At a ceremony at ESO Headquarters in Garching, Germany on 19 April 2018, ESO signed a contract with VDL ETG Projects B.V. (the Netherlands) for the manufacture, assembly, testing and delivery of the Segment Support Mechanics for the primary mirror of ESO’s Extremely Large Telescope (ELT). The segment supports together act as the backbone of the primary mirror, holding each of the 798 mirror segments in place and controlling their shape and positioning to very high accuracy. This picture shows...
Author profile picture

VDL helpt bij het opbouwen van de nieuwe ‘Extremely Large Telescope’ van ESO, de European Southern Observatory in Garching bij München. Voor de realisatie van de ELT is een bedrag van ruim één miljard euro beschikbaar gesteld. De bouw van de fundering van de ELT – op Cerro Armazones, nabij Paranal in Chili – is reeds gestart.

ESO heeft vandaag, 19 april, een contract getekend met VDL ETG Projects B.V. voor de productie, assemblage, het testen en leveren van de Segment Support Mechanics voor de primaire spiegel van de Extremely Large Telescope (ELT) van ESO. De segmentdragers vormen samen de ruggengraat van de hoofdspiegel en houden elk van de 798 spiegelsegmenten op hun plaats. Sensoren en actuatoren bewaken en controleren de vorm en positie van elk segment tot zeer hoge nauwkeurigheid.

Het contract werd tijdens een ceremonie op het hoofdkantoor van het ESO in Garching ondertekend door Harrie Schonewille, algemeen directeur van VDL ETG-projecten, Willem van der Leegte, voorzitter van VDL, en Xavier Barcons, algemeen directeur van ESO. Willem van der Leegte: “Geweldig dat ESO ons deze prestigieuze order gunt, dit is de eerste keer dat een contract van deze omvang op het gebied van de sterrenkunde naar een Nederlandse partij gaat. Dit project is een geweldig visitekaartje voor de Europese hightech toeleveringsindustrie. Hiermee kan VDL Groep zich verder profileren als hightech-speler en betekent dit een springplank naar onze betrokkenheid bij meer nieuwe telescopen van ESO die wereldwijd worden gebouwd.”

Na voltooiing zal de hoofdspiegel (M1) van ELT een diameter van 39 meter hebben en uit 798 zeskantige spiegelsegmenten bestaan. Door de zeshoekige vorm kan voor alle segmenten een gemeenschappelijke draagconstructie worden gebruikt. Elk segment wordt door middel van een segmentdraagconstructie met de achterconstructie verbonden. Deze bestaat uit drie koppelingsmechanismen die de uitgeoefende krachten in evenwicht brengen en het segment vasthouden via 27 axiale actuatoren en een laterale actuator. De vorm van elk segment kan ook worden geoptimaliseerd door middel van kromtrekkende harnasgordelaandrijvingen. Elk segment, met een lengte van ongeveer 1,4 meter en een gewicht van 250 kg, wordt op drie stelaandrijvingen gemonteerd.

Het eerste licht van ELT is gepland voor 2024, wanneer het, aldus ESO in een verklaring “de grootste astronomische uitdagingen van deze tijd zal aanpakken”. Van de reuzentelescoop wordt verwacht dat hij de exploratie van volkomen onbekende gebieden van het heelal mogelijk maakt – hij zal “‘s werelds grootste Eye on the Sky” zijn.