Author profile picture

Al wandelend is gisteravond de Proeftuin Licht Eckart-Luytelaer geopend. Het afgelopen jaar hebben bewoners en organisaties uit de buurt bekeken hoe licht de buurt mooier en veiliger kan maken. Ook is er gekeken naar het verbeteren van het gebied rondom de vijver voor bewegen en revalidatie. Het resultaat is interactieve verlichting en een slimme route voor wandelaars en hardlopers.

Een onderdeel van de proeftuin is de slimme beweegroute. Die is voortgekomen uit de wens van fysiotherapeuten en buurtbewoners. Kleine tegeltjes met ledverlichting liggen 20 meter uit elkaar en vormen samen een slimme trainingshulp voor jong en oud. De lichtjes op de grond gaan stuk voor stuk enkele seconden aan, zodat je ze kunt volgen. Zo stimuleren ze wandelaars en hardlopers bij hun activiteiten, waardoor zij op uitdagende manier kunnen bewegen. Om onnodig verbruik te voorkomen, brandt de verlichting niet de hele nacht.

“De samenwerking met bewoners, bedrijfsleven, sportverenigingen en gezondheidsorganisaties was inspirerend en vruchtbaar. We hebben uitgevonden hoe het anders kan!”Mary-Ann Schreurs, Wethouder Innovatie en Design

Wethouder Mary-Ann Schreurs is enthousiast: “Ontdekken wat je nog meer kan doen met de openbare ruimte en elkaar daarbij op goede ideeën brengen, dat is voor mij het mooie aan samen een wijk prettiger maken. Een mooiere, veiligere, beter benutte en voor meer mensen toegankelijke omgeving was het uitgangspunt van deze proeftuin gericht op Eckart-Luytelaer. De samenwerking met bewoners, bedrijfsleven, sportverenigingen en gezondheidsorganisaties was inspirerend en vruchtbaar. We hebben uitgevonden hoe het anders kan!”

De TU/e en Fontys Hogeschool zijn voor vijf jaar verbonden aan de beweegroute. Zij gaan nieuwe toepassingen verkennen en ontwikkelen. Bijvoorbeeld door het uit te breiden met gepersonaliseerde trainingsbegeleiding of door aan te sluiten bij hardloop- en beweegapps. Dit project sluit aan bij de ambitie van de gemeente; verlichting op dusdanig vernieuwende wijze inzetten dat het bijdraagt aan het verbeteren van de kwaliteit van leven in de stad. De proeftuin wordt mogelijk gemaakt door een Europese subsidie voor het project Triangulum, dat bedoeld is voor activiteiten die positief bijdragen aan het wonen en leven in de wijken.

Foto: Jos Lammers