Author profile picture

In Eindhoven wonen, studeren en werken mensen afkomstig uit veel verschillende landen. E52 bespreekt elke week met een international wat hen hier heeft gebracht en hoe het leven in Eindhoven is.

Naam: Valentín Giner
Land van herkomst: Spanje
Werk: Spaans docent bij Fuentes

Het afgelopen jaar was Valentín een paar maanden mijn Spaans docent. Beginners 1, startend vanaf nul, maar gelukkig maakte Valentín het ontzettend leuk om de taal te leren en had hij veel geduld met ons. Nu geeft hij les in andere steden en ik ben verder gegaan met cursus 2 met een andere docent. Tijdens de les vertelde Valentín al wat over hoe hij in Eindhoven terecht was gekomen. Ik vroeg hem of mij daar meer over wilde vertellen voor deze serie en dat wilde hij wel. We ontmoeten elkaar bij Plaza Futura: “Ik heb een abonnement, dus ik ben hier vaak te vinden. Ik ben een grote filmfan en hier draaien de meer interessante films.”

Valentín’s verhaal in Nederland startte twee en een half jaar geleden in Ommen. “Ik was daar tijdens een uitwisselingsprogramma met een Erasmusbeurs. Ik heb allerlei soorten vrijwilligerswerk gedaan, bijvoorbeeld met gehandicapte mensen in een atelier en activiteiten met vluchtelingen. Ik heb verschillende talen gestudeerd en Arabisch is er daar een van. Dat hielp wel in de communicatie met de vluchtelingen. Tijdens de uitwisseling heb ik mijn vriendin ontmoet. Zij komt uit Tsjechië en deed mee aan hetzelfde programma. We vonden het allebei hier ontzettend leuk en besloten te blijven. Ik vond een baan bij Fuentes in Zwolle en daarna vond mijn vriendin een baan bij HERE in Eindhoven, dus verhuisden we naar deze stad. Ik kon ook hier lesgeven.”

“Ik vind de mensen hier prettig in de omgang. Ze hebben een goed gevoel voor humor”Valentín Giner, Docent Spaans

Een van de voordelen van wonen in Eindhoven is voor Valentín het feit dat hij via Eindhoven Airport een directe vlucht naar zijn geboortestad Alicante kan nemen. “Natuurlijk mis ik mijn familie en ik ga vaak terug. Een beetje zon pakken en iedereen weer zien en dan weer terug naar Eindhoven. Dat is heel handig. Wist je dat Alicante net als Eindhoven de lichtstad wordt genoemd? De Romeinen noemden het Lucentum.” We praten nog wat verder over de geschiedenis van Eindhoven en waarom het verbonden is aan licht. Net als veel mensen, dacht Valentín ook dat het van de gloeilampen van Philips komt, maar het blijkt dat de herkomst van de naam voorkomt uit de luciferfabrieken die hier in de 19e eeuw stonden. Valentín: “Ik zou graag meer willen weten over de geschiedenis van deze stad.”

“Eindhoven heeft een grote Spaanse gemeenschap. Ik bezoek soms het Spaanse Centrum. Dat is in de jaren zestig opgericht voor de Spaanse werknemers van Philips. Elk weekend zit daar het restaurant vol met mensen en het eten is erg goed! Het smaakt naar thuis voor mij. Wat ik heel graag zou willen doen, is Nederlanders de Spaanse manier van leven laten zien. Spanje heeft zo veel te bieden. Ik zou het erg leuk vinden om paella workshops te organiseren en Spaanse les te geven. In de toekomst zou ik graag mijn eigen taalschool in Spanje willen. De studenten proeven dan van het echte Spanje.”

Voordat Valentín naar Nederland kwam, was hij Spaans docent in andere landen. “Ik ben een jaar in India geweest en na dat jaar keerde ik terug naar Spanje en besloot vervolgens naar Nederland te gaan. Na mijn ervaringen in India is Nederland het compleet tegenovergestelde. Het is supergeorganiseerd hier. En ik vind de mensen ook prettig in de omgang. Ze hebben een goed gevoel voor humor. Ik begrijp alleen het gezondheidszorgsysteem nog niet. We betalen drie keer voor gezondheidszorg: een deel van het salaris, de verzekering en het eigen risico. En als je ziek wordt in het weekend is het duurder om een dokter te bezoeken. En de dokters zeggen meestal ‘Neem maar Paracetamol’. Maar het dagelijks leven is prima hier. En op persoonlijk vlak is het makkelijker om hier te werken. Mensen zijn meer gelijkwaardig en er is meer ruimte voor flexibiliteit.”

Lees hier alle verhalen in deze serie.
Fotografie: Diewke van den Heuvel