Kleine Berg
Author profile picture

Jaren wordt er al gesproken over een Eindhovense binnenstad die levendiger en aantrekkelijker is dan nu. Maar sinds afgelopen maand ligt er dan eindelijk ook het Raadsvoorstel Binnenstadsvisie dat dit proces in goede banen moet leiden. E52 besteedt er, net als we een jaar geleden deden, in een serie aandacht aan. Vandaag, in deel 9, gaat het over verscheidenheid binnen de stadskern.


Lees hier alle afleveringen in deze serie


binnenstad 1

 

Eindhoven is geen New York of Tokyo, maar de binnenstad is groot genoeg om er verschillende districten met een eigen uitstraling in te laten ontwikkelen. De Bergen als een Greenwich Village, het Emmasingel kwadrant als Soho, de Vestdijk als Financial District en wie weet groeit alles tussen Fellenoord en TU/e-terrein ooit nog wel eens uit tot een heus Brooklyn aan de Dommel.

In de binnenstadsvisie staat dat een grotere verscheidenheid tussen de districten ervoor moet zorgen dat er altijd wel wat wils is voor iedere bezoeker. “De binnenstad is van iedereen. Dus moeten we ervoor zorgen, dat iedereen zich thuis voelt. Eenheid in verscheidenheid. Verschillende gebieden in de binnenstad krijgen daarom een duidelijke, eigen positionering en eigen profiel. Inwoners, ondernemers, werknemers en bezoekers met gedeelde passies en interesses kunnen elkaar zo makkelijk ontmoeten.”

buurten binnenstad districten

Door actief in te zetten op gebiedsprofilering, krijgen ook de buurten aan de rand van het kernwinkelgebied als het goed is een eigen identiteit en een bijbehorende vertaling naar cultuur, horeca, winkelen, business, vrije tijd en vooral ook wonen. Zo zou er een creatief district moeten komen waar Eindhovens ontwerptalent te vinden is. “Of een district, waar hoogstedelijk wonen zich mengt met aangename verblijfsplekken.”

Ook in de horecanota wordt al gesproken van onderscheidende gebieden met een eigen mentaliteit. “We hebben een acquisitieteam dat actief de markt benadert en gericht invulling geeft aan verschillende districten. Ook werken we met horeca rondom Stationsplein/Dommelstraat aan gebiedsprofilering. Voor Stratumseind hebben we dat al eerder gedaan. Dit leidt nu tot vestiging van de eerste, nieuwe concepten en een bredere interesse vanuit de markt.”