Het kantoor van Intrinsic-ID in San Jose.
Author profile picture

Pim Tuyls maakte de stap van de High Tech Campus in Eindhoven naar Silicon Valley in California. In de schaduw van giganten als Google en Facebook probeert hij met Intrinsic-ID voet aan de grond te krijgen op de Amerikaanse markt. Met een kantoor in San Jose en in Eindhoven, vroegen we hem te kijken naar overeenkomsten en verschillen tussen de twee tech-gebieden.  “Alles hier is gericht op het zakendoen.”


Lees ook: Lessen uit Silicon Valley voor de Dommelvallei


 

Silicon Valley en de campus

Intrinsic-ID werkt aan technologie die computerchips elkaar leert te identificeren aan de hand van de biometrische eigenschappen van de chips. Die gebruikt het bedrijf bij het beveiligen van ICT-toepassingen. “Als ik met iemand spreek wil ik zeker weten dat diegene zich niet als iemand anders voordoet. Bij chips is dat niet anders. Aan de hand van verschillende eigenschappen leren wij chips kijken of een andere chip veilig is of niet.”

Als één van de oprichters maakte Tuyls in 2008 al de overstap naar Silicon Valley in San Jose. De Belg woont er sinds 2015 op permanente basis. Het grootste verschil tussen de campus en de Valley zit hem volgens Tuyls in de faciliteiten die de Amerikaanse stad te bieden heeft. “Het kost hier veel minder moeite om een bedrijf op te zetten. Wat in Nederland een jaar kost, kan hier in een maand. California is gemaakt voor het doen van ‘Big Things.”

Het zou goed zijn als Eindhovense bedrijven naar de Valley te komen en die ervaring weer mee terug te nemen naar de campus.

Cultuurverschil
Volgens Tuyls is er ook sprake van een cultuurverschil tussen de bewoners van de Valley en de campus. “Of eigenlijk tussen die van de VS en Europa”, zegt hij. “Het netwerken lijkt hier een eerste natuur van de mens.” Dat de Amerikanen vaak beschouwd worden als meer open dan Europeanen draagt hier aan bij. “Ze zijn veel meer open en eerder geneigd iemand aan te spreken.”

“Die houding komt het zakendoen ten goede”, zegt Tuyls. Hij heeft er dan ook geen spijt van dat het bedrijf de stap naar California maakte. “Sterker, ik zou elk jong bedrijf in deze sector op het hart willen drukken zo snel mogelijk naar de Valley te komen.”

Het kantoor van Intrinsic-ID in San Jose.
Het kantoor van Intrinsic-ID in San Jose.

‘Absoluut niet negatief’
Overeenkomst met de campus is het scala aan nationaliteiten dat in het gebied werkt. “De Valley kent een grote Belgische, Nederlandse en Duitse community en er is een grote vertegenwoordiging van Aziaten en Indiërs. Net als op de campus, werkt dat in het voordeel van de verschillende ondernemingen”, zegt hij.

“Dat de hoofdkantoren van internetgiganten als Google en Facebook in het Amerikaanse gebied gevestigd zijn, heeft een aantrekkingskracht op andere bedrijven.” Een rol die op de campus, wellicht op kleinere schaal, voor Philips is weggelegd. “Dat zou ik nog meer willen zien op de campus.”

“Ik denk dat het goed is voor Eindhoven als sommige bedrijven de stap naar de Valley zouden maken en daarna weer terug zouden komen”, zegt Tuyls. Zoals hij dat zelf in de toekomst misschien ook nog gaat doen.

Terwijl hij dit zegt benadrukt de ondernemer dat hij ‘absoluut niet negatief’ wil zijn over de campus. Integendeel, deze plek heeft hem, naar eigen zeggen, heel veel gebracht. “En zal dat in de toekomst blijven doen. Ze doen een hele boel dingen heel erg goed daar, maar het is ook belangrijk dat plekken zoals deze zich blijven ontwikkelen. Die ontwikkeling kost simpelweg tijd.”