Author profile picture

“Waar kennen jullie Bosch van?” vraagt Rindert Kroos, hoofd HR bij Bosch Security systems. Hij staat voor een groep van zo’n 25 studenten die meedenken aan IoT oplossingen voor het van oorsprong Duitse elektronica bedrijf. De studenten lopen een dag mee, bijna allemaal oriënteren ze zich op een baan voor na hun studie. Dit is voor de meesten een ideale mogelijkheid om erachter te komen of Bosch bij ze past. “Ik heb een oven van Bosch”, roept Pavan Raj. Hij studeert in Delft en doet mee om uit te vinden of Bosch kan bieden wat hij zoekt. Kroos knikt: “Zeker, maar wat een heleboel van jullie niet weten is dat Bosch ook uitgebreide camera-beveiligingssystemen ontwikkelt en met Bosch-Rexroth hydraulische systemen, zowel voor kleine onderdelen in een productieproces, maar ook om loodzware sluisdeuren te openen. En het liefst allemaal verbonden met het internet.”

 

Internet of Things heeft de toekomst, zeker in productieprocessen wordt dit steeds belangrijkerPavan Raj, Student in Delft

Veel van de aanwezige studenten lijken verbaasd. “Maar Internet of Things heeft de toekomst, zeker in productieprocessen wordt dit steeds belangrijker. Mijn interesse is gewekt hoor.” aldus Raj. De studenten krijgen voordat ze aan de slag gaan eerst nog een rondleiding door het pand op Strijp-S. Eerst de kelder waar camera’s in verschillende settings en omstandigheden worden getest.

Achter een groot gordijn staat een hele berg speelgoed; treintjes, felgekleurde sesamstraat poppen en overal gekleurde blokken.  Ad van Diem werkt bij Bosch Security Systems en leidt de groep rond. “Hier worden constant testjes uitgevoerd met camerasystemen. In welke lichtsetting werken ze het best? Wanneer worden de kleuren vaag en wat doet beweging met de beeldkwaliteit? Vervolgens gaan tuners in de camera alle parameters bijstellen om de kwaliteit te verbeteren.”

Dan door naar de bovenste verdieping van het gebouw waar Rexroth een hele testafdeling heeft. Op verschillende plaatsen uit het plafond komen touwtjes naar beneden. “Niet voor de lol aan trekken hoor.” zegt van Diem quasi serieus. Dan streng: “Dat vinden ze hier niet leuk, dan wordt het hele lab stilgelegd.” Op deze afdeling worden allerlei testen gedaan met de elektrische aandrijvingen van productieprocessen, machineprints, laadsystemen en solderingen. Maar ook wordt er druk geschreven aan code en software om de hardware aan te drijven.

Eenmaal terug in de conferentie zaal worden de teams opgesplitst in groepjes om na te denken over IoT toepassingen die óf de industriële productie vooruit helpen óf security systems verbeteren. Alle groepen krijgen een ruimte toegewezen. Om hun idee uit te werken maken ze geen gebruik van high tech snufjes, maar van een ‘ouderwetse’ koffer vol stiften en post-its. De ene groep gaat heel schematisch te werk en bedenkt een case study om een oplossing tot in detail uit te werken, andere groepen komen met zoveel mogelijk oplossingen en ideeën om ze vervolgens onder te verdelen in categorieën.

Er is zelfs een team dat voorspelt dat machines in de toekomst zichzelf gaan uitvinden. “De trend in de industrialisering is altijd geweest om de human effort steeds tot een minimum te beperken. Wanneer alle machines met elkaar verbonden zijn en AI verder ontwikkeld is, zie ik niet in waarom machines niet ook creatief kunnen zijn.”

Dat gaat er niet bij iedereen in: “Het zal in de toekomst zeker mogelijk zijn dat een fabriek volledig autonoom produceert, als ieder onderdeeltje en iedere machine in het proces verbonden zijn kan de fabriek precies zien wat de volgende stap is, of er nog nieuwe onderdelen moeten worden besteld. Ook kan het alvast het transport bedrijf een seintje geven dat de vracht bijna klaar is voor levering. Dat is heel realistisch, maar creativiteit en machines nee.” Konstantinos uit Griekenland moet er zelfs een beetje om lachen.

Na de presentaties worden de medewerkers van Bosch bestookt met vragen: “Hoeveel studenten nemen jullie per jaar aan?” “Hoe zit het stages en afstudeeropdrachten?” “Beschrijf de cultuur van Bosch eens in je eigen woorden.” en: “wat kan Bosch mij bieden als young professional?” Aan deze vragen te horen is de interesse bij de studenten wel gewekt. Nu afwachten of er daadwerkelijk een baan voor deze jongeren is.