Author profile picture

De honderdste verjaardag van woningcorporatie Sint-Trudo is een feit. Om dit te vieren presenteert Trudo vandaag de expositie Honderd over honderd jaar Trudo en tweehonderd jaar Eindhovense geschiedenis.

Een kleine groep genodigde gasten, vooral mensen die op een bepaalde manier hebben bijgedragen aan de expositie, verzamelt zich in het midden van de expositieruimte. Na bijna een jaar hard werken kan de opening beginnen. “Deze expositie geeft met merkwaardige feiten en mooie verhalen een kleurrijk beeld van de ontwikkeling van de stad,” vertelt Thom Aussems, directeur van Trudo. In honderd jaar is er veel veranderd voor het bedrijf, maar ook voor de stad Eindhoven. Aussems probeert met deze expositie twee eeuwen geschiedenis van de stad te vangen in honderd onderwerpen.

De expositie ‘Honderd’

Oud maar goud
Slenterend langs de hoge, houten schotten kijkt het publiek de ogen uit. Voor ouderen een feest van herkenning, voor jongeren een mooi beeld van de geschiedenis van de stad. Jan Spoorenberg is een van de mensen die een foto ter beschikking heeft gesteld aan Trudo voor deze expositie. Met trots wijst hij naar de foto. “Ik ben geboren op de bovenverdieping van een huis dat stond op de plek waar tegenwoordig de Blob staat.” Maar ook over de andere foto’s aan op de muur kan hij een verhaal vertellen. “Veel taferelen of situaties komen mij bekend voor,” vertelt hij. “Het is zo overweldigend om dit nu allemaal bij elkaar te zien hangen.”

“Wat Brabant sterk maakt, is dat de mensen hard kunnen werken en kunnen innoveren.”Wim van de Donk, commissaris van de Koning Noord-Brabant

Innovatie
De geschiedenis van Eindhoven is uniek. Zoals Marcel Duijghuisen, directeur van het Regionaal Historisch centrum, zegt: “Het is de stad van de ingenieurs. Vanuit het diepst van de genen tot op de dag van vandaag. Dat kleurt niet alleen het economische beleid van de stad, dat kleurt ook het culturele beleid van de stad.” Twee vrijwilligers van Het Kempenmuseum De Acht Zaligheden bekijken de oude machines waarmee in de fabrieken van Philips onderdelen van gloeilampen werden gemaakt. “Een groot deel van de industrie en de innovatie in de stad is door Philips tot stand gekomen, maar er zijn nog zo veel meer bedrijven en organisaties die daaraan mee gewerkt hebben. Dat vind ik het mooie van de stad,” vertelt de vrijwilliger.

“Wat Brabant sterk maakt is dat de mensen hard kunnen werken en kunnen innoveren. Wij zijn nooit met de rug naar technologie gaan staan, zijn niet bang om verandering tot stand te brengen en dat moeten we vooral volhouden,” vertelt commissaris van de Koning Wim van de Donk. Samenwerken en zorgen voor elkaar zijn volgens hem belangrijke eigenschappen van de provincie “De industrialisatie was in Eindhoven anders dan in andere steden in Nederland. Hier was een verbindend soort van industrialisering. Samen zorgen voor elkaar, dat is een heel belangrijke traditie. De verbindingskracht en verbeeldingskracht van Brabant zie je terug in deze expositie.”