Author profile picture

In 2008 maakte de –toen 20-jarige- Timmy de Vos een reis naar Nicaragua. Daar zag hij hoe Nederlanders met de lokale bevolking samenwerkten om duurzame projecten op te zetten. Dat gaf de kickstart voor zijn eigen duurzaamheidsprojecten, die nu, acht jaar later, onder meer resulteerden in een ‘letterlijke afvalrace’ en een serie arcadekasten die werken op afval.

Screen Shot 2016-06-14 at 13.12.58Hij is een Zeeuwse Eindhovenaar, die studeerde aan de TU/e en voor zijn projecten onder meer samenwerkt met een Design Academy-alumnus, Joris Petterson. Samen maken ze een serie arcadekasten die werken op afval. Een Eindhovens product. “De stad heeft genoeg faciliteiten om een project als dit op te zetten. Een designer als Joris is hier dankzij de Design Academy, ik kom van TU/e en de gemeente en lokale basisscholen hebben het project omarmd.”

Eén van de arcadekasten van de Vos en Petterson.
Eén van de arcadekasten van de Vos en Petterson.

De eerste arcadekast is inmiddels klaar. “Op de plek waar je normaal gesproken een muntje in zou werpen, is er nu plaats voor een oud mobieltje. De telefoon gaat erin, en het spel begint te spelen. Later willen we hetzelfde doen met lege batterijen”, zegt de Vos. Voor de Dutch Design Week in oktober moeten er nog drie afgeleverd worden en aan het einde van 2016 wil de Vos er nog eens tien af kunnen leveren voor verschillende basisscholen in Eindhoven.

“Ik wil mensen er spelenderwijs bewust van maken wat duurzaamheid is.” Daarvoor mikt hij vaak op de jongsten, die de boodschap dan weer doorgeven aan de ouderen. Met zijn tweede project: de E-Waste Race, waarin tien basisscholen strijden om wie de meeste oude elektronica kan inzamelen wil bewustwording rondom recycling creëren. “Slechts een derde van het elektronisch afval wordt goed ingezameld, denk aan oude batterijen en dergelijke. De rest blijft thuis in de la liggen. Door de basisschoolleerlingen te stimuleren hoop ik dat de kinderen wat meer bewust worden dat afval goed moet worden verwerkt, en in hun enthousiasme de ouders stimuleren om er in het vervolg beter op te letten.”

De Vos hoopt de E-Waste Race in de toekomst uit te breiden buiten de Nederlandse basisscholen. “Als we het concept over twee jaar in twee andere landen kunnen introduceren ben ik tevreden. Wellicht kunnen we het daarna over de oceaan heen tillen.”

De Vos sprak op vrijdag 10 juni tijdens 2nd Friday in het Conference Center op de High Tech Campus in Eindhoven.