Author profile picture

Philips Lighting en Vodafone bouwen gezamenlijk een systeem om straten “slim” te verlichten. Het systeem draait op onderlinge draadloze verbondenheid van de afzonderlijke lichtbronnen en maakt gebruik van het Internet of Things. Philips en Vodafone verwachten dat steden met hun “CityTouch”-netwerk aanzienlijke besparingen kan opleveren. Ook zou het onderhoud makkelijker en efficieënter moeten worden.


Lees ook: Slimme lantaarnpalen van Philips in Los Angeles


Het Philips CityTouch straatverlichtingssysteem maakt gebruik van het machine-to-machine (M2M) netwerk van Vodafone, dat individuele lichtpunten met elkaar verbindt. Iedere connected straatlantaarn bevat een Vodafone M2M SIM. Stadsbesturen kunnen de verlichting monitoren en managen door middel van het CityTouch systeem van Philips. De verlichting kan op afstand worden bediend.

Andere Smart City applicaties moeten eenvoudig gekoppeld kunnen worden aan CityTouch. Volgens Vodafone M2M directeur Erik Brenneis speelt verlichting een belangrijke rol in een connected stad, oftewel Smart City. “Onze overeenkomst met Philips maakt toonaangevende stadsverlichting, ondersteund door de innovaties, netwerken en technologie van Vodafone, overal ter wereld mogelijk.”

Bill Bien, hoofd strategie & marketing bij Philips Lighting, vult aan: “Slechts 12% van alle straatverlichting wereldwijd is LED-verlichting; minder dan 2% is connected. We staan aan het begin van een nieuw tijdperk, waarbij energiebesparende connected straatverlichting de ruggengraat vormt van Smart Cities. Robuuste en betrouwbare connectiviteit is een onmisbare schakel bij de koppeling van straatverlichting met sensoren, apparaten en managementsystemen. Samen kunnen we verlichting naar een hoger niveau tillen en steden helpen bij het realiseren van energiebesparingen en het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid.”

Philips CityTouch is een managementsysteem voor straatverlichting dat connected apparaten integreert. Deze connectiviteit biedt volgens Philips een aantal voordelen:

* Het levert tot 30% extra energiebesparing op, bovenop de besparing van 40% die ontstaat door het gebruik van LED-verlichting. Connected verlichting kan desgewenst gedimd of juist feller gemaakt worden, op ieder willekeurig tijdstip en locatie.
* Door beschikbare real-time informatie worden onderhoudskosten verminderd. Er is altijd een actuele status beschikbaar van elk verlichtingspunt. Deze informatie wordt doorgestuurd naar de operator die de juiste mensen naar de juiste plekken kan sturen. Het is niet langer meer nodig om rond te rijden om de storingen op te zoeken.
* De setup van het netwerk en de bedrijfsinstellingen zijn geautomatiseerd. Op het moment dat de CityTouch armatuur is geïnstalleerd, worden locatiedata en operationele informatie direct overgenomen door het Vodafone netwerk.