Author profile picture

Bij de TU/e houden ze wel van een wedstrijdje. Studenten die meedoen aan de RoboCup of de Solar Challenge. Nu is er een nieuwe in dat rijtje: SensUs. Een internationale competitie voor studententeams om de beste biosensor te ontwikkelen. Zaterdag vindt de eerste editie plaats in Eindhoven (en iedereen kan daar bij zijn).

Een biosensor is een klein instrument om eenvoudig en snel bepaalde stoffen te detecteren in lichaamsvloeistoffen als bloed of urine. Bekende voorbeelden zijn glucosemeters voor diabetespatiënten of zwangerschapstesten. Patiënten kunnen zo zelf belangrijke waardes in hun lichaam meten, maar ook voor zorgverleners wordt de biosensor steeds belangrijker. In acute situaties krijg je er snel informatie mee in handen om ter plekke behandelkeuzes te kunnen maken.

Handig ding dus, zo’n biosensor, maar nog lang niet voor alle ‘belangrijke stofjes’ beschikbaar. Om de ontwikkeling van biosensoren te versnellen richtte Menno Prins, TU/e-hoogleraar moleculaire biosensoren, de studentencompetitie SensUs op. Doel is om de kans te vergroten dat veelbelovende oplossingen ook daadwerkelijk in de maatschappij gebruikt kunnen worden. Patiëntenorganisaties en grote bedrijven worden nadrukkelijk betrokken bij de wedstrijd.

Creatinine

De komende editie fungeert als pilot. Het idee is dat er elk jaar een nieuw molecuul centraal komt te staan om op te sporen. “Dit jaar is dat creatinine.” Aan het woord is Kim Blezer, TU/e-student en vicevoorzitter van SensUs. “Creatinine is een stofje dat duidt op nierfalen. Ook bij hart-en vaatziekten speelt het een belangrijke rol.”

TU/e doet zelf ook mee

Screen Shot 2016-09-06 at 5.32.19 PMBlezer vertelt dat een biosensor klein hoort te zijn. “Hij moet in je hand passen.” Toch is voor deze eerste SensUs een iets ruimer criterium aangehouden: de teams mogen een apparaat presenteren dat maximaal 1 bij 1 bij 1 meter is. Het T.E.S.T. team dat vanuit de TU/e meedoet aan SensUs voldoet daar ruimschoots aan (zie foto hiernaast). Hun handzame device kan bovendien worden gekoppeld aan een mobiele telefoon. Nierpatiënten zouden zo in de toekomst thuis met een smartphone-app en één druppel bloed de werking van hun nieren kunnen monitoren. Met hun idee won het team eerder al prijzen bij zowel de TU/e Contest als de BrainsAward 2016.

T.E.S.T is een van de vijf kanshebbers. De andere teams komen van universiteiten uit Leuven, Londen, Uppsala en Kopenhagen.

Patiënt, professor en professional

Er zijn prijzen voor de werking van de sensor (performance), originaliteit, toepassingsgerichtheid en inspiratie van het algemeen publiek. Voor die laatste prijs wordt tijdens het evenement gestemd door het aanwezige publiek. Over de overige prijzen oordeelt een jury bestaande uit een nierpatiënte, professoren en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven.

Platform

De eerste editie van SensUs wordt dus georganiseerd door een team van studenten van de TU/e, maar wat Blezer betreft zou de competitie in het vervolg ook op andere plekken in de wereld kunnen plaatsvinden. De TU/e student hoopt vooral dat SensUs kan uitgroeien tot een platform dat de ontwikkeling van biosensoren – of het nu gaat om het opsporen van creatinine of andere stoffen in het lichaam – kan versnellen.

Publieksevent

Iedereen is welkom om de competitie bij te wonen. Naast de pitches van de vijf teams zijn er twee sprekers die meer vertellen over ontwikkelingen van biosensoren en is er een informatiemarkt waarin de teams vertellen over hun product. Kijk hier voor meer info.

Meer weten over SensUs? Begin dit jaar was Kim Blezer te gast bij E52 High Tech Coffee. Vanaf 13.46 minuut vertelt ze precies wat het belang van de wedstrijd is.

Op de hoofdfoto is het product van T.E.S.T. (het team van TU/e) te zien.

Foto credits: Bart van Overbeeke