Author profile picture

Living labs’, ‘smart energy systems’ en ‘smart mobility platform’. Wie maandag en dinsdag – 19 & 20 september – in het Evoluon was, werd bestookt met vakjargon. Daar vond het Global Forum plaats. Een denktank voor overheden, ondernemers en onderzoekers, georganiseerd door Brainport in samenwerking met consultant ITEMS International. De technologie van de toekomst en smart cities stonden centraal.


Onder de noemer “De Staat van Eindhoven” brengt E52 een reeks verhalen over de stappen die de stad zet op weg naar een smart society en de connecties daarbinnen tussen big data en de inwoners. Lees hier de hele serie.


 

Dat Eindhoven een smart city, of liever, slimme stad wil zijn, wisten we al, hoewel de stad zelf liever van een ‘smart society’ spreekt. Concrete initiatieven zijn hier al te vinden. Het ‘Living Lab Stratumseind’ zorgt bijvoorbeeld voor veilige stapavonden en het project ‘De Staat van Eindhoven’ wil alle Eindhovenaren betrekken bij de slimme stad.

Maar voor veel mensen betekent een slimme stad vooral vage termen zonder concrete toepassingen. Toch duiken in Europa al initiatieven op die onder de noemer slimme stad te scharen zijn. Niet over tien jaar dus, nu al. Tijdens de ‘smart city & smart region’ sessie op het forum leggen beleidsmakers uit op welke manier hun stad slim is.

Screen Shot 2016-09-20 at 17.31.56

“Door data te verzamelen over wanneer de lampen aanschieten, kunnen we de drukte op straat analyseren.”

Bijvoorbeeld Mika Mannervesi van de Finse gemeente Salo, waar de Nokiatelefoon vandaan komt. “Wij hebben een systeem van slimme lantaarnpalen met ledlampen. Die lampen geven 10 procent vermogen als er niemand is en 100 procent als er iemand langskomt.”

Lampen die aanschieten wanneer iemand voorbij komt kennen we al langer. Toch is het systeem in Salo slim, zegt Mannervesi: “De lampen geven constante statusupdates over hun verbruik. Door data te verzamelen over wanneer de lampen aanschieten, kunnen we de drukte op straat analyseren en eventuele verkeersproblemen signaleren.”

Groningen en Brussel

Ook dichter bij huis is de slimme stad al springlevend. Brussel heeft 3500 camera’s in het gewest hangen. Die camera’s worden beheerd door een veelheid aan instanties. De Belgische hoofdstad heeft een beveiligd platform gelanceerd waarop al die beelden gedeeld worden. Het doel is een veiligere stad.

In Groningen doen 42 huishoudens mee met PowerMatching City. Een project waarbij de huishoudens volledig van het reguliere energienetwerk af zijn.

Eelko Steenhuis van de gemeente Groningen legt uit hoe het werkt: “De energie wordt duurzaam opgewekt met bijvoorbeeld zonnepanelen. Deelnemers kunnen vervolgens via een tablet zelf bepalen hoe ze die energie spenderen.” Schijnt de zon buiten? Dan geeft de tablet een melding en kunnen deelnemers snel hun wasmachine aanzetten. Ook als ze niet thuis zijn.

En wanneer een deelnemer even verlegen zit om energie, kan de buurman bijspringen. Het doel is om binnen een aantal jaar 50.000 huishoudens fossielvrij te krijgen.

Parijs en Torino

Het kernthema in Europa’s filebolwerk laat zich raden. Slimme mobiliteit is het codewoord in Parijs. Parijzenaren staan gemiddeld 45 uur per jaar in de file. Die files leiden tot veel luchtvervuiling, vorig jaar werd 15 maal een vervuilingsalarm afgegeven door de gemeente.

De oplossing? Volgens de Parijse beleidsmaker Eric Legale is het Moovit. Een uit Amerika overgewaaide applicatie die doorlopend actuele reisinformatie en de meest efficiënte reismethode geeft. Gebruikers van de app dragen bij door actuele informatie toe te voegen over bijvoorbeeld ongelukken of extreme drukte.

“Technologie alleen is niet de heilige graal. Je hebt mensen nodig.”

Onderzoekster van de universiteit in Torino, Cristina Probello plaatst wel een kanttekening bij het verhaal van Legale. Ook in haar stad is een slimme app met constante geüpdatete reisinformatie. Alleen wat blijkt? Mensen zijn gewoontedieren en pakken toch hun standaardroute. Zelfs als een andere route, met een ander vervoersmiddel sneller en beter voor het milieu is. De conclusie? “Technologie alleen is niet de heilige graal. Je hebt mensen nodig.”