Author profile picture

Ergens in Brainport moet hij komen: een nieuwe woonwijk die 100% smart is. Nog voor de zomer moet bekend worden waar precies. De wijk is bedoeld voor ‘early adopters’ die graag onderdeel zijn van een pilot die waarschijnlijk vele jaren gaat duren. Doel van de plannen is een woonomgeving te creëren waar de mens gezonder is, in een groenere omgeving woont, de veiligheid toeneemt, er nooit meer files zijn en iedereen door dat alles langer leeft. Het vrije verkeer van open data is een belangrijke voorwaarde voor de tot stand koming van zo’n slimme samenleving.

In de wijk is het verkeer autonoom (elektrische auto’s komen op afroep, zonder bestuurder, voorrijden) en hebben de huizen geen schoorsteen meer – ze zijn immers volledig energieneutraal. Dat alles zal fors schelen in de kosten, er is tenslotte geen energierekening meer. Ook de school en de winkels in de wijk zijn datagestuurd.

Het project wordt uitgevoerd door het aan de TU/e verbonden Smart Cities Center dat vanuit kennisinstellingen, overheid, bedrijfsleven en inwoners onderzoek doet naar de ideale omstandigheden voor zo’n slimme stad. Hoogleraar Sustainable Building Elphi Nelissen leidt het onderzoek.

Het formele startsein voor de ontwikkeling van de wijk is volgende week, als een eerste aanzet wordt gegeven voor de invulling en de locatie ervan. Een echt goed voorbeeld van zo’n wijk is er nog niet, Brainport zal het allemaal zelf moeten uitvinden, zegt Nelissen. “Her en der zijn wel onderdelen te vinden van wat we willen bouwen, maar het geheel staat nog nergens. Dat maakt dit project ook zo interessant voor anderen. Eindhoven is het living lab voor de rest van de wereld.”

Meer hierover in het interview met Elphi Nelissen.