Foto: Hans van de Burgt, permanentfuturelab.wiki
Author profile picture

Op een podium achterin Seats2Meet op Strijp-S bevindt zich het Permanent Future Lab (PFL). Dit is een landelijk initiatief waarvan Eindhoven één van de drie locaties is. Bedrijven, bij voorkeur uit de regio, doneren materiaal waar zowel kinderen als volwassen mee kunnen werken.

1aDe bedoeling van alle projecten is kennismaking met techniek en wat daarmee mogelijk is. Zo ligt er een modelspoorbaan van de Eindhovense Modelbouwvereniging. Elke mini-wagon heeft een nummer en door middel van ruimtelijk inzicht en het besturen van de onderdelen moet de bezoeker ze in de juiste volgorde krijgen.

Ook ligt er een variant van de micro:bit. Dit is een soort printplaat waar je allerlei sensoren op aan kunt sluiten. Er kan van alles aangesloten worden van lampjes tot sensoren. Daarna is het mogelijk om het plaatje te programmeren. Dat gaat via een programma op de computer. Die staan er eveneens.

Tentoonstelling

Van Eindhovense grond dragen onder andere de bedenkers van LEDbits bij aan het initiatief. LEDbits zijn vierkante lampjes van ongeveer twee bij twee centimeter. Het licht is blauw, maar door andere kapjes ervoor te plaatsen, krijgt het licht andere kleur, wordt het feller of juist zachter.

1c
Trein besturen

Het PFL heeft ongeveer een half jaar geleden een plek gevonden bij Seats2Meet. De lokale Modelbouwvereniging heeft één van de onderdelen gedoneerd. Speciaal voor de Dutch Technology Week openden zij een tentoonstelling in de zaal naast het lab. Daar staan verschillende steden op schaalniveau waar een trein doorheen rijdt. Alle kleine steden zijn bedacht en gemaakt door basisschoolkinderen van de Klimboom. De klassen die mee deden aan het project moeten de trein zelf besturen op de computer als een echte verkeersleider.

3D-tekenen

Vanaf januari zijn de kinderen bezig geweest met hun eigen stad op miniformaat. Architecten en bouwers uit de vereniging hebben daarin begeleid. De kinderen bedachten wat er nodig is in een stad. In een 3D-tekenprogramma moesten de kinderen op schaal alle onderdelen tekenen.

Miniatuurstad
Miniatuurstad

Alle onderdelen van de huizen, flats en zelfs een fabriek werd door de Eindhovense vereniging uitgesneden met een laser. Daarna kregen de kinderen het huis, de flat of de fabriek in onderdelen. Zij moesten het bouwwerk nog zelf in elkaar zetten. De groenvoorziening en aankleding is daarna gedaan. Aan alles is gedacht: gras, bomen, ramen en zelf werkende lantaarnpalen. Bezoekers kunnen de treinen zelf bedienen en ‘begeleiden’ naar een van de miniatuursteden.

—-

Het Permanent Future Lab is dagelijks te bezoeken van 9.00 tot 17.00 uur. Meer informatie hierover is hier te vinden. Ook na de Dutch Technology Week blijft het lab staan. De tentoonstelling met de miniatuursteden is echter alleen deze week te zien. De openingstijden daarvan zijn hetzelfde als die van het PFL.