Author profile picture

Op aansprekende locaties geven toptechnologie bedrijven een kijkje ‘in de keuken’ van hun organisatie. Als afsluiter van de Dutch Technology Week brengt de High Tech Ontdekkingsroute je langs alle high tech hotspots in de regio. Voor jong en oud, voor professionals en liefhebbers, deze dag zit vol met verrassende ontdekkingen voor iedereen! Er is veel te zien, te doen, te beleven, het is een dag waarbij je als bezoeker ervaart dat je woont, werkt en leeft in een hightech land om trots op te zijn! In een serie artikelen nam E52 alvast een kijkje op de High Tech hotspots van de DTW. Vandaag de High Tech Campus Eindhoven.

Ontdek hoe technologie, wetenschap en bedrijfsleven samen tot de meest slimme én creatieve oplossingen komen. Met deze filosofie startte onderzoekscentrum Holst Centre elf jaar geleden. Het groeide van 15 medewerkers naar zo’n 250 en bracht revolutionaire devices teweeg zoals zonnecellen verweven in een T-shirt waarmee je je telefoon op kunt laden of sensoren in kleding of in een pleister die de prestaties van het lichaam meten. Ze werken vanuit de slimste vierkante kilometer van de wereld, de High Tech Campus en op 20 mei laten ze zien wat er mogelijk is als je samenwerkt met andere bedrijven.

Het onderzoekscentrum is ontstaan uit een samenwerking tussen de Nederlandse onderzoeksorganisatie TNO en het Vlaamse IMEC, met steun van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken. Bedrijven kunnen aansluiten bij een onderzoek door een ‘open innovatie’. Ze heeft als businessmodel om meerdere industriële partijen bij elkaar te brengen en gezamenlijk onderzoek te doen. Zo worden de kosten en de risico’s van het onderzoek gespreid en wordt de “time-to-market” verkort.

“Als je samenwerkt bij innovatie bent je veel sneller dan de rest van de wereld.”Ton van Mol, Managing Director Holst

“Een IT-professor Henry Chesbrough schreef er begin 2000 al over: In het verleden had je heel veel grote bedrijven die een eigen onderzoeksinstelling hadden”, vertelt Ton van Mol, Managing Director bij Holst. “Bijvoorbeeld het Philips NatLab van vroeger hier. Dat had als nadeel dat als je iets uitvond wat niet tot de corebusiness van het bedrijf hoorde, dan strandde het. Terwijl het misschien hele goede technologie of een goed product was.”

Holst richt zich momenteel samen met Philips op de ultrasound technologie. “Philips heeft in een hele grote positie in de medische markt en maken allerlei imaging apparaten om een lichaam te analyseren. Ze maken daar bij gebruik van ultrasoundtechnologie. We willen samen met Philips andere bedrijven benaderen of we die technologie kunnen gebruiken voor andere toepassingen.” Philips Innovation Services (PInS) heeft de kennis van de technologie, zij maken de MEMS (mirco electro mechanical systems), waarmee die ultrasound mogelijk wordt gemaakt en Philips Research heeft de kennis van de ultrasound.

“Een van de meest spectaculaire toepassingen van ultrasound, maar voor een verre toekomst, is de 3D-haptic feedback”, zegt Van Mol. “Daarmee kun je hologrammen voelen. Een van de nadelen van touchscreens dat je niet voelt wat je doet. Door ultrasound, een drukgolf in de lucht, heel gefocust op je hand te projecteren kun je een hologram voelen. Maar je kan ook kijken of pijpleidingen nog goed zijn en voor het continu meten van bloeddruk gebruiken.”

Bezoek deze hotspots op 20 mei tussen 11:00 en 17:00:  De Ontdekfabriek en Strijp-S (Eindhoven), Philips Innovation Center Eindhoven North (Best), High Tech Helmond – De Peel (locatie HVL – MCM te Liessel/Deurne), High Tech Campus Eindhoven  en Kempen Tech (Hapert).