SintLucas: gewoon een te gekke plek


Door Corine Spaans
  • 30 oktober 2016

Zowel studenten, docenten, receptionisten als conciërges van SintLucas stralen als je ze vraagt hoe het is om in dit nieuwe gebouw te zijn: “Gewoon te gek.” Tijdens de officiële opening noemt ook minister Bussemaker (OC&W) de nieuwe vestiging in Eindhoven “ontzettend mooi, stijlvol en betekenisvol”. Zij opende afgelopen zaterdagmiddag de nieuwbouw officieel.

Bussemaker: “Bijzonder dat je zo’n lab met alle stijlkenmerken die daarbij hoorden op een hele andere manier weer betekenisvol kan maken. Maar in beide gevallen gaat het om nieuwsgierigheid en creativiteit en daarmee tot nieuwe inzichten te komen.”

DSC_0679

Zo’n 1400 mbo-studenten, 500 vmbo-leerlingen en 175 medewerkers namen op 5 september hun intrek in de nieuwe leeromgeving. Gebouwd in een deel van het Philips Natuurkundig Laboratorium (NatLab) op Strijp-S. “Hier werden uitvindingen gedaan die onze samenleving technologische versnellingen hebben gebracht”, vertelt Ruud Rabelink, voorzitter van het college van bestuur. “Denk aan de Philishave, de cassetteband, de radio en de televisie. Allemaal eigenlijk op deze plek uitgevonden. Een plek waar Einstein nog geweest is.” Precies honderd jaar later opent SintLucas er haar deuren.

DSC_0586

Vooral door de combinatie van oud en nieuw, vindt student Nick Martens het een ‘te gekke plek’. “Maar ook Strijp-S vind ik geweldig. Ik kwam er al toen hier alleen nog maar Area51 zat”, vertelt de 22-jarige student digital publishing.

Voor conciërge Johan Luijten is de grootste verandering dat vmbo’ers en mbo’ers een atrium delen. “Op de trap zitten in de ene pauze vmbo-ers, in de andere pauze mbo’ers.” Door de verschillende lesuren zijn de pauzes gescheiden. Ook het gebouw maakt dat er plaats is voor ontmoeting maar de rechtervleugel is voor mbo en de linker voor vmbo.DSC_0557

Architect Ronald Schleurholts van architectenbureau Arup/cepezed kreeg van SintLucas de opdracht ‘ontmoeten centraal te stellen’. Door de twee monumentale vleugels te verbinden met een overkapping is er open gebouw ontstaan met het atrium als ontmoetingsplek.

DSC_0702

“Wat er in 2008 stond was een potentierijk gebouw waarvan je hoopte dat het een geschikte bestemming zou krijgen”, vertelt Schleurholts, “Het gebouw dat was blijven staan was eigenlijk een beetje rudiment. Het was vrij bot afgekapt aan de Torenalleezijde maar had nog wel kwaliteit: de paviljoenstructuur van de bestaande bebouwing, de subtiele detaillering in metselwerk, mooie raampartijen. Het stoere karakter van het Natlab zelf is behouden gebleven, met de lange gangen en de pijpen en leidingen die er nog van de laboratoria in zaten.” Aan de Torenalleezijde is een nieuwe toren gebouwd. “Een open gebouw van waaruit de samenwerking met andere bedrijven en startups op Strijp-S wordt aangegaan.”

Rabelink zag samen met Walther Tibosch, toenmalig voorzitter van het college van bestuur, in 2008 de potentie van de plaats en het gebouw. “Echter dan is het er nog niet. Dat blijkt, er zitten meer dan zeven jaar tussen ideevorming en realisatie.” Hij maakt de vergelijking met een bevalling: “Het is vermoeiend, het doet pijn, zo heb ik met laten vertellen, het gaat met veel puffen en zuchten gepaard, en het is heel hard werken. Maar als het kind er dan eenmaal is dan vergeet je snel die bevalling en ben je alleen maar trots.”

DSC_0605

De creative community van SintLucas bestaat uit Sinten, ambassadeurs van de school. Medewerkers zijn het, studenten en leerlingen worden het na hun opleiding. En op de vraag of de minister zich voortaan ook Sint mag noemen, riep een volle zaal: “Ja!”

Naast de vestiging in Eindhoven heeft SintLucas een vestiging in Boxtel.

Geen reacties

Meld je aan of log in om te reageren