Author profile picture

“De meeste mensen zijn achteloos als ze in de zon zitten”, Larisa Kryuchkova, cofounder van Uvisio, weet waar ze het over heeft, ze was zelf ook zo. Alleen toen kreeg ze huidkanker en onderging veel verschillende operaties om de ziekte te overwinnen. “Ik wil dat mensen veilig kunnen zonnen, dat ze beschermd zijn zonder er teveel bij na te denken, net zoiets als tandenpoetsen ‘s ochtend.” Samen met haar team, Uvisio, neemt ze deel aan HighTech XL.

“Het was echt verschrikkelijk, al die operaties en behandelingen. Dat wens ik echt niemand toe”, vertelt een genezen Larisa, die weet dat het terug kan komen. “Nadat de huidkanker weg was, bleef de angst bij mijn familie en vooral bij mijn moeder. Ze bleef maar vragen stellen over hoelang ik in de zon kon zijn. Op een dag zei ik tegen haar: ‘Ik ga iets ontwikkelen waarmee ik weet hoelang ik veilig in de zon kan zijn’.”

Ze kwam op het idee in 2014 maar het duurde even voor ze haar team vond. Zonder Vlad Hayrapetyan and Frederic Lynker had ze de eerste versie nooit kunnen bouwen, zegt ze. Ze ontmoette de twee mede-bouwers in Berlijn; Vlad eind 2015 en Frederic tijdens afgelopen zomer. Met Yizhen Zhu, die in december aansloot, is het team helemaal compleet; ze heeft nu de mensen, het product, de software, hardware en ontwerpvaardigheden.

Zeven jaar geleden verhuisde Larisa, 35, van Rusland naar Duitsland. “Ik wilde een gedegen business opleiding en internationale ervaring. Dus koos ik voor een MBA-programma in Berlijn, aan de ESMT.” Toen ze werk kreeg bij Zalando besloot ze te blijven. Vlad, 41, kwam meer dan twintig jaar geleden naar Berlijn ook om te gaan studeren. De Armeniër ging naar de Technische Universiteit van Berlijn en was tien jaar lang een IT en software engineer. Ook hij volgde een MBA-opleiding, in HHL in Leipzig waarna hij zijn profiel veranderde in “business-related”. Frederic, 27, studeerde electronische systemen en computerwetenschappen aan TU Berlin. En Yizhen, de jongste van de vier, studeerde industriële vormgeving aan de TU of Eindhoven.

“Berlijn is the place to be voor software startups”, zegt Larisa. Tijdens haar MBA-opleiding wilde ze meer te weten komen over hoe startups werken omdat ze geen idee had. Ze ontmoette veel startups via haar werk maar ze kon zich niet voorstellen ooit zelf een startup te zijn. “Je moet echt gepassioneerd zijn en over een flinke dosis doorzettingsvermogen bezitten.” Nu is ze zelf cofounder van een startup.

Haar nare ervaringen met huidkanker gaven haar de benodigde passie. Met deze passie en haar visie inspireerde ze Vlad om mee te doen. “Ik ontmoette Larisa tijdens een Internet of Things conferentie. Ze deed haar pitch en ik was meteen overtuigd: iedereen zou dit product moeten hebben.”

“De zon zien we niet altijd, maar ze is er. En een van de gevolgen van teveel UV-straling is huidkanker. Wereldwijd stijgt het aantal mensen met huidkanker en manier waarop we gewend zijn om ons te beschermen voldoet niet meer,” legt Larisa uit. Volgens cijfers uit de USA kan een of de vijf mensen huidkanker krijgen en 90% van mensen met huidkanker komt door blootstelling aan UV-straling. “Een van de eerste vragen die de dermatologen stelden was of ik zonnebrandcrème gebruikte, of ik ooit in Australië was geweest en of ik de laatste tijd overvloedig in de zon was geweest. We moeten echt voorzichtiger zijn.”

Video KWF Kankerbestrijding

“Kinderen lopen het hoogste risico”, vertelt Vlad. “Het probleem bij kinderen is dat de huidkanker kan werken als een tijdbom. Teveel zonlicht tijdens de jeugd kan zich pas op latere leeftijd ontwikkelen tot huidkanker. Daarom willen we ons vooral concentreren op gezinnen.”

Uvisio’s product is een kleine draagbare UV dosimeter die je op je kleren doet. Het meet hoelang je gedurende de dag in de zon bent en alarmeert je als dit te lang is. Om te weten hoe lang je in de zon kan blijven, doe je eerst een huidtypetest. Dit zijn vragen over je huidkenmerken, hoe snel je verbrandt en hoe vaak was je de afgelopen maanden in de zon.

“Het moet iets worden zoals tandenpoetsen. Je doet het ’s morgens op je kleren ter bescherming en je denkt er de rest van de dag niet meer aan”, vertelt Larisa. Vlad voegt eraan toe dat ze geen niche product willen ontwikkelen “maar een product dat wereldwijd een effect heeft. Een product dat naast de zonnebrand in het schap staat. Het moet verkrijgbaar en betaalbaar zijn voor iedereen.”

Larissa met de UV dosimeter
Larissa met de UV dosimeter

“We krijgen goede feedback op ons product. Ook in Eindhoven. De reacties waren verrassend toen we hier de straat opgingen, tijdens een koude winterdag. De mensen waren heel open en wilden met ons discussiëren. Soms bleven ze praten en praten”, lacht Larisa. “We zijn nu op zoek naar gezinnen waarmee we ons product verder kunnen ontwikkelen. Ook willen we graag in gesprek met apothekers en andere medische experts.”

“In Berlijn zijn we begonnen en dat is een goede plek voor je prototype. Maar als je echt wil gaan produceren en je ontwerp wil verbeteren dan moet in Eindhoven zijn”, vindt Vlad. “Het hele netwerk is hiervolledig netwerk van mensen met kennis over hardware, hier is een heel netwerk dichtbij. Hier kunnen we ons volledig voorbereiden voor de markt. Ik houd van de pragmatische benadering.”