Author profile picture

Het Eindhovense SMART Photonics is het eerste bedrijf in de accelerator van het nieuwe Make Next Platform. Smart Photonics, dat zich richt op de ontwikkeling van geïntegreerde fotonische chips, wordt geleid door Richard Visser, Robert Feelders en Luc Augustin. Oprichter Richard Visser was een jaar geleden een van de winnaars van een High Tech Piek Award. Smart Photonics werd in 2015 door E52 benoemd tot een van Eindhovens tien “Startups-to-watch”.

Smart Photonics werd toegelaten tot het programma na het succesvol doorstaan van een ‘challenge’ van de Stichting TechnologieRating. Juryvoorzitter René Claessen (ASML) over de keuze voor SMART: “Onze handen jeuken om met SMART aan de slag te gaan”. Het bedrijf krijgt onder meer 400 uren van relevante experts van de Make Next-partners (ASML, Huisman, TechnologieRating en Vanderlande) die het kan gebruiken voor het professionaliseren en het opschalen van zijn bedrijfsactiviteiten. SMART hoeft hiervoor geen aandelenbelang af te staan.

makenextplatform

Het Make Next Platform is opgericht om jonge, veelbelovende, bedrijven in de maakindustrie te helpen om ook internationaal een belangrijke speler te worden. Het platform heeft daartoe een “Virtuele Accelerator” ingericht waarin zij in een open innovatiesetting, in een sfeer van onderling vertrouwen samenwerkt. Het Make Next Platform wil met de deelnemers werken aan een sterkere maakindustrie in Nederland, die aantrekkelijk is voor talenten.

Volgens Richard Visser laten de partners in het Make Next Platform met dit initiatief zien dat ze de problematiek van ‘Scale-Up’ bedrijven goed begrijpen. “SMART zit midden in een enorme groei waarbij iedereen zich in drieën moet splitsen om al het werk gedaan te krijgen. De toegang tot de hulp die wij via het Make Next Platform kunnen krijgen, gaat ons echt helpen. Denk hierbij vooral aan een strategisch klankbord en ondersteuning in operationele vraagstukken. Zo op het einde van het jaar is dit voor ons een echt cadeautje.”

SMART photonicsSMART Photonics heeft de ambitie om de leidende speler te worden voor fotonische chipbedrijven op het terrein van Photonic Integrated Circuits (PICs). PICs zijn chips die met licht werken. Fotonica gebruikt licht in plaats van elektronen, zoals in de electronica. Door de grote snelheid en bandbreedte van fotonische componenten is deze technologie bij uitstek geschikt om grote hoeveelheden data met hoge snelheid te versturen en te ontvangen. Voor het hele internet, van datacenters tot de infrastructuur tussen datacenters onderling en uiteindelijk tot de gebruiker, zullen PICs een grote rol gaan spelen. Daarnaast doen fotonische chips nu ook al hun intrede op nieuwe markten als medische instrumentatie, ICT, machinebouw, auto- en lucht- en ruimtevaartindustrie. Fotonica wordt wereldwijd als een key enabling technology beschouwd.

SMART maakt gebruik van faciliteiten op de TU/e en de High Tech Campus. Eind 2018 is de opening van een eigen productiefabriek gepland. SMART is onderdeel van het ecosysteem voor fotonica PhotonDelta. Het bedrijf verwacht voor dit jaar een omzet van ongeveer 2 miljoen euro. Het bedrijf heeft momenteel 21 medewerkers.