Author profile picture

Op initiatief van E52 en High Tech Campus zijn voor het vierde jaar op rij de tien meestbelovende startups-to-watch uit de regio Brainport Eindhoven bekendgemaakt. Zij kregen op 12 juli een Gerard & Anton Award. De winnende bedrijven worden een voor een uitgelicht in een interview. Vandaag deel 4; lees hier de hele serie.

Een elektronische pleister die de wondgenezing sneller en beter kan laten verlopen. Plasmacure is druk bezig om dit werkelijkheid te laten worden, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Eigenaar Bas Zeper vertelt over de werking van de pleister en het bedrijf.

Algemeen

Plasmacure is opgericht op 24 februari 2014.
Er werken op dit momenten drie mensen, maar het realiseren van de pleister is een samenwerking tussen vier bedrijven.
Er is nog geen omzet omdat het product nog niet op de markt is. Maar dat gaat in 2019 gebeuren.
Het is een product dat over de hele wereld gebruikt kan worden, maar het bedrijf begint op de Nederlandse markt.

Waarom doe je dit?

“Het is interessant om deze hardcore fysica en elektronica te vertalen naar zo’n mooie toepassing als wondgenezing. Daarnaast is het natuurlijk interessant om dit complexe geheel voor de gebruiker heel simpel te maken. De pleister is een hoogspanning device dat we in een flexibel format hebben gekregen. Daardoor past het goed over een wond heen en is het makkelijk te gebruiken. De gebruiker vraagt zich dan niet af hoe je dat hebt opgelost, maar die vraagt zich meer af wat hij of zij ermee kan.”

“Als wonden wat langer bestaan, zitten er vaak bacteriën in die de kans op ontstekingen vergoten en de genezing remmen. Wij werken met een elektronische pleister van koud-plasma die een groot deel van de bacteriën uit de wond haalt en daarmee ruimte schept voor de wond om te genezen. Daarnaast zien we ook dat de huid door de pleister gestimuleerd wordt om nieuw weefsel te creëren en dat de doorbloeding verbetert, wat weer zorgt voor een betere en snellere genezing. In de testresultaten is te zien dat na tien behandelingen de wond al tot de helft gereduceerd is. Dat is een hele grote winst. Dat gaan we alleen maar verder uitbouwen. We hebben de pleister nu ontwikkeld voor één specifiek wondtype, de diabetesvoet. Maar er zijn veel meer wonden die genezen kunnen worden met deze pleister, denk bijvoorbeeld aan doorligwonden, openbeen- en brandwonden.  Het product is nog niet op de markt, we zijn nog in de testfase. Maar we willen ervoor zorgen dat we in 2019 op de markt mogen.”

“Het is interessant om deze hardcore fysica en elektronica te vertalen naar zo’n mooie toepassing als wondgenezing”Bas Zeper,

Op welk moment dacht je ‘Ik stop ermee’?

“Ik heb gelukkig nog niet zo’n moment gehad, er is ook nog geen aanleiding geweest om dat te denken. Maar je moet als start-up wel heel lang volhouden en doorbuffelen. Bovendien moet je ook een beetje gek zijn om aan zoiets te beginnen en dat geldt ook voor de mensen die er verder werken. Die moeten soms ook door het gaatje gaan om alles voor elkaar te krijgen. Een negen tot vijf mentaliteit is uit den boze. Maar ik vind aan de andere kant ook dat je niet idioot hard moet werken, een middenweg is het beste. Je moet sowieso wel heel veel commitment hebben. Het is absoluut geen geplaveide weg. Je moet continu mensen meekrijgen, ervan overtuigen dat je product goed is. Het is wel belangrijk altijd realistisch te blijven. Start-ups hebben gewoon een groter afbreukrisico, er kan natuurlijk iets mis gaan. Maar ik zal denk ik geen ‘ik stop ermee’-moment hebben, dan moet het wel heel raar lopen.”

Op welk moment was je echt lyrisch?

“Je zou verwachten dat dat bij het winnen van de Accenture Innovation award was, maar ik was toen echt zo verrast dat wij wonnen dat ik meer verbaasd dan blij was. Maar daarna is dat lyrische gevoel toch nog gekomen. Het was een hele mooie en landelijke erkenning, waarbij een zware jury zegt; als dit lukt hebben we echt een grote doorbraak in de wondgenezing. Daarnaast is het een enorme kostenreductie voor de wondzorg. Als je niet meer hoeft te amputeren, mensen niet lang met een wond zitten en wonden sneller genezen, dan hoef je geen wiskunde gestudeerd te hebben om te zien dat dat heel veel geld bespaart. Het leuke aan zo’n award winnen is dat het hele team dan met elkaar geniet van de award en het feit dat we erkend worden. Je werkt allemaal heel hard om iets voor elkaar te krijgen en als dat dan begrepen wordt, is dat gewoon super leuk.”

Wat kunnen we het komende jaar verwachten?

“We willen de eerste klinische onderzoeken afronden zodat we de resultaten kunnen publiceren en het product wordt vrijgegeven. Daarnaast hopen we te kunnen aankondigen dat we een goede investeerder hebben gevonden. Ook willen we onderzoeken of de pleister ook effectief is voor andere wondtypen. Het belangrijkste is dus het product klaar maken voor de markt.”