© suyzer
Author profile picture

metrokaart_ehvHet is het best bekeken artikel op e52 tot nu toe: het plan van designer Remco van de Craats om een compleet metronetwerk onder de stad te bouwen. Een metro zou de stad niet alleen schoner en beter bereikbaar maken, het zou bovendien de nu nog gescheiden werelden boven de grond met elkaar kunnen verbinden.

Briljant idee, maar zo 1-2-3 nog niet uitgevoerd. Gebrek aan lef, financiële barrières, emotionele en politieke obstakels, kortom: kleine kans dat we in ons leven die metro gebouwd zien worden.

Tenzij…, tenzij…

…tenzij er op een gegeven moment voldoende mensen overtuigd zijn van de noodzaak van nieuwe oplossingen. Of die uiteindelijk de vorm van een metronetwerk zal krijgen, is niet de meest interessante vraag. Belangrijker voor dit moment is dat er überhaupt meer mensen over gaan nadenken. En dus gaat e52, op basis van het succes van het metroverhaal, op zoek naar de pioniers, de logistieke hemelbestormers die zich niet laten beperken door bestaande structuren.

Architect André Oosterhuis is zo iemand.

suyzer03Hij bedacht, 12 jaar geleden alweer, Suyzer: een systeem van buizen waarmee het hele stedelijke vervoer, zowel boven als onder de grond, efficiënt en schoon kan plaatsvinden. Oosterhuis ziet zichzelf allerminst als een dromer, laat staan een utopist. Hij heeft zijn idee, met een kleine groep specialisten, tot in de kleinste details op papier uitgewerkt en doorgerekend. In de kern: “Het is een mobiliteitssysteem. Het voertuig waar je in gaan zitten heeft zes wielen en heeft de afmeting van een Espace, dus er passen heel ruim 6 mensen in. Hij rijdt niet over de weg, maar in een buis.”

suyzer02De verschillende voertuigen worden over een magneetbaan voortbewogen. Liefst op korte afstand van elkaar, zodat er minder lucht verplaatst hoeft te worden. Suyzer is zowel als openbaar vervoer als privé vervoer in te zetten.

Volgens Oosterhuis is Suyzer heel goed inpasbaar in een stad als Eindhoven. Als vingeroefening heeft hij al eens gekeken naar de route tussen Airport en binnenstad, maar met gemak zou dat traject kunnen worden uitgebreid met stops op pakweg de High Tech Campus en de universiteit. Binnen een minuut tovert Oosterhuis een kaart van Eindhoven op het scherm, met daarop – inderdaad nogal rudimentair – de mogelijke rijrichtingen van zijn buizenstelsel.

var 05_2 (1)

Als er voor Oosterhuis één ding duidelijk is, is het wel de haalbaarheid van zijn idee. “Juist omdat je zowel boven als onder de grond kunt werken, is er nooit een onoverkomelijke situatie. In de meeste gevallen bouw je simpelweg een etage boven bestaande wegen, maar indien nodig gaan we ook gewoon onder een kanaal door.”

Maar waarom is er dan nog nergens op de wereld een Suyzer gebouwd?

suyzer07Oosterhuis: “Dt is een eenvoudige vraag, maar het antwoord is redelijk complex. Voor infrastructuur is de overheid een noodzakelijke partner. Maar de politiek kijkt niet verder dan 4 jaar. Een ambtenaar is bang voor de risico’s. Aan tafel komen bij de ministeries is niet eenvoudig. Allemaal willen ze zekerheid vooraf en als dat er is hoeven ze niet mee te doen. Financiers willen een hoog rendement, op korte termijn en met veel zekerheid. Dat geldt ook voor innovatiebudgetten.”

suyzer06Technisch ziet Oosterhuis geen enkel probleem. “We hebben gevalideerde rapporten van gespecialiseerde bedrijven. Er is veel gedetailleerd uitgewerkt. Ach, weet je”, verzucht de architect, “het is gewoon een kip en het ei verhaal dat ergens doorbroken moet worden. Eigenlijk zouden er 4 mensen aan één tafel moeten zitten: financier, gemeente, bouwer, exploitant. Mensen die het concept begrijpen en de noodzaak en onafwendbaarheid inzien.”

