Author profile picture

“Op een regenachtige, doordeweekse dag komen er misschien maar vijf bezoekers. Dan kun je geen acteurs inhuren of rondleidingen geven.” Maar hoe zorg je dat er op zulke dagen toch bezoekers (terug)komen en zij ook nog eens een complete museum-experience krijgen? Die vraag stelde Ward Rennen, directeur van het preHistorisch Dorp en hij vond een antwoord: virtual en augmented reality. In het nieuwe museumseizoen kunnen bezoekers gebruik maken van deze niet bepaald prehistorische technieken. Met een Tijdkijker op je hoofd word je onderdeel van 35.000 jaar Eindhovense geschiedenis.

Op een natte, koude maandagochtend in januari zijn acteurs samen met het Eindhovense Dutch Rose Media en filmproductiebedrijf Corporate Trailer uit Vught bezig opnames te maken in één van de boerderijen in het PreHistorisch dorp (zie foto). De Steentijd is aan de orde. Een 360-graden camera – nu overigens ingesteld op 180 graden – legt de scène vast. Vanaf april kun je deze boerderij binnenstappen en met de Tijdkijker de Steentijd echt beleven. Je staat er middenin.

“We hebben in de herfstvakantie een proef gedaan”, vertelt Rennen, die eerder op de Dutch Design Week geïnspireerd raakte. “Tijdens de proef zagen we dat het werkt. Bezoekers liepen met een nog eenvoudige kijker door het museum rond en zette die dan weer op en dan weer af. Ze raakten soms in de war: wat is nou echt en wat is virtueel?”

Vernieuwing
Met virtual en augmented reality gaat het preHistorisch Dorp een stapje verder dan veel andere musea, waar je het moet doen met bijvoorbeeld een audiotour, een geschreven gids, of een zuil met scherm. “De Tijdkijker vernieuwt de museale wereld”, aldus een trotse museumdirecteur, die onder meer in andere museu zag dat bezoekers in een zaaltje moesten gaan zitten en dan een verhaal voorgeschoteld krijgen. “Je kunt met augmented en virtual reality veel meer vertellen met beelden. We zijn met z’n allen visueel ingesteld”, legt Rennen uit. “Het voordeel van deze techniek is bovendien dat je geen hele infrastructuur hoeft aan te leggen. We kunnen in de virtuele boerderij bijvoorbeeld een vitrinekast met oude spullen plaatsen, zonder dat we een fysieke kast neer moeten zetten.”

Beacons
Het museum heeft zo een slimme manier gevonden om altijd een beleving te kunnen zijn, met de nieuwste technieken, ook op momenten dat er geen acteurs je kunnen laten zien hoe het er toen aan toe ging en zonder het hele dorp te verbouwen. Uiteindelijk komen er negen punten in het museum, binnen en buiten. Als je bij één van die zogenoemde beacons komt dan kun je met de kijker of je smartphone bijna letterlijk geschiedenis maken.

Het preHistorisch Dorp heeft eerder al een video gemaakt en geplaatst. Zo krijg je al een indruk van hoe het er straks uit gaat zien.