©IO
Author profile picture

Terwijl een tweetal bezemwagens het stadhuisplein schoon veegt en een groepje steigerbouwers hard werkt om het aangebouwde podium van de avond ervoor af te breken, staat het stadhuis vol met vwo-4 en -5 leerlingen. 26 scholen, 13 uit Brabant en 13 uit Vlaanderen beginnen vandaag aan de 25e MEP, dat staat voor Model Europian Parliament.

De leerlingen kruipen gedurende één week in de huid van Europarlementariërs en buigen zich over echte Europese kwesties, zoals immigratie, duurzaamheid en energie. Doel van het jaarlijkse evenement is de leerlingen bewuster te maken van de Europese realiteit.

Bisschop Bekkers
De organisatie is dit jaar in handen van het Lyceum Bisschop Bekkers in Eindhoven. Toine Hogendorp geeft Nederlands en is teamleider bovenbouw op de Eindhovense school. Hogendorp is coördinator van deze editie MEP. ,,Het idee hierachter is om leerlingen intellectueel uit te dagen. Ze te prikkelen. De leerlingen zijn actief met de stof bezig, ze hebben zich enorm verdiept. Ze leren belangrijke zaken over politiek en debatteren. We hopen ze op deze manier bewust te maken wat het betekent om Europeaan te zijn. Het is voor deze jongens en meisjes allemaal een kans om zich te ontwikkelen. Ik hoop dat ze deze week erg veel van elkaar kunnen leren.”

Iedere Brabantse school heeft een Belgische samenwerkingspartner, met twee scholen vertegenwoordigen ze  één land in 12 verschillende commissies. ,,Wij vertegenwoordigen Duitsland, samen met een school uit Dendermonde in België. Onze leerlingen van 4 vwo hebben zich in de standpunten van de Duitsers verdiept en proberen zich deze week dus zo ‘Duits’ mogelijk op te stellen. Het gaat dus niet zozeer om hun eigen mening, maar of ze in staat zijn om zich te voegen naar het Duitse perspectief”, legt Hogendorp uit.

Raadszaal
De officiële opening levert direct scheve blikken richting verslaggever op. Want een man die zonder colbert of das het stadhuis binnen stapt, is verdacht. De dresscode voor mannen: pak en das. En voor vrouwen blouse en rok. Het presidium ziet hier streng op toe deze week.

In 12 zalen – zelfs de grote raadszaal heeft de gemeente Eindhoven beschikbaar gesteld – verdeeld over heel het stadhuis buigen scholieren zich over uiteenlopende Europese thema’s. Net als in het echt, wordt de vergadering geleid door een commissievoorzitter. ,,Dit zijn vwo 5 leerlingen, zij waren er vorig jaar bij als parlementariër en zijn door de schoolbegeleiders en in samenspraak met het presidium gekozen als beste kinderen van de klas. Het is dus ook een prestigieus evenement. Leerlingen kunnen voor commissievoorzitter gaan door zich dit jaar te bewijzen”, aldus Hogerop.

Scholieren aan het woord
IMG_1890De Eindhovense scholieren van het Lyceum Bisschop Bekkers zien het niet als hun primaire doel om voor commissievoorzitter te gaan. ,,Ik doe vooral mee omdat ik nieuwe mensen wil leren kennen. Ik hoef niet per se de beste te zijn, het is wel heel erg leerzaam”, vertelt Sofie van de Nieuwenhof. Elise Koolen (rechts) gaat wel extra haar best doen. ,,Het lijkt me heel erg mooi om er volgend jaar ook weer bij te zijn, maar dan als voorzitter van een commissie. Je hebt dan al een beetje meer ervaring waardoor je sterker in je schoenen staat.”

Naomi ter Braake (links op de foto) heeft gekozen voor de commissie die gaat over duurzaamheid en groene energie. ,,Het is belangrijk dat wij niet puur naar onszelf kijken, maar dat we nadenken over de volgende generaties. Ik vind het belangrijk om hier mijn bijdrage aan te leveren. Of ik later de politiek in wil? Nee, ik wil advocaat worden, maar ik denk dat deze ervaring me daar wel bij kan helpen. Je staat deze week steeds voor redelijk grote groepen te praten.”

Wie wel?
IMG_1881Wie wel de politiek in wil is Anna Lauwereys (18); zij zit op 6 vwo van het Sint Gummaruscollege in Lier. Ze is voor het derde jaar actief op MEP, eerst als parlementariër, toen commissievoorzitter en nu als lid van het presidium. Haar taken bestaan deze week vooral uit het toezien op de kledingvoorschriften en het bijwonen en voorzitten van vergaderingen. ,,Na mijn vwo wil ik politicologie in Antwerpen gaan studeren, ik weet nog niet zo goed wat ik precies wil hoor. Maar het hele politieke spel ligt me wel.”

Ook collega presidium-lid Jan Bressers van het Elde College in Schijndel wil ‘iets’  met politiek gaan doIMG_1882en. ,,Ik ga bestuurskunde doen. Ik merk dat politiek me de afgelopen drie jaar steeds meer is gaan boeien. Dat is mede te danken aan dit evenement. Veel mensen doen er altijd een beetje lacherig over, we spelen parlementje, maar omdat dit zo serieus en volgens de regels gaat, is het ook echt heel leerzaam.”

België
Hannah van Haeren en Valerie Verspeeten zijn er voor de eerste keer bij als begeleiders, ze komen uit Gent. ,,Onze kinderen doen mee om zich te ontplooien, door projecten als deze worden ze kritischer. Ze leren nadenken over zaken en zich te uiten. Het maakt ze weerbaarder”, vertellen de Belgische leerkrachten. ,,We zijn verrast dat het zo officieel is” – beiden zijn niet gekleed volgens de officiële dresscode. Maar zo leren ze wel om te gaan met protocollen die gelden in de politiek. “Het is erg mooi om van deze locatie gebruik te mogen maken. Erg tof van de gemeente. Ook de zorg van het Bekkers Lyceum is goed, alle leerlingen slapen in gastgezinnen of in een blokhut.”

Het volledige programma van het MEP vind je hier.