Author profile picture

Soeps roert zich weer in de Eindhovense binnenstad. Daan Melis, vroeger uitgever van het magazine SOEPS, is nu onder die naam andere ideeën aan het activeren. “Was het vroeger een magazine, zijn het nu andere vette dingen”. En vet is bij Melis meteen ook vet ambitieus. “ik denk dat we een sterk plan hebben om de binnenstad weer relevant te maken. Klaarmaken voor de toekomst. Als we zo door gaan zullen in de toekomst bezoekers of toeristen niet naar de binnenstad van Eindhoven komen om te winkelen. Ze komen naar mijn mening voor het hoogst haalbare, ze komen inspiratie opdoen. 52 weken per jaar.”

20160909_Daan Melis_door Jantine Albers_web-8

Daan Melis was tot voor kort verbonden aan Eindhoven365 en Eindhoven247 – de organisaties die verantwoordelijk zijn voor het vermarkten van de stad. Maar hij vond het tijd voor een meer zelfstandige ontwikkeling – en uitrol – van zijn binnenstadsconcepten. “Ik ben er van overtuigd dat we als een soort van beweging sneller ons doel kunnen bereiken. We zitten dan ook nog eens dichter op een dynamisch team van gemeente en Eindhoven247.”

Melis zegt “creatieve hands-on oplossingen” te kunnen bieden aan het veranderde koopgedrag en die aan de profilering van Eindhoven te verbinden. Het merk van de stad – gesymboliseerd door TDK, de drie beginletters van Techniek Design en Kennis – moet daarmee het hele jaar door zichtbaar en voelbaar worden. “Op die manier kan het als tool fungeren om meer omzet te maken. Tel uit je winst!”

Daar moet dus een stevig plan onder komen te liggen. Melis haakt nadrukkelijk aan bij de voor de zomer gepresenteerde binnenstadsvisie. “Het gaat om mentaliteit, geld en samenwerken. In de 4 jaar dat ik strategisch en creatief medeverantwoordelijk was voor het merk Eindhoven, hebben we gezien dat het merk veel kracht kan uitdragen en kan helpen een gezamenlijke boost te geven aan de stad. De stad staat internationaal bekend om TDK maar dat is voor de bezoeker en toerist nog niet duidelijk genoeg. We laten daar veel geld liggen. Ons idee is om het profiel – TDK dus – te versterken door meer winkeliers, horeca en culturele instellingen on-brand te maken en de openbare ruimte te voorzien van design objecten. Daarnaast willen we technologie zichtbaar en voelbaar maken door overal waar dat relevant is experimenten aan te gaan. Het resultaat moet een eenduidige profilering van de stad opleveren waardoor we internationaal bovenaan persoonlijke en zakelijke lijstjes komen te staan.”

Eindhoven heeft natuurlijk de Dutch Design Week, een enorm succes. Het heeft GLOW en de Dutch Technology Week. Er zijn andere events en presentaties die de sfeer van TDK goed weergeven. Maar de vraag is vaker gesteld: hoe mooi zou het zijn als die tijdelijke uitingen een blijvend zichtbaar karakter zouden krijgen? Als we de stad – en zeker de binnenstad – wat meer zouden kunnen doordrenken met de mentaliteit van TDK?

metrokaart Roundabout
Eerste schets voor een Roundabout ‘metrokaart’ voor het centrum.

Melis: “Dat zijn terechte vragen en wensen. We denken dat we er een antwoord op hebben met onze RoundAbout Design Route: je zou dat het beste kunnen omschrijven als een soort metrostelsel van verhaallijnen. Als je die routes op de kaart van Eindhoven projecteert, en ze grafisch combineert met de andere verhaallijnen, dan ontstaat vanzelf die metrokaart”, zegt Melis. “Dat voedt de ambitie, daar houden we van. Het is eigenlijk heel simpel en logisch: een verbinding tussen de design-georieënteerde instellingen zoals de DesignAcademy, het Philips Museum, Kazerne, VanAbbeMuseum, DesignHuis, SchellensFabriek, NRE terrein, Kanaalstraat, het VDMA en het TAC. De Brandstore op het Stationsplein is daarbij de start en finish.”

