[MORGEN BETER] Carlo van de Weijer: Wij zijn technologie


Door Carlo van de Weijer
  • 8 januari 2017

Morgen is beter.

Screen Shot 2016-09-03 at 20.48.01In een wekelijkse column, afwisselend geschreven door Maarten Steinbuch, Carlo van de Weijer, Daan Kersten en Lucien Engelen, probeert E52 uit te vinden hoe de toekomst eruit zal zien. De vier columnisten zijn – naast hun ‘normale’ baanbrekende werk – verbonden aan SingularityU The Netherlands, de organisatie die zich richt op het verspreiden van kennis over technologieën die oplossingen voor de problemen van onze tijd kunnen leveren. Deze zondag is Carlo van de Weijer aan de beurt.

Door Carlo van de Weijer

SU Carlo van de Weijer

Op dit moment vindt de CES plaats in Las Vegas. Daar zie je de laatste jaren in snel toenemende mate stands van autofabrikanten. Ze proberen elkaar af te troeven welke auto het meest zelf kan rijden, en wiens auto het meest verbonden is met alle andere elektronica die daar gepresenteerd wordt. De computer op wielen is onherroepelijk een ding in het internet van dingen geworden. En mooi om te zien dat onze regio daar een enorme rol in speelt met onder andere NXP die samen met Microsoft laat zien hoe je veilig auto’s aan het net hangt en TomTom, wiens speciale kaarten voor autonoom rijden nu al door 82% van de automerken worden gebruikt.

In high-tech land wordt niet meer getwijfeld of elektrische aandrijving de toekomst heeft.

De vele prototypes die worden getoond hadden nog een andere overeenkomst; zowat allemaal hadden ze elektrische aandrijving. In high-tech land wordt niet meer getwijfeld of elektrische aandrijving de toekomst heeft. Ik stelde het al eerder: over een paar jaar is het de referentie, simpelweg omdat het goedkoper wordt om elektrische te rijden dan met een verbrandingsmotor. De eerste berichten over leaseprijzen van de Tesla Model3 bevestigen dat. Deze deels autonoom rijdende bloedsnelle wagen met 4-500 kilometer actieradius zal in Nederland per maand niet meer kosten dan een OV jaarkaart. Dat wordt interessant.

Technologie en biologie zijn al lang geïntegreerd, wij zijn al technologie.

Maar het is niet alleen automotive wat wordt gepresenteerd in Las Vegas. De elektrische terugpraatorakels zoals nu weer de Amazon Alexa, de elektronische huisdieren, de huishoudrobots, nieuwe on-body of zelfs in-body meetapparaten, het gaat je bijkans weer duizelen wat de technologie ons allemaal gevraagd of ongevraagd biedt. De bekende vraag of we wel gebaat zijn bij zo’n snelle voortgang in technologische ontwikkeling vecht bij veel mensen om voorrang met het enthousiasme dat het opwerkt. Op zo’n moment is het altijd goed om weer even te luisteren naar de onvolprezen Kevin Kelly, grondlegger van WIRED en een van de beste sprekers over technologie die ik ooit heb mogen aanhoren. Hij ziet technologie als een logische volgende stap in de evolutie. Technologie en biologie zijn al lang geïntegreerd, wij zijn al technologie. Volgens hem is er dan ook geen slechte technologie, zoals er ook geen slechte kinderen zijn, het is aan ons om onze technologie goed op te voeden zoals we ook onze kinderen doen; zorg dat de techniek goede vrienden krijgt en een goede baan dan komt het goed.

Neem uzelf voor om flink buiten de lijntjes te kleuren, daar vindt de innovatie plaats.

Neem aan het begin van dit nieuwe jaar een keer een ruim kwartier tijd om zijn TEDx presentatie te bekijken die hij bij zijn laatste bezoek aan Nederland gaf, en lees of luister naar zijn ander werk.

Ik wens iedereen ontzettend veel plezier in het nieuwe jaar. Neem uzelf voor om flink buiten de lijntjes te kleuren, daar vindt de innovatie plaats. Op zo’n manier dat het niet uit de klauwen zal lopen. Dat is eigenlijk precies wat Kevin Kelly zegt, ik herhaal het nog maar een keer: innoveer zoals je je kind op zou voeden. Want wij zijn technologie.

1 reactie

Christian Curré
8 januari 2017

De Wired is als grote broer van de KIJK natuurlijk geweldig; ik weet nog dat mijn toenmalige zwager hem al las toen er nog nauwelijks pc’s werden gebruikt. En wat er gesteld wordt is natuurlijk ook waar: zonder de integratie van biologie en technologie zou ik hier zelf al niet eens meer gelopen hebben in deze wereld omdat er dan geen medische oplossingen waren geweest voor op zich eenvoudige mankementen. Als maatschappij profiteren we er al heel lang en goed van, maar het besef dat we niet meer authentiek zouden zijn levert mensen nog vaak een blokkade op. In deze periode van waargenomen mondiale onrust misschien nog wel net iets meer. Terwijl de expo in Las Vegas door alle social media tegelijkertijd om de hoek lijkt. Heel paradoxaal dus eigenlijk. Als mens staan we qua hersenstam nog steeds ingesteld zoals onze oervaderen terwijl we ons cognitief heel snel aanpassen aan veranderende omstandigheden. Qua verhaal willen we daar vaak toch niet echt aan, omdat het ook veilig en klein en gezellig moet blijven. Het is net als met natuur en cultuur; in Nederland wonen we in één groot tot op de millimeter geboetseerd en bedacht landschap, maar we willen het zó graag natuur noemen. Is het toch een beetje authentiek, en daarmee een hele belevenis..!