Author profile picture

Rick Scholte, kent u hem nog? Hij is de oprichter en directeur van Sorama, het bedrijf dat zich richt op het verminderen van geluidsoverlast door middel van geluidscamera’s. Deze zijn ontwikkeld met een door Scholte gepatenteerde methode om geluid driedimensionaal in beeld te brengen. Mede daardoor won hij begin dit jaar de Prins Friso Ingenieursprijs en werd hij door het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) uitgeroepen tot (de eerste Eindhovense) Ingenieur van het Jaar. Hoe gaat het nu met hem en zijn bedrijf? En heeft de titel Ingenieur van het Jaar 2017 deuren voor hem en zijn bedrijf geopend?

De naam van Scholte’s bedrijf is op speelse wijze afgeleid van de Griekse woorden ‘sonos’ en ‘orama’, dat vrij vertaald kan worden als ‘geluidsbeeld’. Geluid speelt een grote rol in ons dagelijks leven. Iedereen wordt regelmatig geconfronteerd met zoemende, trillende of tikkende geluiden van huishoudelijke apparaten, in het verkeer of andere zaken in onze omgeving. Geluiden dus die heel vervelend en storend kunnen zijn, maar die velen op de koop toenemen.

Wat de meeste van ons echter niet weten is dat geluidsvervuiling op nummer twee staat van meest schadelijke milieufactoren voor mensen, meteen na luchtvervuiling. Sorama is erop gebrand op de best mogelijke manier ongewenste geluiden van producten en uit de omgeving te identificeren en terug te dringen. Op deze manier wil het bedrijf een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven voor mensen wereldwijd.

Verhaal gaat verder onder afbeelding

Rick Scholte, oprichter en directeur Sorama, met zijn geluidscamera’s. Bron: De Ingenieur.

Tijdens de 2nd Friday Session van KIVI op vrijdag 8 december vertelde Rick Scholte meer over hoe de geluidscamera precies werkt en op welke manieren deze nu al gebruikt wordt. Een van de voorbeelden die hij daarbij aanhaalt, is het gebruik van de Smart City Listener in het Stratumeind. Ieder weekend zakken zo’n 15.000 tot 20.000 mensen af naar dit gezellige stukje Eindhoven, met 50 cafés en clubs verspreid over 250 meter. De Gemeente Eindhoven en de lokale politie zijn erbij gebaat dit gebied zo aantrekkelijk mogelijk te houden en het geweld en de geluidsvervuiling zo beperkt mogelijk te houden.

De Smart City Listener is gebaseerd op een of meer geïntegreerde geluidscamera’s die hoge geluidsniveaus en agressie in de straten en etablissementen op het Stratumseind kunnen signaleren. Het systeem is in staat om de privacy van de Stratumseindse bezoekers te waarborgen door enkel een melding te geven van een GPS-locatie aan de politie wanneer een voorval van agressie wordt opgemerkt. Of door alleen de geluids- en decibelniveaus te laten zien van de afzonderlijke horecazaken. Op die manier kan de politie snel ageren op een mogelijk geval van geweld en kan de gemeente deze data gebruiken voor het vormen van wetgeving omtrent geluidsvervuiling.

Sorama is acht jaar geleden opgezet met private fondsen en telt inmiddels 15 werknemers. Dit wordt in het komende jaar verder uitgebreid naar 20. Het afgelopen jaar heeft Sorama steeds meer nieuwe klanten aangetrokken en de omzet is in een jaar tijd maar liefst verdubbeld. De verwachting is zelfs dat dit het komende jaar weer het geval zal zijn.

In hetzelfde jaar dat Scholte werd uitgeroepen tot Ingenieur van het Jaar, heeft Sorama dus een enorme vlucht gemaakt. Toeval? “Ik weet niet of het aan elkaar gerelateerd is. Wel was het duidelijk dat het bedrijf meer aandacht kreeg. Zo werd ik bijvoorbeeld gebeld door iemand van de NRC die erover had gelezen”, aldus Scholte.

Het succes is Scholte overigens niet naar het hoofd gestegen. “Natuurlijk is het mooi dat het bedrijf succesvol is en dat het product goed werkt. Maar het is nu ook zaak om met de tools en kennis die we hebben iets te betekenen voor de maatschappij op een breder vlak”.

KIVI Ingenieur van het jaar 2018

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) organiseert ook in 2018 weer de Dag van de Ingenieur. Tijdens deze dag wordt de Prins Friso Ingenieursprijs uitgereikt aan de Ingenieur van het Jaar. Voor deze titel komen ingenieurs in aanmerking die zich in hun werk onderscheiden in expertise, innoverend vermogen, ondernemerschap en maatschappelijke impact.

Het nomineren van een ingenieur die zich op deze punten duidelijk onderscheidt van anderen, kan nog tot en met 31 december 2017 via https://www.kivi.nl/nominatie_PFIP. De winnaar wordt tijdens de Dag van de Ingenieur op 21 maart 2018 op de Rijksuniversiteit Groningen bekendgemaakt. Voor meer informatie kun je terecht op www.kivi.nl/prins-friso-ingenieursprijs

Meer weten over de Ingenieur van het Jaar 2017? Aankomende dinsdag 12 december organiseren de KIVI Students Eindhoven een lezing van Rick Scholte op de TU/e. Inschrijven kan hier tot en met 11 december.