Author profile picture

 

Hoe kun je mensen verleiden om gezond en actief bezig te zijn? Dat is waar het Vitality Living Lab de komende vier jaar antwoorden en oplossingen voor wil bedenken, vertelt René Wijlens, de kartrekker vanuit Cluster Sport & Technology. Volgens hem gaat het erom dat mensen er ‘fun’ in hebben om meer te bewegen. 

“Wij merken dat de groep mensen met een inactieve leefstijl steeds groter wordt. Ook cijfers van de World Health Organization laten dat zien. Overgewicht in combinatie met een inactieve ongezonde leefstijl leidt tot allerlei ziektes waaraan je vroegtijdig kunt overlijden en waardoor de zorgkosten enorm toenemen. Het is echt een mondiaal probleem door onze veranderende leefomstandigheden.” Wijlens ziet de oplossing voor dit probleem in het zorgen voor de gezondheid, dat mensen zelf gezond bezig zijn.  

“Als je ziektes als diabetes type 2 je vanuit de gezondheidszorg bekijkt, dan komen een zorgverzekering, medicatie en therapie in beeld. De oorzaak en therapie van diabetes type 2 liggen in het verlengde van elkaar: oorzaak is een weinig actieve en ongezonde leefstijl. En de therapie is een gezonde actieve leefstijl. Waarom doen mensen dat dan niet?”

“Hoe kunnen we de omstandigheden rondom de mensen zodanig inrichten dat zij aan die gezonde actieve leefstijl willen gaan werken?”René Wijlens, Kartrekker ‘Vitality Living Lab’

Sporten is, voor Wijlens, niet het enige antwoord op een actieve en gezonde leefstijl. Mensen moeten vooral verleid worden tot die leefstijl,‘fun’ is daarin een belangrijke factor. “Als het allemaal moeten is dan gaat het waarschijnlijk niet gebeuren. Hoe kunnen we de omstandigheden rondom de mensen zodanig inrichten dat zij aan die gezonde actieve leefstijl willen gaan werken, niet omdat het moet maar omdat ze het gewoon leuk vinden. Wat kan slimme technologie daaraan bijdragen?” 

Binnen het cluster Sport & Technology werken geheel volgens het dna van deze regio bedrijven, kennisinstellingen, overheden en sportfieldlabs samen aan innovatieve oplossingen voor sport en vitaliteit, genereren economische en maatschappelijke impact, met technologie en open innovatie als motor voortbouwend op de kracht van de Brainport regio, legt Wijlens uit. Binnen dit cluster faciliteert S&T wat anderen nodig hebben. 

Met de SportFieldLabs voor de verschillende sporten, zoals zwemmen, hockey, voetbal, gymnastische sport en aangepast sporten, kunnen innovaties getest worden in de werkelijke gebruiksomgeving. Zo werd bijvoorbeeld de start van Ranomi Kromowidjojo geanalyseerd en verbeterd in het InnoSportLab de Tongelreep. De zwemster won goud tijdens de Olympische Spelen in 2012. Ook evenementen als de marathon werken nu volgens deze fieldlab formule en bieden  de testomgevingen. Zoals de slimme zool van Ato Gear, tijdens de marathon in 2008. Onder anderen de toenmalige burgemeester Rob van Gijzel testte toen de zool. De fieldlabs richten zich niet alleen op innovaties die prestaties optimaliseren, maar ook op het bevorderen van de actieve leefstijl. 

Er is in het cluster nauwe samenwerking met Fontys en de TU/e, provincie en gemeente en het bedrijfsleven. “Het is een cluster van organisaties verspreidt over het hele land, geworteld hier in de Brainport regio Eindhoven.” Vitality Living Lab is een van de projecten in het cluster. Het is een project dat verder gaat dan de sport als doel. 

“We zijn, binnen het cluster, niet alleen bezig met de performance van een sporter om het beste uit zichzelf te halen gekoppeld aan medailles en successen boeken. We willen ook mensen meer aan het bewegen krijgen en houden. Daar werken we al geruime tijd aan in allerlei projecten. Met het Vitality Living Lab willen we versterken wat we eigenlijk al een tijd doen.”

Dit gaan ze doen met het verzamelen van data, door te onderzoeken wat mensen drijft en verleidt en te onderzoeken wat de effecten zijn van innovaties. Samen met de eindgebruiker wordt er getest, in de field labs. “En als het werkt maken we er een businesscase van, een verdienmodel dat weer voor banen zorgt. We gaan vooral doen en in de praktijk testen we wat er wel en niet werkt.” 

Voor Wijlens is dit niet een los project, maar een onderdeel van de versterking van het cluster- & ecosysteem, het is een ‘boost van vier jaar’ en na die vier jaar staat er een stevig netwerk waarbinnen alle partijen, sport, bedrijfsleven, onderwijs en overheid, elkaar snel weten te vinden om te komen tot oplossingen voor een actieve leefstijl.

Naast S&T heeft het project The Vitality Living Lab als partners: TU/e, Fontys, Holst/IMEC, Brainport Development, BOM, GBO, SSNB, Sport eXperience, S&T Business Club en 6 FieldLabs: InnoSportLab Sport en Beweeg!, InnoSportLab De Tongelreep, FieldLab bewegen in onderwijs, FieldLab aangepast sporten, PECE zorg FieldLab hockey en SportMax FieldLab wielrennen. De totale investering voor dit project bedraagt bijna 4,9 miljoen euro, waarvan de helft wordt gefinancierd vanuit het Europese regionale innovatieprogramma OP-Zuid. De andere helft financieren de partners zelf.