Author profile picture

Philips Lighting en de Universiteit van Arizona hebben een efficiënte manier om voedsel te produceren gevonden voor astronauten “op missies naar de maan, Mars en verder”. Uit een recente studie blijkt dat de LED-methode veel efficiënter is dan de traditionele methode. Onder Philips LED-modules kan sla 56% zuiniger worden geteeld.

Gene Giacomelli (Universiteit Arizona) noemt de bevindingen van deze studie van cruciaal belang, omdat het principe niet alleen kan worden toegepast op het verbouwen van voedsel in de ruimte, maar ook gewoon op aarde, op plaatsen waar sprake is van een tekort aan water en goede landbouwgrond.”

GrowWise2Het onderzoek in Arizona sluit aan bij het project “GrowWise” dat Philips op de High Tech Campus Eindhoven uitvoert. Philips opende daar vorige zomer haar eigen City Farm. Op dit ‘GrowWise Center’ van 234 vierkante meter groot, voert Philips verschillende onderzoeken uit naar cityfarming met behulp van LED-verlichting. De LED-lichtrecepten die er worden ontwikkeld zijn in eerste instantie gericht op gewassen die zich gemakkelijk laten telen in klimaatcellen, zoals allerlei soorten sla, aardbeien en kruiden zoals basilicum.

Het onderzoek in Arizona is in eerste instantie gericht op de ruimtevaart, maar heeft ook voordelen van de groenteteelt op aarde, zegt Blake Lange, Business Development Manager van de Philips City Farming Division. “Dr. Giacomelli en zijn team hebben baanbrekend onderzoek gedaan met het telen van gewassen in gesloten en gecontroleerde omgevingen. De resultaten van deze studie zullen niet alleen gevolgen hebben voor het telen van gewassen in de ruimte, maar ook voor duurzaamheid in de indoor landbouw op onze eigen planeet”, aldus Lange. “We weten dat het steeds moeilijker wordt om met traditionele landbouwmethoden aan de vraag naar lokaal geteeld voedsel van hoge kwaliteit te voldoen, met name in gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid of met lokale watertekorten. Het werk dat we doen zorgt voor nieuwe agrarische technologieën die het mogelijk maken voedingsgewassen binnen gebouwen te telen, zonder daglicht en midden in grote steden, waardoor de afstand van boer tot bord vermindert. ”

NASA

Ray Wheeler, plantenfysioloog bij de  NASA, noemt het resultaat van het onderzoek “fascinerend”. NASA werkt al meer dan 25 jaar met universiteiten in onderzoek naar het gebruik van LEDs bij de groei van planten in gesloten omgevingen. “Prachtig dus om de recente ontwikkelingen te zien met het Mars-Lunar Greenhouse Project aan de Universiteit van Arizona.”

Lunar-Greenhouse2 Philips