VRmaster en e52 brengen publiek in het journalistieke onderw


Door Jeroen van de Nieuwenhof
 • 9 april 2015

e52-vrmaster-station-airport

VRmaster en e52 gaan journalistieke reportages produceren waarbij de gebruiker midden in het onderwerp komt te staan. Een persconferentie, een sfeerverslag van een concert of sportwedstrijd, een natuurreportage, alles kan van binnenuit beleefd worden.

Daarvoor gebruikt het Eindhovense nieuwsplatform e52 de techniek van VRmaster. De gebruiker heeft een speciale bril nodig waar hij zijn smartphone in plaatst. Deze bril zal voor minder dan 20 euro beschikbaar zijn.

De techniek van VRmaster zorgt voor een innovatieve manier voor het beleven van nieuws, documentaires en non-fictie verhalen. Met de smartphone van de gebruiker kan laagdrempelig – letterlijk – rondgekeken worden in het nieuws. Op termijn zullen de reportages live zijn en ook video bevatten, in de eerste fase gaat het nog om stilstaand beeld.

Virtual reality van VRmaster maakt gebruik van 360 graden techniek zodat de omgeving volledig wordt vastgelegd, vergelijkbaar met Google Streetview. Door deze 3D-beelden stereoscopisch te bekijken in een VR-bril kan vrij rondgekeken worden, niet gebonden aan een blikveld of standpunt van een camera. Het zichtbare beeld verandert met de hoofdbewegingen van de gebruiker. Door links te kijken, krijgt men het linker blikveld te zien, kijk omhoog en de lucht en hoger gelegen objecten zijn zichtbaar.

VRmaster en e52 presenteren hun innovatie vandaag tijdens een door GEN en Google georganiseerde hackathon bij de NOS.

Waar komt station Eindhoven Airport?

In de eerste VR-reportage nemen je mee naar de mogelijke locatie van station Eindhoven Airport. NS-directeur Jeroen Alting von Geusau ziet er geen heil in omdat het te ver van het vliegveld zou liggen om echt interessant te zijn voor reizigers. De VR-reportage laat zien dat hij wel een punt heeft. Het nieuwe station ligt namelijk niet bepaald naast het vliegveld. Het grenst aan een bedrijventerrein met grote transportbedrijven en Acht, een kerkdorp met net 3.500 inwoners. Wethouder Marco van Dorst gelooft echter nog steeds in het station. Bekijk de VR-reportage op vrapp.co/e52.

8 reacties

Paul Vereijken
12 april 2015

Aardig experiment, die VR-reportage. Desondanks vind ik het niet opwegen tegen een goede locatiefoto om een beeld te krijgen van waar het station zou moeten komen en een kaartje dat laat zien hoe ver het van andere belangrijke punten af ligt.

  Bart Brouwers
  12 april 2015

  …en hoe tof zou het zijn als je die onderdelen zou kunnen combineren? Het hoeft echt niet of/of te zijn.

   Paul Vereijken
   12 april 2015

   Dat kan vast en zeker tof zijn. Mits het dus meer toegevoegde waarde biedt dat het voorbeeld bij dit artikel.

   In dit geval is het echter wel of/of, want de andere visualisatie is niet gemaakt.

   Maar belangrijker volgens mij dan hoe het in de toekomst zou kunnen zijn, is dat jullie op het moment voldoende abonnees proberen te winnen. Vandaar ook mijn feedback. Uiteindelijk win je namelijk geen 1.000 abonnees vanwege symphatie voor experimenten (met het oog op later), maar win je die met een product dat nu voldoende waarde biedt. In dit geval biedt een Google Maps kaartje met de afstanden erop meer waarde en bij een reportage over het stroomhuis zou zo’n VR-repo dan juist een goed element zijn.

    Bart Brouwers
    12 april 2015

    Point taken Paul ­čÖé

  Jeroen van de Nieuwenhof
  13 april 2015

  Je hebt gelijk dat dit nog niet de ideale vorm is, maar de reden waarom ik de afstanden etc. in de vr-foto heb opgenomen is omdat je op deze manier een groot deel van het verhaal in het beeld samenvat. Ik wilde iets verder gaan dan kijkers alleen maar meenemen naar een plek. Dit voegt een extra laag toe.

´╗┐