20160909_Daan Melis_door Jantine Albers_web-4Melis en zijn team willen verschillende verhaallijnen door de binnenstad creëren die openbare plekken, maar ook winkels of tijdelijke exposities, langs een gezamenlijke route met elkaar verbinden. “Tijdens het fashion weekend is dat thema hoofdzakelijk mode, maar het kan ook een andere cross-over met design en tech zijn. Uiteindelijk zullen er verschillende routes gelijktijdig naast elkaar gaan bestaan.”

De naam waaronder de routes gepresenteerd worden, is “Roundabout”. Zo zal er een Roundabout Designroute zijn waar 365 dagen per jaar van te genieten is. “Maar er kan ook een Roundabout Philips komen, een Roundabout DAF, een Roundabout Fashion, of zelfs een Roundabout Industriële Revolutie. Dat lijkt misschien over de geschiedenis te gaan en daarmee niet on brand, maar het tegendeel is waar. Juist die periode was typerend voor de mentaliteit die Eindhoven kenmerkt: de basis voor waar we bekend om staan”.

Het gaat dus om de route, de mobiliteit, het van a-naar-b denken. “Maar ook, zoals op rotondes mogelijk is, er op en er af; continu keuzes kunnen maken en zo voor een (inter)nationale design-lievende doelgroep relevant worden, 52 weken per jaar.”

Bright talent

Aart van Asseldonk
Aart van Asseldonk

Melis pakt er een groot vel papier bij en begint torens te tekenen, opgebouwd uit verschillende lagen met hier en daar wat frivole slingers, eentje is slank en krijgt wieken als een molen, een ander is wat breder en duidelijk bewoonbaar. “Kijk, dit dus. Aart van Asseldonk noemt het Folly’s, op zich nutteloze bouwwerken die ontstaan vanuit een designvisie, maar waaraan je wel functies kunt toevoegen. Laat ze op een of andere manier met elkaar communiceren, met lichtsignalen bijvoorbeeld. Maak er een hotelkamertje in voor design-seekers. Laat start-ups aanhaken om hun experimenten voor het publiek te laten zien. Dus ook het proces en aanpak maken zichtbaar waar we hier in Eindhoven goed in zijn.”

Van Asseldonk is al bezig met de voorbereiding van de torens en torentjes, maar de bouw zal er, geheel in Eindhovense traditie, een zijn van co-creatie. “Gevestigde designers samen met de internationale bright talents die we zo graag naar de stad willen trekken. Zie je het al voor je: VDMA of NRE als creatieve hotspot met elke vrijdagmiddag een openbare presentatie van alles wat die week is bereikt. Denk aan het ‘praalwagen kijken’ met Carnaval of voor de Brabantse dag. Die energie wil je hebben, die mentaliteit hebben we nodig. En ondertussen bouw je er een sterk netwerk van nieuwe (Bright talent-)ambassadeurs mee op.”

Van een 7 naar een 9

Melis is gefocust en vol vertrouwen dat het er eindelijk allemaal van gaat komen. Maar soms slaat ook weer even de twijfel toe. Hoewel de hele gemeente snakt naar de verwezenlijking van al die mooie ideeën uit de binnenstadsvisie en de plannen van Melis daar een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren, is de uitvoering nog geen vanzelfsprekendheid. “Af en toe botst het ambtelijke met het ondernemende. Hoezeer de gemeente ook roept dat ze de regeltjes willen loslaten, conflicteren de creatieve ideeën van ‘s werelds beste designers met het pragmatische veilige denken. We kunnen dit alleen voor elkaar krijgen als we alle initiatieven, events en ambities op elkaar afstemmen en slimme verbindingen maken. Nu is het gezamenlijk doorpakken; weg van de standaard en van een zeventje een negen maken. Iedereen die aan de knoppen zit moet meedoen.”

Out-of-office

20160909_Daan Melis_door Jantine Albers_web-1

Het team van Daan Melis heeft zich inmiddels gevestigd op een mooie plek in de binnenstad: in de Heuvel, met de uitgang aan de kant van de Vestdijk. “We hebben het Out-of-office genoemd. Dat geeft onze mentaliteit weer om niet opgesloten te zitten, maar open en buiten het standaard kantoor het project te willen aanpakken. Hier hebben we een showcase opgesteld van alle projecten die we in de binnenstad gaan uitrollen. Hier kunnen we experimenteren en interessante mensen uitnodigen om mee te denken over de toekomst van de binnenstad.”

De gemeenteraad bespreekt later deze maand de binnenstadsvisie.

Foto’s Daan Melis en Out-of-Office: Jantine Albers