Een proefbaan kan veel mensen overtuigen, zo denkt Oosterhuis. Het daarvoor volgens hem benodigde bedrag, € 5 miljoen, lijkt evenmin onoverkomelijk. En toch wil het er maar niet van komen. In een interview met Fastmoving Targets constateerde Erwin Blom vorige week – waarschijnlijk terecht – dat er in Oosterhuis’ team nog één persoon ontbreekt: iemand die met een Elon Musk-achtige branie de investeerders weet warm te krijgen voor Suyzer.

(alle tekeningen en artist’s impressions van (c) Suyzer.com)

suyzer11

De Suyzer Shuttles rijden met verschillende snelheden in de langzame en snellere tracks. De maximum snelheid van een Suyzer Shuttle bedraagt 220 km per uur. De shuttles kunnen veel sneller maar dat is in Nederland niet nodig. De Suyzer shuttles rijden op wielen en kunnen afhankelijk van de route zich moeiteloos in en uitvoegen in de tracks die beschikbaar zijn. Omdat het besturingssysteem geautomatiseerd is geregeld hoef je een Suyzer niet te besturen. En als je op je bestemming bent aangekomen hoef je ook niet te parkeren. De Suyzer Shuttles vinden automatisch de dichtstbijzijnde Shuttle parkeer garage.
suyzer10 suyzer09

Als je met de Suyzer wil vertrekken bestel je een Suyzer Shuttle met je mobiele telefoon waar je ook je bestemming opgeeft. Als je betaald hebt (door akkoord te gaan met je bestemming) komt de Shuttle naar je toe op de plek en tijd die je hebt aangegeven. De maximale wachttijd voor een Shuttle bedraagt vijf minuten. Als je bent ingestapt hoef je verder niets meer te doen. De Shuttle begeeft zich automatisch naar de opgegeven bestemming en je weet van te voren hoe laat je daar aankomt.
suyzer08 suyzer07 suyzer06 suyzer05 suyzer04 suyzer03 suyzer02 suyzer01

 

De feiten, volgens Suyzer:

Maakt gebruik van de luchtweerstand van de voorgaande voertuigen (minder energie gebruik);
Is oproepbaar individueel vervoer;
Geen motor in het voertuig (aandrijving d.m.v. magneetvelden);
De infrastructuur is ruimtebesparend;
Meervoudig Intensief Ruimte gebruik is inherent aan het systeem;
Het systeem is faseerbaar, uitbreidbaar en exporteerbaar;
Bij intensief gebruik wordt het systeem efficiënter;
De capaciteit is gekoppeld aan de snelheid;

Capaciteit:

1 track gelijk aan 10 baans snelweg
Routeerbare verkeersstromen
Bekende capaciteit
Feedfoward naar klanten
Schaalbaarheid hoog
Van files geen sprake
Geen wachttijden, vaste reistijd
tracks van 30, 60, 120, 220 km/uur
Fijnmazige aansluitingen

Infrastructuur:

Boven- en ondergronds, over waterwegen
Fijnmazige aansluiting in wijken
Lage grondbelasting
Vertikale toepassingen
Lagere kosten tov spoorwegen
Ruimte besparing in het straatbeeld
In- en uitstap plaats gescheiden
Automatisch vervoer naar centrale opslag
Innovatieve aanpak en uitstraling CO2 arm
Zonne en wind energie toepasbaar

Besturingssysteem:

Decentraal
Centrale capaciteitsregeling
Op basis van verkeersaanbod
Aandrijving door magneten
Geen snelheidsverschillen tussen de voertuigen
Open en gesloten trajecten
Foutloos

Vormgeving:

Ronde doorsnede van 1,6 m
Lengte 3 meter
Transparante bovenkap
Voor personen- en goederenvervoer
Aan elkaar te koppelen
Zes wielen; vier radiaal en omlaag gericht, twee boven
Mogelijkheid voor comfort, design, elektriciteit en internet