Author profile picture

Voor onze serie Top 10 Startups to Watch spraken we tot nu toe negen jonge, ambitieuze bedrijven. Eindhovense ondernemingen die klaar staan om de wereld te veroveren. In dit laatste deel ontmoeten we twee ondernemers die juist de oceaan zijn overgevlogen om hier hun bedrijf groot te maken. SpinControl Gearing, van oorsprong Amerikaans, kwam vorig jaar naar Nederland om deel te nemen aan Startupbootcamp. De Dutchies bevielen hun wel en de BV werd opgericht. Inmiddels houdt SpinControl kantoor in Helmond.

Een Skype gesprek met oprichters Eric Carrier en Greg Brackett die vanaf hun vakantieadres in rural Florida achter het scherm zitten.

Amerikaans bedrijf dat in Nederland geavanceerde worm-en-wormwieltechnologie in de markt zet (aldus de e52 Startups to Watch-jury)

Misschien volgt u ze niet op de voet, de ontwikkelingen in de worm-en-wormwieltechnologie. Toch maakt u er flink gebruik van. U neemt weleens een roltrap, heeft een elektrische garagedeur of gebruikt zo nu en dan een keukenmachine? Allemaal aangedreven door eerder genoemde techniek.

Schnecke10.gif
Video credits: Quant3 – CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Worm-en-wormwiel (boven de worm, onder het wormwiel).

Een eeuwenoude technologie bovendien, die volgens Brackett en Carrier wel wat vernieuwing kon gebruiken. Waar traditionele wormoverbrengingen werken met wrijvingscontact, ontwikkelde SpinControl een rollende overbrenging. Op die manier is er minder wrijving, wat volgens Brackett en Carrier het energieverbruik tot 30% kan terugbrengen. Andere voordelen zijn veel minder slijtage en nauwelijks verbruik van smeermiddelen.

Hoe zijn jullie in Nederland terecht gekomen?

“We waren al enige tijd bezig in de Verenigde Staten. In 2005 vonden we vier angel investors die ons de middelen gaven om een haalbaarheidsstudie uit te voeren en een prototype te maken. Toen dat succesvol bleek, zijn we onze patenten gaan vastleggen. Een traject dat nog zo’n zeven jaar heeft geduurd. Ondertussen benaderde Startupbootcamp HighTechXL ons. Of we mee wilden doen aan hun programma waarin je in drie maanden tijd je bedrijf versneld ontwikkelt. Dat sprak ons erg aan.”

Wat heeft het jullie gebracht?

“De belangrijkste les kwam tijdens de Startupbootcamp periode. Aanvankelijk wilden we in Florida ons eigen research & development center bouwen, een plek waar we de tandwielen voor de verschillende toepassingen kunnen maken.

But Startupbootcamp talked us out of that

We kregen het advies om helemaal geen eigen plek te bouwen, maar juist lokaal de samenwerking met bedrijven aan te gaan. Er zitten hier in Eindhoven en omgeving zoveel technische bedrijven waar we onze technologie mee verder kunnen ontwikkelen. En omdat iedereen hier zo dicht bij elkaar zit, kan dat ook. In rural Florida, waar we vandaan komen, zou dat geen goed idee zijn.”

We name het advies ter harte en toen bleek, we hoeven inderdaad helemaal geen centrum te bouwen met dure machines en hoge personeelskosten, we kunnen de ontwikkeling gewoon in samenwerking met verschillende partners hier doen. Een waardevol advies, dat ons waarschijnlijk een miljoen euro heeft gescheeld.”

Wat is verder een lesson learned van het afgelopen jaar?

“Wat voor ons erg belangrijk is geweest, is dat we het team hebben kunnen uitbreiden. Tegelijkertijd is dat een les. Omdat we zolang alles zelf hebben gedaan, moesten we leren om dingen uit handen te geven. Maar als je dat eenmaal doet, en je hebt goede mensen, merk je dat je als bedrijf pas echt begint te groeien.”

Worm-en-wormwiel van SpinControl
Worm-en-wormwiel van SpinControl

Hoe groot is het team nu?

“We zijn met elf mensen. Vier van hen zijn mentoren geweest tijdens Startupbootcamp. Zij zijn nu op part-time basis bij ons betrokken, waar we ontzettend blij mee zijn.”

What’s next?

“Wat wij doen is geïnteresseerde partijen een licentie aanbieden waarmee ze onze technologie mogen verkopen. Vanuit verschillende landen is er inmiddels interesse voor zo’n licentie. We richten ons daarbij op twee sectoren in het bijzonder, de industriële sector en die van elektrische voertuigen. Onlangs hebben we nog een prototype ontwikkeld en in een elektrisch golfautootje geplaatst. Dat kon toen 30% verder komen met dezelfde batterij.”

Zijn jullie van plan in Nederland te blijven?

“Ja zeker, we hebben eindelijk een verblijfsvergunning gekregen. Sinds januari van dit jaar is er een nieuwe regeling in werking getreden voor visa voor startups. SpinControl is een van de eerste bedrijven die zo’n startupvisum heeft gekregen.”


Dit is het tiende en laatste portret van de serie Top 10 Startups to Watch. Eerder verschenen:

Medimetrics (en de op afstand bestuurbare pil)

Manus Machina (en de virtual reality handschoen)

Ioniqa (en de oplossing van het afvalprobleem)

NoFoodWasted (en de app tegen voedselverspilling)

Smart Robotics (en het uitzendbureau voor robots)

Fistuca (en hoe je stiller kunt heien op zee)

Avular (en de precieze drone)

Utomik (en het platform voor onbeperkt gamen)

Smart Photonics  (en de kracht van het licht)