© IO
Author profile picture

Hoge bomen vangen veel wind. Maar hoge gebouwen ook. En wat hinderlijker is: aan de voet van die hoge gebouwen waait het voor de argeloze voorbijganger ook nog eens extra hard. Alle grote steden met veel hoogbouw hebben er last van. Het probleem is niet voorbehouden aan New York of Tokyo, zelfs in Eindhoven is het een bekend fenomeen geworden, met name tussen de hoge torens aan de Nieuwe Emmasingel.

Schermafbeelding 2015-09-16 om 11.11.08Maar binnenkort kan iedereen weer ongestoord over de stoep voor de Admirant wandelen. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben namelijk een windluifel ontworpen die de overlast van wind in de Nieuwe Emmasingel wegneemt. Deze winkelstraat kampt regelmatig met harde wind vanwege de naastgelegen 105 meter hoge woontoren. Dankzij de luifel – die momenteel wordt afgemonteerd en eind oktober helemaal klaar moet zijn – zullen de mensen in deze winkelstraat een negen keer kleinere windkracht ervaren dan nu het geval is.

Windoverlast komt bij veel hoge gebouwen in Nederland voor. De TU/e-onderzoekers adviseren ontwerpers dan ook om bij de bouw van hoge gebouwen vooraf een windstudie te laten doen om windoverlast te kunnen voorkomen. Het Rabobank-gebouw bij Utrecht CS, het Paleis van Justitie in Den Bosch of het stadhuis in Den Haag: het zijn voorbeelden van hoge gebouwen in Nederland waar sprake is van windhinder. “In het algemeen geldt dat een hoog gebouw omringd door vlak terrein windhinder geeft”, zegt Bert Blocken, hoogleraar bouwfysica van de TU Eindhoven. “Maar een studie naar de mogelijke windeffecten vormt geen standaard onderdeel in de ontwerpfase van een nieuw gebouw. Om windoverlast te voorkomen is het wellicht een goed idee om dat verplicht te stellen.”

Stormachtige wind

Schermafbeelding 2015-09-16 om 11.10.41
Op dit ‘vectorplaatje’ is te zien hoe de windstromen boven het stratenblok hun weg vinden. Hierop wordt duidelijk dat als de wind tegen de hoge woontoren komt deze naar beneden wordt afgebogen.
Schermafbeelding 2015-09-16 om 11.10.54
Het ontwerp van de luifel bij de Nieuwe Emmasingel.

Blocken werd door bouwbedrijf Heijmans benaderd om te onderzoeken of de windoverlast voor de Admirant verholpen kan worden. Samen met promovendus Wendy Janssen bracht hij met computersimulaties en uitvoerige metingen ter plaatse de windstromen in het stratenblok in kaart. Blocken ontdekte dat de wind vaak recht op de hoge woontoren gericht is en dan naar beneden wordt afgebogen en in de omliggende straten, voornamelijk in de Nieuwe Emmasingel, wordt afgevoerd. Zijn oplossing is een vrij grote luifel – 750 vierkante meter – van staal en glas die op 11 meter hoogte wordt bevestigd aan de Admirant. De wind wordt zodoende op die hoogte afgevoerd, zodat voetgangers vrijwel geen last meer hebben.

Aangenaam briesje

Schermafbeelding 2015-09-16 om 11.11.43

Schermafbeelding 2015-09-16 om 11.11.28
Deze twee afbeeldingen tonen de mate van windoverlast in de huidige en nieuwe situatie. Met kleuren is aangegeven hoe vaak de wind te hard waait op een gegeven punt. De straat rechts van het gebouw dat is aangegeven met ‘Adm’ is de Nieuwe Emmasingel. Duidelijk zichtbaar is hoe de oranje (en zelfs rode) vlekken volledig zijn verdwenen als de luifel is geplaatst.

Blocken heeft berekend dat de luifel zorgt voor een negen keer kleinere windkracht op mensen. Omgerekend naar windkracht in Beaufort betekent dit bijvoorbeeld dat wanneer nu windkracht zeven zou gelden in de winkelstraat het mét luifel verminderd zal worden tot windkracht drie. Windkracht negen wordt teruggebracht tot vier. “De winkelstraat helemaal windstil maken is onmogelijk”, aldus Blocken. “Dan zou je de hele straat moeten afsluiten. Maar binnenkort zal het merendeel van de tijd slechts een aangenaam briesje waaien.”

Ivo van Stiphout, Florian Aalders en Paolo Marchetta, studenten van de Fontys Hogeschool Journalistiek, maakten voor ons een virtual reality-reportage van de nieuwe Emmasingel. De foto’s zijn gemaakt met een 360 gradencamera en zijn het beste te bekijken via een vr-bril, zoals die van onze partner VR Master. Bekijk de vr-reportage op https://vrapp.co/fhj/wind-klus.

Foto’s TU Eindhoven

Bron: persbericht TU/e