Author profile picture

Het piepschuim, de houten plankjes en de bedrading liggen al klaar. Morgen (zondag) houden de jonge onderzoekers Eindhoven (Djoe) open dag en iedereen, maar vooral jongeren tussen 10 en 18 jaar, kan er zelf een motorbootje komen maken. In tien minuten is het klaar en je kunt meteen een wedstrijdje doen tegen anderen op een van de werkbanken van de afdeling ‘houtbewerking’.

djoe-104-1

Natuurlijk is er veel meer te zien en te doen dan alleen motorbootjes maken. Hidde (15) en Olivier (16) hopen dat ze zondag hun elektrische auto kunnen laten zien. “Alle losse onderdelen werken”, zegt Olivier, “maar of het gaat rijden is nog spannend”. De jongens werken al zo’n negen maanden aan deze auto. Ze bedachten het zelf net zoals andere projectjes die ze tussendoor doen. In de auto komen alle technieken van het ‘jeugdlab’ bijeen: houtbewerking, elektronica, media en informatica.

Ook Matthijs (18) is druk bezig met de voorbereidingen voor de open dag. Hij maakt met een 3D-printer afbeeldingen van de letters Djoe in groen, geel, rood en blauw. Matthijs komt al zo’n zeven jaar naar dit jongerenlab en hij heeft er “veel geleerd”. Dat merkt hij vooral sinds hij dit jaar is gestart met de opleiding megatronica aan de Fontys Hogescholen hier in Eindhoven. “Ik lig gewoon een stuk voor op mijn medestudenten.”

Tussen de cirkelzaagmachine, figuurzagen, boren en een lintzaag vertelt begeleider en coördinator Cor Heijdenrijk (74) dat houtbewerking eigenlijk zijn ‘domein’ is. De van oorsprong electrotechneut bij Philips, is zo’n zeventien jaar bij Djoe betrokken. Electronica was altijd zijn vakgebied, houtbewerking is echt zijn hobby. Niet dat hij er nu veel tijd voor heeft, want de coördinatie van de jonge onderzoekers kost veel tijd. Hij is er zo’n vier uur per dag mee bezig; materialen verzamelen, begeleiders inplannen en zoals nu de voorbereidingen voor de open dag. En hij maakt het instructiemateriaal, een mooie combinatie met zijn hobby fotografie.

djoe-102

Djoe heeft ongeveer tachtig leden en er zijn tien begeleiders. “Allemaal vrijwilligers”, Heijdenrijk legt uit dat dat zowel het mooie is als het moeilijke is. “Het zijn allemaal mensen die graag hun kennis willen overdragen aan de jeugd. Alleen doen ze dit naast een baan en vele andere activiteiten. Soms moeten ze prioriteiten stellen.”
Ooit startte Djoe, in 1969, als onderdeel van Philips. Toen nog gevestigd in het Evoluon. In 1972 werd het een aparte stichting, gesubsidieerd door de gemeente en gesponsord door Philips en DAF.

De locatie aan de Frederiklaan 163 werd in 1983 betrokken is nog steeds de thuisbasis voor de jonge onderzoekers. In de hoogtijdagen telde de stichting tweehonderdvijftig leden en was het alle dagen open. De bezuinigingen van eind jaren tachtig zorgden ervoor dat de gesubsidieerde krachten vrijwilligers werden. En alle dagen open behalve zondag, werd drie momenten per week: donderdag- en vrijdagavond en zaterdagmiddag.

De open dag is zondag 1 november van 13.00 – 17.00 aan de Frederiklaan 163.