Author profile picture

Doodstil is het in de volgepakte zaal van het Klokgebouw, aandachtig luisteren de bezoekers naar Julinka van Keulen. Ze is te zien op zeven beeldschermen die aan het balkon hangen: “Hoeveel priemgetallen zijn er tussen 1 en 100?”


E52 doet verslag van Quiznight XL.


Wanneer van Keulen is uitgesproken barst het overleg tussen de teams los, van stilte is geen sprake meer. Ruim 1200 bezoekers beantwoorden vragen over technologie en wetenschap, in de breedste zin van het woord.

Net voordat de deelnemers binnenstromen
Enkele deelnemers zijn er vroeg bij vandaag

“De eerste vraag is een leuk opwarmertje, erna worden de vragen pittig hoor”, weet Maarten Steinbuch te melden. Steinbuch is resident-professor en co-host, hij geeft verschillende demonstraties tussen de vragen door en legt de antwoorden uit. Het is voor ‘mister technology’ – zoals hij op de site van Quiznight XL staat aangekondigd – al de vierde keer dat hij deze rol voor zijn rekening neemt. “Die energie die in de zaal hangt is geweldig, die gedrevenheid proef je bijna. Ze knokken voor de winst, die sfeer is heel erg mooi.”

Dan lachend: “Ik hoop natuurlijk dat de TU/e wint. We zijn goed vertegenwoordigd. Een team uit het college van bestuur en flink wat studententeams. 20% van de deelnemers komt van de TU/e.”

Maarten Steinbuch bekijkt alvast 'zijn' publiek
Maarten Steinbuch bekijkt alvast ‘zijn’ publiek

Tussen al deze quizzers zitten flinke fanatiekelingen, waaronder ook Ujjwal Deb. Zijn team doet al voor de vijfde keer mee. Hij is het niet met Steinbuch eens: “De vragen zijn niet moeilijk, het is de tijd om te antwoorden dat het zo lastig maakt.”
Team TBWI (Tegen Beter Weten In) kent elkaar via de International Hub en ze doen vaker mee aan quizzen. “Maar dit is wel de grootste en leukste. Je moet goed nadenken voordat je iets invult.”

En dat doen ze zeker, want uiteindelijk gaan zij er met de winst vandoor. “Ik denk dat we geluk hebben gehad met een aantal gokjes die we hebben gemaakt. Nee ik had dit niet meer verwacht”, laat een blije Deb na afloop weten.

Het team van Philips wordt op het balkon gefeliciteerd
Felicitaties

Een studententeam dat naast de prijzen grijpt is Funch, het is de tweede keer dat ze meedoen aan de quiz. “Het is een uitdaging om onze kennis te testen”, vertelt Luc Peters, hij is eigenlijk geen student meer. Maar kon zijn vrienden niet in de steek laten. “Het is een uitdagendere vorm van een pubquiz. Je moet echt kennis hebben.”

Op de tafeltjes liggen spelregels; keep it fair, don’t use mobilephones. Maar hoe controleert de organisatie daarop? Het antwoord is simpel: niet. Ze gaan uit van de eerlijkheid van de spelers. Peters moet hierom lachen. “Je hebt niet eens tijd om de antwoorden op te zoeken, bovendien wil je uitgaan van je eigen kennis. Dus niemand komt in de verleiding om zijn smartphone erbij te pakken.”

IMG_8312

De organisatie heeft ervoor gekozen om dit jaar het decor flink op de schop te gooien. “Vorig jaar kregen we van bezoekers wat klachten”, herinnert Edwin Verbruggen zich. Hij organiseert met Number 42 voor de vijfde keer dit evenement. “Dit jaar ziet het er een stuk dynamischer uit, met 7 grote schermen aan het balkon en meerdere podia waar de presentatoren zich tussen bewegen. Ook zitten de quizzers nu in de zaal bij elkaar, terwijl er vorig jaar nog mensen op het balkon zaten.”

IMG_8365

De winnaar van vorig jaar vertelde een aantal weken geleden nog dat een quiz niets met voorbereiding te maken heeft. Daar denken de heren van Sponsbob Blokbroek – zo heet het team van de Philips collega’s – totaal anders over: “Tuurlijk wel joh. Dit soort dingen kun je juist oefenen. We sturen elkaar  weetjes via whatsapp en het wordt nog gekker: We hebben ook oude wetenschapsquizzen terug zitten kijken.” De oud-studiegenoten beginnen de avond goed en gaan na de eerste tussenstand aan kop. “Het gaat lekker, zie je wel dat oefenen zin heeft.”
De vijf mannen hebben het erg naar hun zin. Maar tijdens de tweede tussenstand vergaat het lachen ze een beetje. Ze zijn niet langer te vinden in de top 5. “Het lijkt erop alsof we de huid al verkocht hebben voor de beer is geschoten.”

IMG_8364
De heren van Sponsbob Blokbroek in overleg

Voor de rest van de zaal valt er nog genoeg te lachen: “Maarten, wat doe je nu?” De zaal buldert het uit, op de grond ligt een drone. Neergestort. “Ik denk dat ik nog even moet oefenen.” Steinbuch doet verschillende demonstraties tussen de vragen door. Vliegen met een drone hoort hier ook bij. Dat dit niet gaat zoals gepland levert een grappig effect op. “En ik had nog zo goed geoefend van te voren”, de sfeer is uitgelaten. Naast de fanatieke teams zijn er ook genoeg teams die uitsluitend voor de gezelligheid komen. “Puur voor de lol”, benadrukt Ruben van Meijl van ASML “we gaan met een aantal jongens van dezelfde afdeling. Harstikke leuk, soort bedrijfsuitje. Alleen ik doe het maar rustig aan met de biertjes. Want morgen om half acht begint de werkdag weer.”

de drone, hier nog in goede staat
de drone, hier nog in goede staat

Naast de vrienden- en studententeams zijn bedrijven goed vertegenwoordigd, ASML, Philips, Vanderlande, ING, TNO, DeltaPatents en TMC Group hebben allemaal verschillende teams ingeschreven. Sander Lieftink is commercieel directeur van TMC Group, zijn bedrijf is tevens hoofdsponsor van de quiz. “We zijn als TMC Group erg betrokken bij de Dutch Technology week, maar vooral een evenement als dit dragen wij een warm hart toe.” Met 110 man sterk is het bedrijf flink aanwezig. “En ze zijn allemaal in for the win, maar de fun is ook belangrijk. Dat maakt Quiznight tot zo’n succes. Die combinatie van elementen.”

IMG_8344
Steinbuch geeft de antwoorden