Nieuwe bar voor The Hub
Author profile picture


The Hub Eindhoven wil met betere horeca groeien naar semiprofessionele organisatie
Wie na 4 april een drankje bestelt in The Hub aan de Eindhovense Vestdijk, treft daar niet meer de oude receptiebalie die er jarenlang dienst deed als bar. Die balie maakt dan plaats voor een nieuwe, professionele bar. “The Hub wil zo niet alleen de internationale en Nederlandse bezoekers beter bedienen, maar mikt ook op meer inkomsten. Want die zijn hard nodig om de vrijwilligersorganisatie op te tillen naar een stabielere semiprofessionele organisatie”, vertelt oprichter Joost van Dijck.

Duizenden bezoekers
Eindhoven trekt een alsmaar groeiende stroom kenniswerkers aan, van over de hele wereld. Het kost die nieuwkomers vaak moeite om hier, in een ander land met een andere cultuur, hun sociale leven van de grond te krijgen. Joost van Dijck startte daarom in 2010 samen met aantal andere enthousiastelingen The Hub. Met als doel ‘internationals’ te helpen socializen – met elkaar en met Nederlandse bezoekers – en te helpen wortelen in de regio. Voor een bescheiden huur kregen ze van de gemeente de leegstaande voormalige showroom van autobedrijf Van der Meulen Ansems (VDMA) aan de Vestdijk ter beschikking. Met succes: The Hub trekt inmiddels jaarlijks duizenden bezoekers, heeft zo’n 100 vrijwilligers, en er zijn elke dag activiteiten, uiteenlopend van lessen Nederlands, danslessen tot stand-up comedy en quiz-avonden. Met als belangrijkste inkomstenbron: de bar.

 

“De keuken gaat ook zorgen voor extra inkomsten.”Joost van Dijck, The Hub

Cadeau
Dat ook anderen het belang van The Hub voor het welzijn van internationals zien, blijkt onder meer uit het feit dat de vijftien meter lange nieuwe bar, een cadeau is van ASML. Dit bedrijf heeft vele (inter)nationale kenniswerkers in dienst en is al jaren betrokken bij The Hub. Verder maakten leerlingen van het Summa College de keukenwand en het metselwerk achter de bar. Op Koningsdag, 27 april, is de bar operationeel en is de officiële opening. De internationale bezoekers kunnen dan kennis maken met dit typisch Nederlandse feest.

Eten verbindt culturen
ASML gaf The Hub overigens pas nog een ander cadeau: de keuken uit de oude kantine van de chipmachinefabrikant. Het geld om die keuken te plaatsen is er helaas nog niet, maar hij is wel een cruciaal onderdeel van de toekomstplannen. “Het past helemaal bij de functie van The Hub, want eten verbindt culturen”, legt Van Dijck uit. “We willen kookworkshops gaan doen, en dagelijks een goedkope en gezonde, internationale maaltijd aanbieden.” En ook niet onbelangrijk: “De keuken gaat ook zorgen voor extra inkomsten.”

Pionieren
Die inkomsten zijn hard nodig voor de grote stap die The Hub wil zetten: het aantrekken van twee professionals. Een ‘event manager’ die zorgt voor een programma dat interessant is voor zoveel mogelijk ‘internationals en locals’, en een horecabaas voor de keuken en de bar, die zorgt voor kwaliteit en voor de bekostiging. “De tijd van pionieren is voorbij”, vertelt oprichter Van Dijck over de plannen die hij met het vernieuwde bestuur heeft opgesteld. “Naast de vele vrijwilligers hebben we nu professionals nodig, zeker voor de continuïteit.” Het bestuur verwacht dat het een jaar of twee zal duren voordat ‘The Hub 2.0’ financieel onafhankelijk kan draaien. Voor de tussenliggende periode is het bestuur nu op zoek naar financiële steun.