Author profile picture

In augustus start het eerste officiële curriculum van de nieuwe opleiding automotive engineer van het Summa College. Niet in Eindhoven aan de Frederiklaan, maar in Helmond op de Automotive Campus. “Alles dat met automotive te maken heeft zit daar, studenten kunnen enorm profiteren van de faciliteiten en het netwerk van bedrijven”, aan het woord is Roel Akkermans, hij is directeur van MBO Automotive center en Summa Automotive. “het is niet voor niets dat twee deeltijdopleidingen van Summa al langer in Helmond te volgen zijn.”

Ook de voltijdopleidingen technisch specialist en verkoopmanager verhuizen na de zomer mee naar Helmond. Het is volgens Akkermans van groot belang om als opleidingsinstituut constant samenwerking met het bedrijfsleven te zoeken. “Hierdoor kun je studenten opleiden die weten wat de markt van ze verwacht. De industrie verandert razendsnel, wij moeten daarin mee. We kunnen studenten niet iets leren dat alweer achterhaald is wanneer ze hun opleiding afronden.”

Met die gedachte is het MAC (MBO Automotive Center, waar Akkermans directeur van is.) ook opgericht.  Het is een samenwerkingsorgaan tussen opleidingen en bedrijfsleven. “De kracht van MAC zit erin  dat we heel dicht tegen het bedrijfsleven aankruipen, goed luisteren naar de behoeftes en dit vervolgens oppakken.” Akkermans vertelt met een glimlach verder: “een mooi voorbeeld is een laadklep certificaat dat studenten kunnen halen binnen de Truckacademy, we pikten signalen van grote truckdealers als DAF en VDL op dat daar behoefte aan was. Dus hebben we dit in het onderwijs opgenomen.”


26 t/m 31 maart vindt de AutoMotive Week 2017 plaats op de  Automotive Campus in Helmond. Een week georganiseerd door 14 partijen die nadenken over de toekomst van mobiliteit. Onder het motto ‘learning by doing’  – want nadenken alleen is niet genoeg – is er van alles te doen en te beleven. Thema van de week is: Where Smart Mobility meets Traffic.


 

Ook aan mbo niveau 4 geschoolde engineers was behoefte: “je hebt deze opleiding op hbo en wo-niveau, maar hij was er nog niet voor mbo studenten. In samenspraak met grote spelers in de automotive industrie uit Nederland, Zwitserland, Frankrijk en Duitsland is de opleiding opgezet. Ook ROC ter Aa en Fontys zijn hierbij betrokken. Bij ROC ter Aa is het te volgen als een soort minor. Bij Summa worden studenten in vier jaar opgeleid tot innovatieve vakmannen, die weten waar ze het over hebben. Van ontwerpfase tot productieproces, het komt allemaal terug in de opleiding.”

Akkermans staat op, pakt pen en papier en gaat weer zitten. Hij begint te tekenen. “Kijk, op wo-opleidingen wordt vooral theoretisch gekeken en wordt veel aandacht besteed aan ontwerpen en tekenen van auto’s of nieuwe productieprocessen. Het hbo zit tussen de theorie en de praktijk in en het mbo voert het uit.” Akkermans zet een grote lijn naar boven op zijn papier: “Maar om dit te kunnen doen is het belangrijk dat ook zij goede kennis hebben van het ontwerpproces. Hierdoor zien ze eerder of er iets niet klopt en niet pas als een auto van de lopende band af komt en niet start. Deze opleiding zorgt ervoor dat studenten makkelijker door kunnen stromen naar het hbo.”

Het is belangrijk dat studenten de kans krijgen zich door te ontwikkelen vindt Akkermans. “Een auto is een complex apparaat, het bestaat uit duizenden componenten en alles moet werken. Het is niet de bedoeling dat een airbag openschiet als de bestuurder over een drempel rijdt. Alles moet op elkaar zijn afgestemd. Daarom is het zo’n brede opleiding, studenten kunnen na hun studie ook aan de slag met bijvoorbeeld robotica. De techniek is doorslaggevend, in deze opleiding is de auto de context. Maar dat wil niet zeggen dat studenten alleen in de automotive industrie terecht kunnen.”

Akkermans staat weer op en ditmaal pakt hij er een boek bij: Lean Six Sigma’s. Een boek over het verbeteren en het bewaken van kwaliteit in productieprocessen. “Heel de automotive industrie werkt volgens dit principe. Ik ben er wel trots op dat wij de eerste opleiding in Nederland zijn die hiermee les gaan geven. Het heeft twee jaar geduurd om de boeken en examens allemaal te vertalen. Hiermee leren ze jargon waar ze niet alleen in Nederland iets aan hebben, maar overal ter wereld”, Akkermans’ telefoon gaat, hij verontschuldigt zich en neemt op. Na een paar minuten komt hij weer zitten. “Dat was iemand van Automotive Campus in Helmond, we zijn druk bezig de ruimtes in orde te krijgen. De verhuisdozen staan al klaar.”

Summa Automotive staat op zondag 26 maart met verschillende stands op de Automotive Campus in Helmond. Zo presenteren studenten hun zuinige auto die afgelopen jaar derde werd tijdens de Shell Eco Marathon in London. Bezoekers kunnen verschillende proefjes doen en alles te weten komen over de opleidingen van Summa Automotive