Author profile picture

Philips vroeg in 2015 meer patenten aan dan elk ander bedrijf ter wereld. Eindhoven (2680 keer) liet steden als Amsterdam (384) en Rotterdam (223) ver achter zich. Dat werd eerder deze week duidelijk. Goed nieuws, maar wat zegt het over de innovatie in de regio?

“Heel veel, maar ook heel weinig”, zegt Hans Helsloot, adviseur bij Octrooicentrum Nederland. Het aantal Nederlandse aanvragen lag in 2015, 3,3% hoger dan in 2014. “Mijn opinie is dat je op basis van die toename van 3,3% niet kan zeggen dat Eindhoven of Nederland innovatiever zou zijn geworden, omdat we nog te weinig weten over de inhoud van die aanvragen.”

Bovendien worden niet alle patenten die in Eindhoven bedacht zijn, ook daadwerkelijk in Eindhoven aangevraagd. “We kunnen niet zien hoeveel van die aanvragen in Eindhoven gecreëerd zijn. Hetzelfde geldt voor patenten van ontwikkelafdelingen van andere bedrijven in Eindhoven zoals Medtronic, Intel, Amazon, Samsung, en dergelijke, die hun aanvragen indienen vanuit hun eigen hoofdkantoren in de VS, Korea of elders.”


Lees hier meer over Hans Helsloot


Eindhoven aan kop
Overigens doet dat niks af aan de innovatieve kracht van Eindhoven, volgens Helsloot. “Want dat geldt andersom ook zo. Er wordt dus in Eindhoven ook heel veel ontwikkeld dat je helemaal niet ziet in deze cijfers, omdat dat niet als eerste wordt aangevraagd bij het Europees Octrooibureau. Bovendien, ook al zou slechts de helft of een kwart van de Philips aanvragen in Eindhoven gecreëerd zijn, dan nog loopt Eindhoven fier aan kop in Nederland.”

Volgens Helsloot is het belangrijk te weten dat het rapport spreekt over het aantal aangevraagde patenten. “Het zou dus zomaar kunnen dat de patenten die nu in het rapport staan pas in 2018 of later toegezegd worden. Het is daarom nog te vroeg om hier een conclusie aan te binden.”

Schermafbeelding 2016-03-03 om 21.44.09

Startups
“Wat in de praktijk veel interessanter is”, zegt Helsloot, “is dat kleinere bedrijven als startups steeds meer interesse voor het octrooi lijken te hebben.” Dat was volgens hem een aantal jaren geleden nog niet zo. “Ze beseffen nu dat het patent een toegevoegde waarde heeft voor het bedrijf. Daar zit wat mij betreft de winst.”

Toch zal een hoop van die aanvragen nog sneuvelen. Op de High Tech Campus is Helsloot als adviseur betrokken bij verschillende startups. Wereldwijd kwam 26 procent van alle patentaanvragen vanuit dat soort kleine ondernemingen. “Mijn ervaring is dat van alle aangevraagde patenten uit die categorie nog zeker de helft wordt afgeschoten”, zegt hij.

Grootste EOB aanvragers uit Nederland - 2015
Grootste EOB aanvragers uit Nederland – 2015

“Grote bedrijven als Philips doen hun eigen vooronderzoek voordat ze een patent aanvragen, maar bij kleinere bedrijven gebeurt dat te weinig, of helemaal niet”, zegt Helsloot. “Dan blijkt na de aanvraag dat het idee of product dus toch al bestaat.”

Eindhoven
Philips, overweldigend grootaanvrager van patenten (2402) en de

High Tech Campus, trekken veel van dat soort startups aan. Dat merkt Nico Cordes, van het Eindhovense DeltaPatents, ook. Als octrooigemachtigde bereidt hij patentaanvragen van bedrijven voor.  “In toenemende mate vallen onze klanten in de categorie startup”, zegt hij.

Volgens Cordes is de toename in aangevraagde octrooien onderdeel van een trend. “Zelfs in tijden van recessie hebben we gezien we dat het aantal aangevraagde patenten bleef groeien”, zegt hij. “Opvallend, want het voorbereiden en aanvragen van een octrooi kost tijd en geld.”

‘Onderzoek strookt niet met realiteit’
Volgens Cordes is het klantenbestand van DeltaPatents inmiddels gelijk verdeeld tussen grote multinationals en de kleinere startups. Hij ziet, net als Helsloot, dat die partijen in toenemende mate interesse hebben in het vastleggen van het patent.

Volgens Helsloot schept het onderzoek daarom een opvallend beeld. Eén dat niet per se strookt met de dagelijkse realiteit op bijvoorbeeld de High Tech Campus. Van de 2680 aangevraagde patenten uit Eindhoven komen er 2402 van Philips en 247 van NXP. “Dan zouden er nog maar 31 patenten overblijven voor andere bedrijven. Met alle bedrijvigheid hier, zou ik dat op zijn minst verassend willen noemen.”