrstar, gemeente Cranendonck en andere partijen samenwerken op basis van een open innovatieconcept. Deze internationale samenwerking zorgt voor (versnelde) toepassing van aanwezige en toekomstige kennis.

“Circulaire gebiedsontwikkeling leeft, ontstijgt het beeld van een niche volledig, wordt steeds breder gedragen door ondernemend Nederland en gaat om nieuwe verdien- en businessmodellen”, zegt Cees-Jan Pen in een toelichting. “De jury gaat tijdens de nadere selectie nadrukkelijk in op het daadwerkelijk ingang zetten van de noodzakelijke cultuurverandering die behoort bij meer circulair denken. Tevens zien we een duidelijk omslag naar meer focus op waardevermeerdering en het verduurzamen bestaande locaties.”

“De energietransitie is een van de grootste uitdagingen van de mensheid.” Dat zegt Philip de Goey, hoogleraar aan de TU/e in Eindhoven en bestuursvoorzitter van innovatiecentrum Metalot3C in Cranendonck. “We moeten ervoor zorgen dat Brabant voorop blijft lopen. Aan onze kennis zal het niet liggen. Maar waar het nog aan ontbreekt, is een gezamenlijke visie. De belangen zijn groot en iedereen probeert een steentje bij te dragen. ”De voorzitter is vereerd met de nominatie: “Ik hoop dat de jury oog heeft voor welke unieke ontwikkelingen we proberen uit te zetten. Bijvoorbeeld, het MetalCycles Programma dat ten grondslag ligt aan Metalot(3C) en dat nu voorbereid wordt. Recycling van metalen en duurzame energie gaan daarin samen. Dit programma heeft intussen al zo’n 20 partners die bij willen dragen.”

Foto: Bas Luiting van Plug-In-City neemt de prijs in ontvangst