Author profile picture

Op de High Tech Campus zijn zeven start-ups al drie maanden druk bezig in het HighTechXL accelerator programma. Ze zijn op weg naar de XL Day op 6 december, waar ze toekomstige investeerders voor zich kunnen winnen. E52 neemt een kijkje in drukte en werkt naar de XL Day toe met portretten van de start-ups. Vandaag aan de beurt: Oppi.

Na een wedstrijd te hebben gewonnen in thuisland Mexico, is de start-up Oppi naar Eindhoven gekomen om mee te doen aan de HighTechXL accelerator. Karim Alberto Cuéllar Osorno en Mayra Ivonne Sánchez Ramirez vertellen meer over hun jonge bedrijf: “Onze CEO kwam ongeveer vijf a zes jaar geleden met dit idee. Hij realiseerde zich dat er veel industrieën zijn die problemen hebben met de verspreiding van deeltjes in vloeistoffen. Daarom gebruiken ze veel oplosmiddelen, wat natuurlijk erg slecht is voor het milieu. Hij is een hoogleraar aan de Technische Universiteit van Celaya in Mexico en begon met dit project. Wij studeerden daar en hij heeft ons uitgenodigd om hieraan mee te werken.”

“Omdat je simpelweg minder ingrediënten nodig hebt, kunnen ook de kosten van het maakproces en de energiekosten omlaag.”Karim Alberto Cuéllar Osorno, Oppi

Net als veel andere start-ups doet Oppi mee aan de HighTechXL accelerator om zakelijk beter te worden: “Sinds we hier bezig zijn, hebben we het gevoel gekregen dat ons bedrijf levensvatbaar is en ons product werkt. We hebben altijd het idee gehad om dit te maken, maar niet op dit niveau. Op dit moment werken we echt aan de verwezenlijking van het product. We zijn ook van plan om het hier op de markt te gaan brengen, aangezien de EU en dus ook Nederland meer open staat voor veranderingen en nieuwe technologieën dan Mexico.”

Oppi
Het zelfoplossende pigment van Oppi vs. normaal pigment

Oppi heeft een chemisch proces ontwikkeld om pigment voor verf te modificeren. “Normaal gesproken is verf een mix van verschillende ingrediënten, waaronder veel oplosmiddelen en additieven. Omdat wij pigment kunnen maken dat zelf oplosbaar is, heb je geen oplosmiddelen meer nodig. Op dit moment hebben we alleen nog het pigment titaniumdioxide aangepast, maar ons chemische proces werkt in principe op alle soorten oxides, zodat je alle kleuren zou kunnen maken. Het modificeren van het pigment gaat met een chemische reactie. Ook daar komen geen oplosmiddelen bij kijken, dus we produceren geen afval. Omdat je simpelweg minder ingrediënten nodig hebt, kunnen ook de kosten van het maakproces en de energiekosten omlaag. Al met al is de verf die met ons aangepaste pigment wordt gemaakt dus een milieuvriendelijkere optie.”

De ontwikkeling van het product en het chemische proces van Oppi is inmiddels klaar. Nu wil de start-up graag doorgroeien en daar zijn investeerders voor nodig: “We hebben al een kleine proefproductieconfiguratie waarmee we het pigment kunnen maken. We willen namelijk dat pigment zelf gaan produceren, in elk geval tot alle patenten voor het chemische proces binnen zijn. Daarnaast zijn we nu in gesprek met een aantal verfproducenten in Mexico, om samenwerkingen aan te gaan. We willen nu echt op gaan schalen en daarvoor hebben we investeerders nodig.”