Station Eindhoven Airport? NS-directeur ziet weinig heil


Door Jeroen van de Nieuwenhof
Leestijd ± 5 minuten
  • 11 maart 2015

De verbouwing van het centraal station, extra treinen vanuit de Randstad en een nieuw station bij Acht: er wordt volop gewerkt aan het treinverkeer rond Eindhoven. E52 sprak met Jeroen Alting von Geusau over de plannen van NS met Eindhoven. 

Uiterlijk in 2028 moet er een nieuw NS-station komen bij industrieterrein Mispelhoef in Eindhoven Acht. Het station staat hoog op het wensenlijstje van de gemeente Eindhoven, omdat het in de buurt ligt van de A2 en Eindhoven Airport. De gemeente verwacht dat het aantal vluchten op de luchthaven de komende jaren toeneemt en hoopt dat met het nieuwe station er een betere aansluiting is op het openbaar vervoer. Op dit moment is het verwachte aantal reizigers nog te laag, maar minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft in een brief aan de Tweede Kamer al toegezegd dat het station er waarschijnlijk voor 2028 komt.

Geen intercity’s
Jeroen Alting von Geusau, directeur van Regio Zuid bij NS, heeft echter zijn twijfels of een station bij Acht aantrekkelijk wordt voor reizigers van Eindhoven Airport. Omdat het verwachte aantal reizigers te klein is, zullen er waarschijnlijk geen intercity’s stoppen op het nieuwe station. “Het nieuwe station ligt nog steeds ongeveer acht kilometer van Eindhoven Airport”, legt Alting von Geusau uit. “Het is de vraag of we er de reiziger mee helpen. Uiteindelijk heeft die meer aan een intercity dan een stoptrein.”
Bovendien is de NS-directeur erg tevreden met de huidige busverbinding tussen station Eindhoven en de luchthaven, die NS samen met Hermes heeft opgezet. Volgens Alting von Geusau hadden internationale reizigers moeite om de weg van het vliegveld naar het station te vinden. Daarom zijn er nu airport-shuttles die rechtstreeks van station naar luchthaven reizen en is er één ticket voor bus en trein. Op het station wordt daarnaast vluchtinformatie getoond en de bussen zijn herkenbaar als pendelbus tussen Airport en Station Eindhoven. “Aan de bezetting van de bus zien we dat de airport-shuttle een succes is”, aldus Alting von Geasau.

kaartje-hov-strategie-eindhoven

Verbouwing station
Intussen zijn de werkzaamheden op Station Eindhoven in volle gang. Onder de bestaande sporen wordt een 35 meter brede tunnel gemaakt. Inmiddels zijn de eerste roltrappen al geplaatst. De passage moet in de zomer van dit jaar klaar zijn. Vervolgens wordt de bestaande tunnel aangepakt en krijgt ook de stationshal een flinke opknapbeurt. De oplevering van de hele verbouwing staat gepland voor juli 2016.
“Eindhoven krijgt dan eindelijk het station dat het verdient”, vertelt Jeroen Alting von Geusau. “Een station is het visitekaartje van een stad en Eindhoven verdient een mooi visitekaartje. Het huidige gebouw is in de loop van de jaren verrommeld en is gebouwd in een periode dat niet werd verwacht dat er 60.000 bezoekers per dag zouden komen.” Geschat wordt dat het aantal reizigers de komende jaren verder zal toenemen, tot 115.000 in het jaar 2020.

Spoorboekloos reizen
Die groei wordt onder andere veroorzaakt doordat NS de komende jaren het aantal treinen vanuit de Randstad naar Eindhoven wil verhogen. Eindhoven is opgenomen in het programma Hoogfrequent Spoor. Het plan is dat in de (verre) toekomst vanuit Den Haag/Leiden ieder uur vier treinen Eindhoven aandoen. Over enkele jaren al moet iedere 10 minuten vanaf Eindhoven een trein vertrekken richting Utrecht en Amsterdam. Op die manier moet spoorboekloos reizen mogelijk worden, zoals bij de metro.

Einde nachtnet
Hoewel overdag het treinverkeer rond Eindhoven gaat groeien, wordt het ’s nachts juist minder. Op dit moment rijdt er bij wijze van proef in het weekend ’s nachts ieder uur een trein tussen Rotterdam en Eindhoven en tussen Utrecht en Eindhoven. Deze pilot loopt echter aan het einde van dit jaar af en de onderhandelingen over de aansluiting van de Brabantse steden op het nachtnet in de Randstad zijn stukgelopen. NS vraagt 705.000 euro per jaar om ook na 2015 het verlengde nachtnet in stand te houden, maar provincie en gemeenten vinden dit bedrag te hoog. Dat betekent dat er vanaf 2016 na twee uur ’s nachts geen treinen meer rijden rond Eindhoven. De provincie Noord-Brabant en de gemeenten Eindhoven, Breda, Tilburg, ‘s-Hertogenbosch en Dordrecht gaan nu kijken of er met busvervoer alsnog een Brabants nachtnet kan worden opgezet.
Volgens Jeroen Alting von Geusau was de exploitatie van het nachtnet de afgelopen jaren verliesgevend. “Elke regio wil graag een nachtnet hebben. Maar je moet kijken of er voldoende mensen gebruik van maken. Voor het verlengde nachtnet waren de kosten hoger dan de opbrengsten.”
In het Brabantse deel van het nachtnet zijn het vooral stappers die gebruik maken van de trein. Dat geldt ook voor de Randstad, hoewel daar ’s nachts ook veel mensen voor hun werk met de trein naar Schiphol gaan. “In deze regio zijn veel minder 24-uursbedrijven die aan een station gebonden zijn. Bovendien is de Randstad dichter bevolkt. Eindhoven is nou eenmaal geen Amsterdam”, zegt Jeroen Alting von Geusau.

(Foto Jean Pierre Reijnen)

4 reacties

Guido t’ Sas
12 maart 2015

Er is nog een tweede rechtstreekse busverbinding van de NS naar Airport, namelijk vanuit Best. Maar daar hebben we inderdaad weinig aan, omdat er in Best geen intercity’s stoppen. Is wel ooit het geval geweest tijdens werk aan A2. Toen is het perron er zelfs voor verlengd. De NS voert met de intercitystops een ambivalent beleid. Boven de rivieren zijn veel meer voorstad-stations ermee gezegend. Dat NS straks station Acht geen intercity;s waard vindt, is dan ook van de zotte. Onze regionale besturen zijn veel te lankmoedig.

    Jeroen van de Nieuwenhof
    16 maart 2015

    Over de intercitystops: Een argument van Alting von Geusau was dat als je van Acht een intercitystation maakt je een grote groep reizigers extra reistijd geeft voor het gemak van een relatief kleine groep. Als niet alle intercity’s in Acht zouden stoppen, zou dat weer onduidelijkheid voor de reiziger opleveren.

sreglov
18 januari 2017

Als je kritiek hebt, moet je wel feitelijk blijven. Het station zou geen 8, maar ong. 3 km vanaf Airport liggen. Dat scheelt aardig.
Verder kan het station ook fungeren als alternatief voor reizigers uit Woensel Noord / Meerhoven richting ‘s-Hertogenbosch/Tilburg e.v. door alle buslijnen naar de wijken door te trekken naar dit station. Ontzie je het CS. Is het wel van belang dat alle IC’s hier stoppen, anders schiet het niet op natuurlijk. Die reizigers komen wel.