Author profile picture

Ruim 15.000 metalen producten rolden er uit de 3D printers in het laboratorium van Additive Industries op Strijp-S. Maar inmiddels kan het AddLab veranderd worden in een AddFab: Additive en haar partners zijn klaar voor de stap naar industriële productie. Van laboratorium naar fabriek dus.

In oktober 2013 opende Additive Industries de deuren van AddLab op Strijp-S. Samen met 8 partners uit de maakindustrie is deze gezamenlijke proeffabriek voor 3D metaalprinten in drie jaar uitgegroeid tot een hot spot van industriële additive manufacturing die zich volgens de gebruikers kan meten met de wereldtop. “De ruim 20 engineers van de 9 deelnemende bedrijven hebben uitgebreide kennis en ervaring opgedaan met ontwerpen voor 3D printen, materiaalonderzoek, het 3D printproces zelf en het nabewerken en testen van geprinte delen”, zegt mede-oprichter en CEO Daan Kersten. “Hiermee is een belangrijke basis gelegd voor de toepassing van deze nieuwe digitale productietechnologie voor de Nederlandse maakindustrie.”

Deze week eindigt het AddLab programma, maar alle partners gaan door met deze technologie. KMWE, NTS-Group en Machinefabriek De Valk zullen samen AddFab gaan runnen waarbij Frencken en MTA in de tweede lijn betrokken blijven om onderdelen te kunnen 3D printen. Met deze stap gaan de partners zich richten op industriële serieproductie en het opschalen van de capaciteit.

FMI heeft inmiddels zelf geïnvesteerd in een 3D metaalprinter voor medische implantaten. Kaak Group heeft zojuist de eerste MetalFAB1 van Additive Industries succesvol in gebruik genomen. Philips en Additive Industries zullen tenslotte doorgaan met respectievelijk research en development en machinebouw op het gebied van additive manufacturing. Kersten: “We zijn trots dat we samen dit niveau hebben bereikt en een belangrijke impuls kunnen geven aan deze belangrijke technologie voor de toekomst. Bij de start konden we het aantal 3D metaalprinters in Nederland nog op een hand tellen, nu staan we internationaal op de kaart als het gaat om industrialisatie van 3D metaalprinten.”

(bron: Additive Industries)